Siirry pääsisältöön

Vinkit kodin energiankulutuksen pienentämiseen

Lämmitys
Talvi ja syksy näkyvät myös kotitalouksien sähkölaskuissa. Pimenevät illat yllyttävät napsauttamaan päälle useamman valaisimen, ja viilenevä säätä vastaan taistellaan kääntämällä lämmitystä isommalle. Kodin energiankulutusta pienentäminen ei kuitenkaan vaadi kaikista sähköllä toimivista vempeleistä luopumista.

– Sähkön säästäminen kotioloissa ei ole kovinkaan monimutkaista, vaan hyviin tuloksiin pääsee jo yksinkertaisilla toimenpiteillä, kertoo Motivan energiatehokkuuden asiantuntija Antti Kokkonen.

1. Sammuta turhat laitteet

Sähkölaitteista kannattaa sammuttaa virta kokonaan, kun niitä ei käytetä. Esimerkiksi televisiot, digiboksit ja vahvistimet kuluttavat valmiustilassa niin paljon sähköä, että se voi olla jopa 10 prosenttia sähkön kokonaiskulutuksesta.
– Hyvä keino on kytkeä tällaiset laitteet yhteiseen jatkojohtoon, jossa on kytkin. Siten ne on helppo kytkeä kerralla pois päältä.

2. Vaihda hehkulamput energiansäästölamppuihin

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Yllättävän monessa suomalaiskodissa käytetään vielä tavallisia hehkulamppuja, vaikka markkinoilla on saatavilla myös energiansäästölamppuja. Kokkonen uskoo kuitenkin, että hehkulamppujen käyttö tulee lähivuosina vähenemään reilusti, sillä energiaa säästäessä säästää myös selvää rahaa. Energiansäästölamput kannattaa vaihtaa ensimmäisenä niihin valaisimiin, joita käytetään eniten.

3. Loisteputki hyvä, halogeeni paha

Halogeenilamppuihin vaihtaminen ei ole hyvä keino sähkön säästöön, sillä niiden energiatehokkuudessa ei ole kovinkaan suurta eroa hehkulamppuihin verrattuna. Loisteputkien energiankulutus sen sijaan on samaa luokkaa kuin energiansäästölamppujen.
– Vaikka kodin kylpyhuoneessa olisikin loisteputkivalaisin, valot kannattaa silti sammuttaa, kun niitä ei tarvita, Kokkonen muistuttaa.

4. Led-valojen energiatehokkuus kasvussa

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Led-valoja näkyy yhä enemmän sekä sisustuslehtien sivuilla että suomalaisten kodeissa. Niiden tekniikka on viime vuosina kehittynyt vauhdilla, ja tänä päivänä tarjolla on jo ihan käytännön ratkaisuja.
– Nyt ollaan vielä siinä tilanteessa, että led-valoilla päästään parhaimmillaan samaan energiatehokkuuteen kuin energiansäästölampuilla. Toivon kuitenkin, että niistä saadaan tulevaisuudessa hyvä ratkaisu valaistukseen.

5. Wattimäärä kertoo energiantarpeen

Lamppuihin merkitty wattimäärä kertoo sen, kuinka paljon sähköä lamppu kuluttaa. Se ei kuitenkaan kerro koko totuutta, sillä myös tuotetun valon määrään kannattaa kiinnittää huomiota.
– Lamppupakettien lumen-arvo kertoo, paljonko lamppu tuottaa valoa. Kun lumen jaetaan wattimäärällä, voidaan päätellä lampun energiatehokkuus.

6. Pitääkö viihde-elektroniikasta potea huonoa omatuntoa?

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Huonoon omatuntoon ei välttämättä ole syytä, vaikka koti olisikin täynnä viihde-elektroniikkaa. Laitteiden energiankulutusta voi vähentää esimerkiksi unohtamalla valmiustilat ja kytkemällä virrat kokonaan pois, kun laitteita ei käytetä.
– Huonoa omatuntoa kannattaa potea sitten, jos valmiustiloille ei ole tehnyt mitään, Kokkonen painottaa.

Lisätietoa: www.motiva.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU