Kinkun paistorasva ei kuulu viemäriin

Keittiö
Viemäri on kinkun paistorasvalle mahdollisimman väärä paikka. Hyytynyt kinkun paistorasva kuuluu biojätteeseen ja hyytymätön tiiviisti suljetussa astiassa sekajätteeseen.
28.3.2023

Biojäteastiaan laitetaan kiinteä tai hyytynyt rasva ja pienet määrät nestemäistä rasvaa paperiin imeytettynä. Paistinpannultakin rasvan jäämät pyyhkäistään talouspaperilla ja laitetaan biojätteeseen.

Nestemäinen rasva laitetaan sekajäteastiaan suljetussa pakkauksessa. Jos siis ei malta odottaa kinkkurasvan hyytymistä, se pitää kaataa tiivisti suljettavaan astiaan ja viedä tavalliseen roskikseen.

Kinkun paistorasvan voi viedä myös kartonkiseen maitopurkkiin pakattuna paistorasvan keräykseen, josta se kierrätetään biodieselin raaka-aineeksi. Suomalaisten jouluruokien paistinrasvat kierrätetään jo viidettä perättäistä kertaa uusiutuvaksi dieseliksi. Uskomatonta, mutta yhden kinkun rasvasta valmistettavalla dieselillä ajaa jopa kolme kilometriä!

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑Kinkun paistorasva sopii hyvin kastikkeiden pohjaksi joulupöytään. Käyttämättä jäänyttä rasvaa ei saa kaataa viemäriin, vaan se viedään roskikseen asianmukaisesti pakattuna. Lintujen ruuaksi se on liian suolaista.

Vaarana rasvatukos ja siitä seuraava vesivahinko

Viemäriin kinkun paistorasvaa – tai mitään rasvaa – ei saa kaataa. Pahimmillaan siitä voi seurata rasvatukos ja vesivahinko, kun jätevesi ei pääse eteenpäin vaan joutuu purkautumaan viemäristä takaisin rakennuksen sisälle.

HSY:n sivuilla kerrontaan, että rasvatukos on yleisin syy kotien viemäritukoksiin. Kinkun paistorasva on iso kertasatsi, mutta pieninäkin määrinä rasva jähmettyy viemärissä ja muodostaa vähitellen tukoksen.

Kaiken kukkuraksi kinkkurasvasta tulee viemäriin päätyessään herkkuruokaa rotille, joita kukaan ei halua vilistämään kotinsa kulmille rasvanhimo silmissään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑Jos viemärin pinta alkaa nousta aika ajoin, se saattaa olla tukossa.

Tunnista tukos – tilaa avaus ajoissa

Jos kuitenkin käy niin huonosti, että viemäri tukkeutuu, jätevesi nousee nopeasti lattiakaivoista, pesualtaista ja pytystä lattioille. Tuloksena on haiseva sotku ja puhdistuslasku.

Merkkejä putkitukoksesta voi olla epämiellyttävä haju tai oudot äänet viemäristä. Pientä katastrofia voi ennakoida se, että lattiakaivon ja wc-pyttyjen vedenpinta alkaa nousta yhä useammin vaikka vielä palautuunkin hetkeksi ennalleen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Rasvasta tukkeutuneet putket saa kyllä aukaistua, mutta siihen tarvitaan ammattilaisen apua.

Lähteet: Marttaliitto ja HSY