MAINOS

Viimeisiä pihatöitä ja kukkasipuleita, talven suojauksia – joulukukat valmiina uusiin koteihin

Piha

Puutarhalla joulukukat alkavat olla lähetystä vaille valmiita uusiin koteihin. Myös viimeiset kukkasipulit ja talvivalkosipulit odottelevat enää istuttamista, ja pihatyöt alkavat olla tältä syksyltä tehty. Linnunpöntöt puutarhuri jättää kuitenkin siivoamatta. Tiedätkö miksi?

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Täällä puutarhalla valmistellaan ensimmäisiä joulukukkalähetyksiä matkaan. Mitään hätäähän ei vielä ole, mutta ollaan ennemmin hiukan etuajassa kuin turhassa kiireessä. Niin amaryllikset, tasetit kuin joulukaktuksetkin alkavat olla valmiit uusiin koteihin joulun odotusta tuomaan. Jouluruusutkin ovat työntäneet jo ensimmäiset kukansa esiin ja nuppuja on juurella paljon. Näistä tulee kyllä upeita, kun ovat täydessä kukassaan!

Pieniä pihatöitä ja viimeisiä sipuleita

Ulkohommia on kiva tehdä, kun ilmat on raikkaat, mutta alkaa vain tekeminen loppua. Toki puuhaa riittää aina, mutta kun ”pakolliset” hommat alkaa olla tehtynä, niin on kiva vain fiilistellä ja nautiskellakin välillä.

Toki sipulikukkia ja pari kourallista valkosipuleita olisi vielä pieni erä odottamassa istutusta. Hiukan tarkoituksella olen venyttänyt niiden istuttamista, koska haluan testailla eri aikojen istutuksia ja lopputulemia. Pitänee vielä hiukan seurailla tuota sääennustetta ja päättää milloin istuttaa.

Enkä kyllä stressaa noista istutuksista sen enempää. Ja jos talvi yllättää, niin istutan loput kukkasipulit ruukkuihin, ja valkosipulit päätyvät keittiöön ja maustamaan ruokia tai tekemään uusia versoja syötäväksi.

Talvivalkosipulien myöhäisestä istuttamisesta

Jos ja kun istuttelen noita talvivalkosipuleita vielä maahan, ja etenkin jos ennusteet lupaavat talven tuloa oikein tosissaan, niin pari asiaa on hyvä ottaa huomioon onnistumisen takaamiseksi:

 • Tehdään istutukset ihan niin kuin normaalistikin (kohopenkit + kompostit jne.)
 • Istutetaan kynnet hiukan syvempään kuin normaalisti, eli 10–15 cm syvyyteen. Ja keväällä lanataan tarvittaessa hiukan maata päältä pois, niin lähtee kasvu nopeammin käyntiin. Yleensä tätä ei tarvitse tehdä, ainakaan oman kokemuksen mukaan.
 • Jos talvella tulee kovat pakkaset ilman lunta, niin laitetaan olkia tms. suojaa penkkien päälle. Jos nyt hiukankin tulee lunta, niin ei tarvitse tehdä mitään, lumi eristää niin hyvin ja maa lämmittää alhaalta päin. Liika suojaaminen voi myös olla haitallista ja sipulit lähtevät kasvuun, jos maa on oikein lämmintä.

Eipä tuon ihmeempää tarvitse tehdä ja ensi keväällä/kesällä katsotaan yhdessä muita hoitotoimenpiteitä sitä mukaa kun ne tulevat ajankohtaisiksi.

Pakkaset tuli, lumi suli – tarviiko suojata?

Olen katsellut ilmoja ja kuunnellut ennusteita sekä miettinyt arempien kasvien suojauksia. Tuo pieni lumi mikä satoi alkuviikosta, on käytännössä sulanut jo kokonaan pois. Ja pian ilmeisesti sulaa loputkin, kun saderintama leviää maan ylle. Kovia pakkasia ei ole luvassa, ainakaan vielä, joten ihan vielä en suojia noiden arempien kasvien päälle laita, ettei maa lämpene liikaa. Odottelen ja katselen rauhassa.

