MAINOS

Aloita kiehtova harrastus – ryhdy viini-, siideri- tai olutmestariksi

Keittiö

Valmistaessaan viinin, oluen tai siiderin itse voi valita raaka-aineen oman maun mukaan. Maltilla kypsytetty juoma kelpaa niin arkeen kuin juhlaankin, eikä yhden pullon hinta päätä huimaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Viinin, oluen tai siiderin tekeminen on yllättävän helppoa. Tarkkoja ohjeita ja reseptejä on saatavilla vaikka millä mitoin, ja niitä noudattamalla syntyy lopputulos, joka ei maussa häviä kaupan tuotteille.

Viinejä voi valmistaa lähes kaikista marjoista, hedelmistä ja tuoremehusta tai jopa voikukista. Osa tämän vuoden runsaasta mustikka- tai vaikka lakkasadosta kannattaa siis jalostaa herkulliseksi viiniksi. Tarkoitukseen löytyy erilaisia valmiita käymisainepakkauksia.

Maku onkin hyvä syy tehdä viininsä itse. Oluissakin on lukuisia makuvaihtoehtoja ja kymmeniä erilaisia olutuutteita.

–  Niistä saa hyviä ja jopa paremman makuisia kuin kaupan oluet, suosittelee Janne Kettula Viinitalo Melkko Oy:stä.

Mitä enemmän asiaan perehtyy, sitä kiinnostavammaksi tekeminen muuttuu. Hyvään lopputulokseen pääsee ihan perussuorituksella, mutta monenlaisia kiinnostavia vivahteita saa kokeilemalla rohkeasti eri tapoja ja raaka-aineita.

– Tämä on palkitseva harrastus. Kun itse tekee ja vaikka vielä omista marjoista, saa luonnonmukaista juomaa, Kettula sanoo.

 

↑Laadukasta viiniä ja olutta syntyy, kun malttaa valmistuksessa seurata ohjeita ja antaa juoman kypsyä riittävän pitkään.

Edullinen hinta kannustaa kokeilemaan

Oluen tekemiseen liittyy usein syvä harrastuneisuus, jopa intohimo.

– Uutteesta on helppo aloittaa oluen valmistaminen. Seuraava vaihe on tehdä maltaasta ja humalista eli ihan alusta asti täysin oman maun mukaisesti. Se vaatii mäskäyksen opettelua. Pienpanimot ovat aloittaneet juuri näin, eli itse tekemällä, Kettula kertoo. 

Siideriäkin voi tehdä itse. Tärkeimpiä siiderin raaka-aineita ovat omenat ja omenatuoremehu. Siideriä syntyy myös viinimehusta, kuivamarjoista tai omista marjoista, jolloin mukaan lisätään vain hiivat ja muut käymisaineet.

Itse tehdyn viinin, oluen ja siiderin hinta on houkuttelevan edullinen. Viisiprosenttinen olut esimerkiksi maksaa itse tehtynä reilut 30 senttiä pullolta. Viinipullon hinnaksi viiniainespakkauksesta tulee edullisimmillaan noin puoli euroa. Jos tekee juoman omista marjoista tai omenoista, hinta on sitäkin alhaisempi. 

↑Kätevällä aloituspakkauksella, Viiniboksilla, pääsee helposti tekemisen makuun. Harrastus kehittyy ja vie jopa mennessään, kun siihen alkaa perehtyä.

Valmistus alkaa välineiden desinfioimisella

Vaikka viinien, oluiden ja siiderien tekeminen on helppoa, siinä on omat sääntönsä ja konstinsa. Tietyt vaiheet pitää käydä huolellisesti läpi, eikä niistä sovi oikaista.

Ennen aloittamista välineet desinfioidaan hyvin.

– Kaikkien viinin, oluen ja siiderin kotivalmistuksessa käytettävien välineiden, kuten astioiden, lapon ja pullojen, on oltava ehdottoman puhtaita, Kettula korostaa.

Valmistusvälineet käsitellään puhdistus- ja desinfiointiaineella. Astianpesuaineista jää astioihin kalvo, josta saattaa tulla makua juomaan, joten ne eivät sovi puhdistukseen. Astianpesuaineet eivät liioin desinfioi.

