Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Viihtyisä koti: Tehoa keittiöön!

Keittiö
Hyvä ja perusteellinen suunnittelu on jokaisen kodikkaan ja hyvin toimivan keittiön takana. Jokainen muutos kannattaa harkita tarkkaan!

Suunnittele keittiösi niin, että liesi, jääkaappi ja vesipiste ovat lähellä toisiaan. Järjestä liesi ja vesipiste rinnakkain, jotta kuumia astioita ei tarvitse nostella käytävän yli liedeltä altaaseen. Jätä niiden väliin kuitenkin vähintään 50 senttiä laskutilaa työskentelyä varten.

Varaa jääkaapin läheisyyteen laskutilaa ruokakassin tyhjentämistä varten. Tiskialtaan on oltava mahdollisimman suuri ja syvä, sillä siinä pitää pystyä pesemään myös uunipellit. Yleensä yksi tiskiallas riittää. Huomioi lajittelu ja kierrätys sekä varaa tiskialtaan alle tarpeeksi tilaa ja riittävän monta jäteastiaa lajittelua varten.

Mikroaaltouunit aukeavat vasemmalle, joten sijoita uuni niin, että sen käyttö on helppoa. Älä nosta mikroa yläkaapin korkeudelle, vaan varaa sille tila alempaa pöydältä tai uunikomerosta niin, että mikron edessä on lautaselle laskutila. Näin uunin käyttö on turvallista myös lapsiperheissä.

Keittiökoneita hankkiessasi osta vain parasta A-energialuokkaa. Se on ekologinen ratkaisu ja näkyy myös sähkölaskussasi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ergonomia

Sijoita uuni työskentelykorkeudelle uunikomeroon. Tämä helpottaa uunin käyttöä ja vapauttaa arvokasta säilytystilaa lieden alta hyödyllisempään käyttöön. Hanki erillinen liesitaso ja sen alle laatikosto, jonka ylimpään laatikkoon saat aterimet ja ruuanlaittovälineet, ja alempiin ja syvempiin laatikoihin kattilat ja pannut.

Vältä hyllykaappeja työtason alla. Suuria, kevyesti ulos rullaavia laatikoita on helpompi käyttää ja niissä voit säilyttää myös painavat tavarat kuten lautaspinot. Raskaita esineitä on turvallisempi nostaa alhaalta laatikosta kuin kurotella ylhäältä kaapin hyllyltä.

Keittiön työtason standardikorkeus on nykyään noin 90 senttiä, mikä voi lyhyemmälle henkilölle olla liikaa. Monen keittiövalmistajan valikoimista löytyy myös matalampi jalka, jolla työpöydän korkeudeksi saa noin 85 senttiä.

Turvallisuus

Käytä uunissa ja liedessä lapsilukkoa! Se estää niiden tahattoman käytön. Liesipalo on tulipalojen yleisimpiä syttymissyitä. Ellei liedessäsi ole lapsilukkoa valmiina, sellainen kannattaa asentaa jälkikäteen. Turvareunus antaa suojaa erityisesti lapsiperheissä. Lapsilukkoja on saatavana jopa liesituulettimeen integroituna.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Materiaalit

Seinässä lieden ja vesipisteen takana toimii mikä tahansa materiaali, josta rasvan saa pyyhityksi pois. Lasi on yleistynyt perinteisen laatoituksen rinnalla. Lasi voi olla värilliseksi laminoitua tai kirkasta, jolloin sen takana olevan seinän voi maalata tai tapetoida.

Työtason täytyy olla hygieeninen ja kestää kovaa kulutusta. Yleisimpiä tasomateriaaleja ovat puu, kivi, laminaatti ja teräs. Näitä voi käyttää yksin tai yhdistellen.

Ovien malli- ja värivalikoima on laaja. Maalatuissa ovissa värivaihtoehtoja on satoja. Panosta kuitenkin kestävään laatuun ja materiaaleihin, joita voit korjata.

Pyydä tarjous myös puusepältä. Mittatilauksesta tehty keittiö on lähes samanhintainen kuin keskihintainen tehdasvalmisteinen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kivi- ja keraaminen laatta kestää lattialla kovaakin kulutusta ja vanhenee kauniisti. Puulattia on lämmin ja miellyttävä jaloille. Hyvälaatuinen laminaatti kestää kovaakin kulutusta eikä säiky vettä.

Valaistus

Asenna loisteputkivalaisimet yläkomeroiden päälle piiloon, jolloin ne valaisevat epäsuorasti katon kautta. Valon sävynä voi käyttää viileää valkoista (mielellään 5 500 Kelviniä tai enemmän, esim. Osram Cool White). Päivänvaloa muistuttava sävy sopii keittiön toiminnallisuuteen ja piristää mieltä pimeän vuoden aikana.

Työvalot kiinnitetään yläkomeroiden pohjaan niin, että ne valaisevat työtason.

Saat keittiöön tunnelmaa esimerkiksi valaisemalla lasivitriinin sisältä tai avohyllyn seinällä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

Sisustussuunnittelija Eija Oksanen  arvostaa ekologisesti kestäviä ja ajattomia ratkaisuja.
Sisustussuunnittelija Eija Oksanen arvostaa ekologisesti kestäviä ja ajattomia ratkaisuja.