Joskus sitä kyllä tulee oltua hiukan kateellinen niihin osiin rakasta isänmaata, johon lumi tulee ajoissa ja jää myös aina kevääseen asti. Rannikolla olosuhteet ovat aina enempi arvoituksellisia ja usein paljon raaempia kuin muualla. Välillä tulee vettä, välillä lunta, on plussaa ja pakkasta vuorotellen. Lumi saattaa sataa sulaan maahan jäädäkseen, tai voi olla että lunta ei tule koko talvena. No ilmoille ei mitään voida ja niiden mukaan eletään ja toimitaan. Ja toisaalta ne kasvit, jotka selviävät täällä, selviää kyllä muuallakin.

Tukikepit valmiiksi, suojaa ahavaa tai lumikuormia vastaan

Myöhemmin suojattavien kasvien tukikepeistä olen jo tainnut aiemminkin mainita, mutta nyt viimeistään on hyvä lyödä ne paikoilleen sulaan maahan. On sitten kätevää myöhemmin talvella tai kevätahavien aikaan kääräistä suojakankaat ympärille, kun on kepit valmiina. Samoin, jos sinulla on kasveja, joiden päälle voi kasaantua talvella painavaa lunta, niin kota-mallinen, hiukan harva rakennelma on hyvä suojaamaan kasveja. 

Pikkulintujen pesäpöntöt jätän puhdistamatta

Mikään ei ole sen mukavampaa kuin uusien asioiden oppiminen, oivaltaminen ja löytäminen. Ennen olen nimittäin aina puhdistanut linnunpöntöt jo ajoissa syksyllä, että talvi desinfioi ne ja ovat valmiina keväällä. Vaan nyt luin erään artikkelin, jossa kokenut lintumies opasti, että pönttöjä ei kannatakaan siivota. Niistä kun moni pikkulintu saa talvella suojaa, ja onhan se ihan eri asia olla pöntössä, jossa on pesätarpeet eristeenä kuin pelkkä tyhjä ja kolkko pönttö. Hän vertasi asiaa luontoon, että ei sielläkään pesäkoloja syksyllä puhdisteta ja jos tarvii, niin linnut osaavat tehdä sen itse keväällä tarpeen mukaan. Tuo oli hyvä oivallus, ihmettelin itsekin miten en ollut tuota itse aikaisemmin tajunnut!

Mikä amarylliksen kukinta-aikaan vaikuttikaan?

Tuttu aihe nousi taas esille pariinkin otteeseen, joten kerrataanko hiukan näiden markkinoilla olevien sipuleiden eroja. Kaikki amaryllikset ei todellakaan ole samanlaisia, pikemminkin hämmästyttävän suuria eroja löytyy!

Preparoitu sipuli

 • Preparoitu sipuli tarkoittaa kasvihuoneessa (yleensä Hollannissa) tänä kesänä viljeltyä sipulia, joka on loppukesällä nostettu ylös ja viety ”pakkolepoon” kylmiöön, jossa siihen kehittyy kukka-aihiot.
 • Preparoidun sipulin kukinta-aika on yleensä 6–8 viikkoa, joskus jopa 10–12 viikkoa. Eli ne pitäisi olla jo istutettuina, mikäli haluaa ne jouluksi kukkaan.
 • Yksi tapa erottaa preparoitu sipuli on sen ”freesimpi” ulkomuoto. Se näyttää ja tuntuukin useimmiten juuri nostetulta.
 • Näitä myydään yleensä kaupoissa, joissa myyntipaikan lämpötilaa ei voida säätää ja sipulin ulkonäöllä on merkitystä. Tämä sipuli kestää pitkän myyntiajan, eikä lähde omineen kasvuun.
 • Näistä tulee ihan komeita kukkia, mutta kasvatusaika kukkaan on siis pitkä.

