MAINOS

Vuoden pimein aika on täällä – kiinnitä heijastin oikein

Talo

Nyt jos koskaan on pimeää, ja siksi viimeistään tänään on aika kaivaa heijastimet käyttöön. Heijastin kannattaa laittaa roikkumaan yllättävän alas, jopa polven tienoille, jotta se suojaa parhaiten.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Yksi heijastin ei välttämättä riitä varoittamaan autoilijaa pimeydessä tarpovasta jalankulkijasta. Näin on etenkin silloin, jos heijastin on selässä tai vartalon etupuolella ja auto tulee heijastimeen nähden vastakkaisesta suunnasta.

– Jos heijastin on kiinnitetty hankalaan paikkaan, jalankulkija saattaa pahimmassa tapauksessa sulautua pimeyteen siihen asti, että autoilija ei ehdi jarruttaa tarpeeksi. Riippuva heijastin kannattaa sijoittaa yllättävän alas, jopa aikuisen polven korkeudelle, jotta auton valot heijastuvat siitä tehokkaasti joka suunnasta, Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela vinkkaa.

Yksi heijastin on parempi kuin nolla, mutta suositeltavaa on käyttää useampia heijastimia vartalon eri puolilla. Vaatteiden lisäksi heijastin kannattaa kiinnittää myös esimerkiksi lastenvaunuihin ja koiran talutushihnaan.

Ifin Koskela kertoo kuulevansa toisinaan kommentteja siitä, miten jalankulkijoiden turvallisuuden pitäisi olla autoilijoiden, ei jalankulkijoiden, vastuulla. 

– Turvallisuus on kaikkien liikenteessä liikkujien vastuulla, ja on kaikkien etu, että jalankulkijoita on edes piirun verran helpompi erottaa pimeydessä. Jokainen pimeässä autoillut tietää, miten haastavaa tummiin vaatteisiin pukeutuneen jalankulkijan erottaminen on. 

Ifin teettämän kyselytutkimuksen* mukaan vain joka kolmas alle 34-vuotias aikuinen käyttää heijastinta säännöllisesti pimeällä. Yleisin syy heijastimien puuttumiseen on heijastimen unohtuminen kotiin. 

Heijastinspray ja heijastavat asusteet helpottavat erottautumista

Tavallisten heijastimien lisäksi tarjolla on nykyään muitakin vaihtoehtoja loistaa pimeässä. Esimerkiksi heijastinspray, jota voi suihkuttaa vaatteelle tai vaikka polkupyörän runkoon, on hauska lisä heijastimien kylkeen.

Heijastavista materiaaleista valmistettujen vaatteiden ja asusteiden käyttö on helppoa, ja niiden suosio on nousussa. If ja Weekday toivat marraskuussa markkinoille heijastavien asusteiden malliston, johon kuuluu laukkuja, lippis ja kaulapanta. 

Mallisto osoittautui niin suosituksi, että tuotteet myytiin loppuun viikossa kampanjan alkamisen jälkeen. Weekdayn verkkokaupassa on nyt saatavilla uusi erä malliston useimpia tuotteita. 

* Kyselytutkimukseen vastasi noin 1000 täysi-ikäistä suomalaista syyskuussa 2016. Lähtöotos muodostettiin suomalaisia edustavaksi iän, asuinalueen ja sukupuolen suhteen. Ifin teettämän kyselyn toteutti YouGov Finland.

Näin kauas heijastin näkyy

Lisätietoja:

Vahinkovakuutusyhtiö If

www.if.fi

If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 800 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,6 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Lähde: Myewsdesk, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

heijastin heijastinpäivä liikenneturvallisuus


Lisää samasta aiheesta