MAINOS

Viiniköynnös tuo Välimerellistä tunnelmaa

Piha

Itse kasvatetuilla viinirypäleillä voi herkutella Etelä-Suomessa ja vähän pohjoisemmassakin, kunhan viiniköynnökselle löytyy suojaisa, aurinkoinen ja lämmin kasvupaikka. Maan täytyy olla ilmava ja läpäisevä. Silloin talvehtiminen onnistuu paremmin kuin kylmässä, vettä pidättävässä maassa. Tästä huolimatta viini ei ole kuivien olojen kasvi, sillä se haihduttaa paljon suurten lehtiensä takia. Kasvia täytyy siis kastella aina tarpeen mukaan. Viinin kasvattamista voi kokeilla myös lasitetulla ja valoisalla  parvekkeella, talveksi huolellisesti juuristoalue suojattuna.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Koriste- ja hyötykasvi samassa paketissa

Viini on varsin suureksi kasvava köynnös, jos sen antaa vapaasti kasvaa. Ilahduttavasti se jaksaa silloinkin tuottaa hedelmää, joten sen oikeaoppinen leikkaaminen ei ole oloissamme välttämätöntä. Tunnelman luojana viinin onkin hyvä antaa kasvaa reheväksi. Sitä voi ohjata aidalle, pergolan seinämiksi ja katoksi tai kaarelle pihapolun varteen. Suuret lehdet ovat peittäviä ja suojaa antavia. Niiden alle oleskeluryhmään voi luoda hämyisän nurkkauksen ja Välimerellistä tunnelmaa.

Viiniköynnöksissä korostuu monikäyttöisyys. Ne ovat kokeilemisen arvoisia suojaisalla kasvupaikalla sato-, koriste- tai näköestetarkoituksiin. Ja hienointa niissä on se, ettei näitä käyttötarkoituksia tarvitse edes erottaa toisistaan.

↑ Puurakenteinen pergolan runko on oiva tuki, joka kantaa useamman köynnöksen painon.

↑ Kaareen kasvatettu köynnös ohjaa kulkua sisään puutarhan tai sen eri osiin. Kun polku kaaren jälkeen tekee mutkan, saattaa kulkija yllättyä portin takaisesta tunnelmasta.

Jos haluat mahdollisimman suurta satoa, tarvitaan vuosittaisia, voimakkaitakin leikkauksia. Leikkaustapoja on monia, joista yhden ohjeen löydät tästä >>

Näin onnistut:

  1. Valitse aurinkoinen, suojaisa ja vettä läpäisevä, syvämultainen kasvupaikka tai riittävän suuri astia (ø väh. 50 cm) patio- tai parvekeistutuksissa. Istuta taimi syvään, paakun pinta 15 cm maan alle.
  2. Viiniköynnös vaatii tuen, esimerkiksi kehikon tai tukevan kepin.
  3. Huolehdi riittävästä kastelusta. Tunnustele multaa sormin pintaa syvemmältä, niin opit arvioimaan, kuinka usein ja kuinka paljon kasvi tarvitsee vettä. Mullan pidätyskyky, juuriston ja lehdistön koko ja sääolot vaikuttavat tähän paljon.
  4. Vältä runsasta typpilannoitusta, silllä se huonontaa talvenkestävyyttä.
  5. Jos kasvatat lasitetulla parvekkeella tai kasvihuoneessa, muista tuulettaa, sillä 30 ºC ylittävä lämpötila varistuttaa kukkatertut.
  6. Leikkaustarve riippuu tavoitteistasi köynnöksen suhteen. Suoja- ja koristetarkoituksiin kasvatettaessa leikkaustarve on vähäinen. Sadon maksimoimiseksi leikataan voimakkaasti. Sopiva leikkausajankohta on syksyllä sadonkorjuun jälkeen. Älä leikkaa keväällä runsaan nestevuodon takia.
  7. Suojaa talveksi esim. pakkaspeitolla. Juuriston suojaksi sopii mm. talvensuojaturve.
  8. Satoa alkaa tulla yleensä toisena vuonna, mikäli lämpöä on riittävästi.
  9. Kastele keväällä astiaistutuksia jo varhain, sillä kuivuminen on niissä suuri riski. Maahan istutetuilla kasvveilla tämä vaara ei ole yhtä ilmeinen.
  10. Lämpimässä ja suojaisessa kasvupaikassa kasvuun lähtö keväällä on aikaisempaa kuin muualla puutarhassa. Pakkasen ja yöhallojen aiheuttamien vaurioiden riski on silloin suuri, joten varaudu suojaamaan kasvustoa esimerkiksi hallaharsolla.

Talvenkestävyydestä

Vaikka viiniköynnökset mielletään etelän kasveiksi, on niillä hyvät mahdollisuudet selviytyä suotuisalla kasvupaikalla Suomenkin oloissa. Ne ovat kuitenkin menestymisalueensa laidoilla, joten joskus tempoilevat sääolomme saattavat aiheuttaa pettymyksen.

 

 

Vinkki: Jos viiniköynnöksen talvenkestävyys arveluttaa, voi välimerellistä tunnelmaa luoda kestävämmillä lajeilla.  Upea valinta on mm. amurinviini. Se ei tuota satoa, mutta sillä on sitäkin komempi syysväritys.

Lajikevalinnalla ja tarkkaan harkitulla kasvupaikalla voi vaikuttaa rypäleen kasvattamisen onnistumiseen merkittävästi. Ilmastollisesti kestävimmät lajikkeet eivät toki ole yhtä makeita kuin lämpimämpien seutujen rypäleet, mutta niiden maku on silti aromikas, usein hapokkaan mausteinen.

↑ Raja-aidan elävöittäjiksi kannattaa valita kestäviä lajikkeita, kuten ’Beta’, ’Nordica’ ja ’Zilga’. Niiden marjat ovat pienehköjä ja mausteisia, kirpakoitakin.

Makeitakin lajikkeita on saatavilla, esim Vitis ’Fabel’ on herkullisen makea ja kypsänä punertava rypäle. Sen paras kasvupaikka on kasvihuoneessa, jossa se suojataan huolellisesti talveksi.

Teksti: Tuuli Järvinen / Muhevainen Oy, kuvat: Shutterstock

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Muhevainen Puutarhamyymälä Muhevainen Oy viiniköynnöksen leikkaus viiniköynnös viiniköynnöslajikkeet