Preparoimattomat sipulit

 • Tulevat pääosin Brasiliasta ja Etelä-Afrikasta.
 • Preparoimattomien sipulien luontainen kukinta-aika on nyt, joten ne suorastaan uhkuvat kasvuintoa.
 • Nämä tulevat kukkaan normaalissa huoneenlämmössä 3–4 viikossa.
 • Kasvu lähtee käyntiin heti, kun lämpötila ylittää n.+15 astetta – jopa pimeässä ja ilman vettä.
 • Ulkomuoto ei ole yhtä ”freesi” kuin preparoiduilla, mutta sillä ei ole vaikutusta kukintaan eikä kasvuun.
 • Näitä saa yleensä vain suoraan puutarhoilta, jossa puutarhurit voivat pitää ne kylmiöissä ja samalla jarruttaa niiden ennenaikaista kasvua.

Kukinta-aikaan ja varren pituuteen vaikuttavat

 • Lämpö. Mitä korkeampi lämpö, sen nopeampi kukintaan tulo ja lyhyempi kukkavarsi. Ihanne on pohjan kautta tuleva lämpö (+22ºC), korkeampi lämpö (max. +35ºC) nopeuttaa, alempi (ei koskaan alle +15ºC) hidastaa. 
 • Valo. Runsas valo, lyhyempi kukkavarsi ja hiukan nopeampi kukkaan tulo. Vahva vaikutus etenkin kukkavarren pituuteen. Luonnonvalo hyvä, kasvilampun alla paras.
 • Kastelu. Paljon vettä, pitkä varsi. Eli parasta olisi liottaa sipulin juuria ennen istutusta (12 h), kastella istutus kunnolla istutusvaiheessa ja sitten pistää kastelukannu hyllylle. Vain pieni määrä vettä harvakseltaan (jos silloinkaan) kasvun aikana. Sitten kun kukka aukeaa, annetaan vettä kerran viikossa kunnolla. Annetaan mullan kuivahtaa kunnolla kastelujen välissä ja sitten taas (uppo)kastellaan kunnolla ja kaadetaan ylimääräinen vesi pois.

Vaha-amaryllikset, niissäkin on eroja

Nyt jo muutaman vuoden ajan esillä olleissa vaha-amarylliksissäkin on eroja.

Kaupat haluavat yleensä ottaa ne preparoituina, jolloin niiden kasvuunlähtö on hidasta, ja viileässä kaupassa ne eivät välttämättä aloita kasvua lainkaan, jolloin ne pysyvät myyntikuntoisina pitkään.

Minä taas tilaan ja käytän vain näitä luonnollisen kukinnan isoja sipuleita, jolloin ne tulevat kukkaan nopeasti ja kukkivat komeasti n. 3–4 viikon kuluttua huoneenlämpöön nostamisen jälkeen. Minulla kun on nuo kasvihuoneet ja kylmiöt, joissa voin niitä pitää niissä olosuhteissa kuin on kulloinkin hyvä, niin voin käyttää näitä sipuleita. Ja siis tietysti myös lähettää niitä myös sinulle. Samoja sipuleita ja kasveja lähetän siis aina sinulle kuin mitä käytän itsekin.

Nämä on niin hauskoja jo pelkkinä sipuleina, että ei mitään rajaa. Nostin äsken tuohon hyllyn reunalle näitä ja otin niistä kuvan. Eikö ole hauskan hienoja jo nyt, ilman että on edes kukkaa. Tuo pukkikin näytti melkein kun olisin peiliin katsonut…

Näitä hauskoja, helppoja ja kukintavarmoja vaha-amarylliksiä voit siis tilata täältä.

Lähettelen niitä nyt tämän marraskuun ajan ( tai niin kauan kun niitä riittää)

Samoin kuin tietysti näitä ihan tavallisesti istutettaviakin.

Muun väriset amaryllikset, tasetit, jouluruusut ja kolmivärisen joulukaktuksenkin saat samaan lähetykseen. Kaikki löytyy yhdeltä sivulta kätevästi täältä.

Jo hiukan jouluisin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amarylliksen hoito amaryllis joulukukat joulukukka jouluruusu Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat


Lisää samasta aiheesta