MAINOS

Villiyrttien aika – latvo kesäkukkia

Piha

Kasvukauden lähtiessä käyntiin on hyvä aika kerätä villiyrttejä, istuttaa perennoja, pensaita ja puita sekä lannoittaa puutarhan kasveja kevätlannoitteella. Latvominen saa kesäkukat versomaan, uudet kukat puhkeavat sopivasti juhannuksena.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Lämpimät päivät ja yöt vaihtuivat viileisiin päiviin ja kylmiin öihin, ja tuuli tekee siihen vielä oman lisävaikutuksensa. Kasveja on taas saanut peitellä ja kiikutella sisään sekä karaistavia kasveja katsoa hyvin tarkkaan, etteivät ne ole liian kauaa ensiulkoilujaan tekemässä. Harmittaa kovin, jos koko kevään kasvatustyö ja kesän odotus paleltuu suotta yhdessä yössä.

Kiitos, kiitos ja vielä kerran kiitos!

Viime viikonloppuna vietetyt puutarhapäivät oli koko vuoden odotetuin viikonloppu, ja te rakkaat ystävät teitte siitä taas kerran ikimuistoisen. Täällä paikan päällä puutarhalla oli leppoisan mukava tunnelma kukkien keskellä, ja lukuisat kuvat ja kirjeet ympäri Suomea täydensivät puutarhaviikonlopun täydelliseksi. Puutarha yhdistää kyllä ihmisiä ihanasti. Kiitos te kaikki rakkaat ystävät ympäri Suomenmaan!

Villiyrttien aika

Lämmin jakso herätti luonnon hetkessä kasvuun, ja nyt olisikin hyvä aika kerätä ja tutustua villiyrtteihin ja niiden monipuoliseen tarjontaan. Villiyrtit on yksi kovimmin kasvava ruokatrendi, ja loppujen lopuksi mahdottoman helppoa ja kivaa hommaa.

Hyvää lisätietoa villiruuasta löydät vaikka täältä. Mielestäni paras kirja villiyrteitstä on tämä Sinikan kirjoittama teos.

Pionien nuput ja muurahaiset, hyvä symbioosi

Ensimmäiset pionien nuputkin ovat lämpimillä paikoilla jo ilmestyneet. Pionien kimpussa hyöriviä muurahaisia ei kannata hävittää, vaan pikemmin antaa niille työrauha. Ne nimittäin puhdistavat pionien nuppuja ja takaavat näin komeammat kukinnot.

Kuu ja kelit kohdillaan, istutukset käyntiin

Kuu keikahti nyt sille kantille, että istutukset kaikille niille, jotka kasvavat ylöspäin, on aika mitä parahin. Nyt on hyvä aika istuttaa mm. perennat, puut ja pensaat. Kun vielä kelitkin suosivat, niin eiköhän pistetä hihat heilumaan!

Lannoita oikein

Nyt kun kasvukausi vasta alkaa kunnolla, kasvit tarvitsevat runsaasti typpeä. Se onnistuu parhaiten lannoittamalla oikealla lannoitteella. Helpoksi lannoitteen valinnan tekee se, että nykyään lannoitteet on nimetty käyttöajan mukaan: kevät-, kesä- ja syyslannoite. Vaikka kesäkuu onkin, luonnon mukaan ollaan vielä keväässä eli nyt käytetään kevätlannoitetta. Juhannuksen jälkeen ja heinäkuussa käytetään kesälannoitetta ja elokuussa sitten jo syyslannoitetta.

Lannoitetta ei kannata ripsiä sinnepäin vaan ennemminkin sijoittaa se kasville oikein. Yksi hyvä keino on tehdä maahan rautakangella pieniä reikiä ja laittaa lannoite reikiin lähelle kasvin juuria. Pelkkä pintaan kylväminen yleensä hyödyttää vain rikkaruohoja enemmän.

Kastelu on myös tärkeää. Se liuottaa lannoitteen kasville – ja onhan tämä kevät ollut muutenkin kuivaa, joten kastella saa ja kannattaakin nyt ihan reilusti. Sateen jälkeen kastelu tehoaa aina parhaiten, kun maa imee vettä eikä vesi valu pois.

Latvonnalle hyvät ajat 

Nyt kun ilmat odottavat vielä lämpenemistä, olen latvonut kesäkukkia ja niiden taimia. Napsaise latvat poikki esim. petunialta, miljoonakellolta ja verenpisaralta: latvominen saa ne versomaan ihan hulluna, ja uudet kukat puhkeavat jo n. 3 viikossa eli sopivasti juhannuksena.

Vehreää viikonloppua ja onnea kaikille valmistuneille!

Puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

istuttaa Juha Toikka kasvukausi kesäkukat kesäkukka lannoite lannoittaa latvoa