Viinin ja oluen valmistuksessa tarvitaan kaksi tärkeää mittaria: nestelämpömittari ja  ominaispainomittari.

Jotta käymistä tapahtuu, tarvitaan tarkoitukseen soveltuva viini- tai oluthiiva – pullahiiva ei tähän käy – ja juuri oikea lämpötila.

–  Ohjeen mukaista lämpötilaa ei saa ylittää, Kettula huomauttaa.

↑Itse olutta valmistamalla saa edullista ja hyvää juomaa, joka maussaan haastaa jopa kaupan tuotteet.

Sokeria lisäämällä saattaa tulla makeampaa, muttei vahvempaa

Kun pöntössä on oikeat aineet ja sopiva lämpötila, alkaa käyminen, jonka tuloksena syntyy alkoholiliuos. Viinissä on alkoholia normaalisti enintään 17 prosenttia, ja sen ylittyessä hiiva kuolee eli käyminen pysähtyy.

Hiiva tarvitsee ravinnokseen sokeria, mutta sen ylenpalttinen lisääminen ei kasvata viinin prosentteja vaan tekee ainoastaan hyvin makean viinin.

Kun marjoissa ja hedelmissä oleva sokeri lasketaan mukaan, sokeria saa kokonaisuudessaan olla korkeintaan noin 3,2 kiloa 10 nestelitraa kohden. Ruokaviiniin (alkoholipitoisuus 10–12 prosenttia) sokeria käytetään noin 2 kiloa 10 nestelitraa kohden.

Oluen prosentit nousevat kyllä sokerilla, mutta sillä ei saa lisää makua tai täyteläisyyttä. Perusolutuutteesta valmistettua olutta vahvempaa ja ennen kaikkea maukkaampaa juomaa sen sijaan saadaan, kun lisäsokerin sijaan käytetään humaloimatonta mallasuutetta, spraymallasta tai käymissokereita eli niin kutsuttuja enhancereita.

Viinin, oluen ja siiderin valmistuksessa tarvitaan malttia joka vaiheessa. Keskentekoista juomaa ei kannata pullottaa, ja pullotuksenkin jälkeen tarvitaan riittävän pitkä kypsytysaika. Jokaista vaihetta voi venyttää muutamalla päivällä tai jopa viikoilla, mutta ei lyhentää.

– Viini on pullotettavissa muutamassa viikossa, mutta vasta kuukauden tai parin kypsyttämisen jälkeen se on juotavissa. Keskentekoista ei koskaan kannata nauttia, Kettula muistuttaa.

Katso video viinin valmistuksesta

Aloituspakkauksella helposti alkuun

Viinin, oluen ja siiderin valmistuksen ehkä hankalin osuus on valita, mitä tekisi – mahdollisuuksia on nimittäin rajattoman tuntuinen määrä.

Helpoiten homma lähtee käyntiin oluiden starttipakkauksilla, Viiniboksilla tai Siideriboksilla.

Oluissa Coopers on suosituin merkki, ja starttipakettien hinnat vaihtelevat noin 50:n ja reilun 100 euron välillä. Toinen suosittu olutmerkki on MrBeer. Molemmista syntyy hyvää juomaa ruuan kyytipojaksi, saunan lauteille tai vaikka illanistujaisiin.

Viinien helppo aloituspakkaus on esimerkiksi Preston Viiniboksi, jossa on mukana tarvittavat välineet, kuten kaksi astiaa, vesilukot, lappo, ominaispainomittari ja lämpömittari. Välinerepertuaaria voi sitten laajentaa, kunhan pääsee valmistuksen makuun. 

Siiderin aloituspakkaukseen eli Siideriboksiin sisältyy 15 litran käymisastia, kansi, vesilukko, vesilukon tiiviste, tarralämpömittari, ominaispainomittari, pullotusväline, lappo, sekoituslasta ja desinfiointiaine.

– Pakkaus siis sisältää välttämättömimmät tarvikkeet omien pikku siiderierien valmistamiseen, Kettula kertoo.

Katso video oluen valmistuksesta

 

 

 

 

 

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kotiviini mäskäys oluen valmistus olut olutresepti siideri siiderin valmistus siideriresepti