– Myös suuri yleisö voi seurata perheiden energian käyttöä ja kilpailua nettisivuillamme, sanoo energia-asiantuntija Airi Laakkonen Vattenfallista. – Kilpailevat perheet ovat esimerkkejä, joista me muut voimme ottaa mallia. Seuraa perheiden edistymistä, anna heille vinkkejä ja ole mukana vaikuttamassa siihen, kuinka monessa kodissa saavutetaan vuoden aikana tuo viiden prosentin tavoite.

Nokialaisessa kerrostalossa asuva Mari Rintala kertoo, että kilpailu on jo nyt vaikuttanut positiivisesti arkeen.
– Olen suunnitellut paremmin jokapäiväistä elämääni ja se on vaikuttanut positiivisesti paitsi energiatehokkuuteen myös muuhun elämiseen. Esimerkiksi ruokia tulee ostettua ja tehtyä harkitummin ja näin jätettä syntyy aikaisempaa vähemmän, sanoo Mari. – Kilpailusta on myös syntynyt keskustelua lähipiirissä. Ja on minulta jo kyselty neuvojakin energiatehokkaaseen elämiseen.

Reimanin perhe Pirkanmaalta asuu sähkölämmitteisessä omakotitalossa, josta löytyy myös ilmalämpöpumppu ja takka. – Toivon, että kilpailun avulla perheemme oppii ajattelemaan energia-asioita uudella tavalla. Vattenfallilta odotamme hyödyllisiä neuvoja, joiden avulla voimme muuttaa tapojamme ja edetä kohti tavoitteemme toteutumista, kertoo perheen äiti Tuula odotuksistaan kisan alkaessa.

Myös hämeenlinnalaisessa Horilan perheessä kilpailun alkamista odotetaan innolla. – Meidän perheen osalta kisaan lähtemisen motiivina oli löytää mielekkäitä ratkaisuja, joilla voitaisiin hieman tiputtaa energiankulutusta asumismukavuuden siitä kärsimättä. Ajatuksena on samalla jakaa saatua tietoa eteenpäin, Horilat toteavat.

Vuoden energiaperhe-kisa lyhyesti

Kilpailulla Vattenfall haluaa kannustaa kuluttajia energian tehokkaaseen käyttöön hauskalla ja mielenkiintoisella tavalla. Kilpailuun valitut kolme perhettä saavat kilpailuvuoden aikana yksilöllistä palvelua ja neuvontaa Vattenfallin energia-asiantuntijoilta. Lisäksi talouksiin on asennettu sähkölaitteiden reaaliaikaista kulutusta mittaavat laitteet. Kisaa voi seurata osoitteessa www.vattenfall.fi/energiaperhe.

Kilpailun raati: energia-asiantuntija Airi Laakkonen Vattenfallista (pj.), asiantuntija Irmeli Mikkonen Motivasta, ekoenergiavastaava Riku Eskelinen Suomen luonnonsuojeluliitosta, kehitysjohtaja Pentti Teponoja Rakentaja.fi:stä sekä kehittämispäällikkö Teija Jerkku Marttaliitosta. Raati valitsee voittajaperheen vuoden 2011 alussa.

BaseN Oy:n kehittämän reaaliaikaisen mittaamisen ja seurannan teknologia mahdollistaa sekä kotitalouksille että yrityksille tarkkaa ja jalostettua mittaustietoa helppotajuisessa muodossa – minuutin tarkkuudella. Sähkömittariin asennettu lisälaite lähettää kulutustiedot verkkoon. Kotitaloudet pystyvät seuraamaan Internet-yhteyden kautta omaa sähkönkulutustaan ja euroja havainnollisena esityksenä. Kaikkeen tietoon on pääsy tietoturvallisesti omasta portaalista vaikkapa kannettavalla tietokoneella tai matkapuhelimella.