MAINOS

Vuokramökki, oma mökki vai osaomistusmökki?

Mökki

Vuokramökki tulee yleensä omaa kesämökkiä halvemmaksi, mutta kustannusten lisäksi vuokramökki vapauttaa mökkeilijän kaikista pihan ja kiinteistön kunnostukseen liittyvistä velvoitteista. Lue lisää!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Jos mökin vuokraa vain viikoksi tai pariksi, voi saman kesän aikana maisemaa vaihtamalla nauttia lomasta useammalla paikkakunnalla. Vuokramökki on lomailua, ei töitä varten. Suosituimpia ovat tilavat lomakodit veden äärellä, josta pitää löytyä kaikki mukavuudet tiskikonetta ja viihde-elektroniikkaa myöten.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli vuoden 2013 lopussa yhteensä 499 000 kesämökkiä. Mökeistä 405 000 oli yksityisten henkilöiden omistuksessa ja 93 000 mökkiä perikuntien, yritysten, yhteisöjen tai ulkomaalaisten omistamia.

Hyvä vaihtoehto loma-asumiseen on vuokramökki tai osaomistusmökki

– Loma-asuntomessuilla Kalajoella on talokohteiden lisäksi esillä huoneistoja, josta voi lunastaa itselleen pelkän hallintaoikeuden. Näin haluamme tuoda esille kaikenlaisia vaihtoehtoja loma-asumiseen, messupäällikkö Heikki Vuorenpää Suomen Asuntomessuilta kertoo.

Kun vapaa-ajanasunnon omistaa vain osaksi, kustannukset pysyvät kurissa, mutta mökillä pääsee silti viettämään lomaviikot. Keskimäärin suomalaiset viihtyvät loma-asunnoissaan 75 päivää vuodessa.

Esimerkiksi Kalajoen Loma-asuntomessujen Villa Merenguesta voi 64 500 euron hintaan ostaa 1/7 osan hallintaoikeuden, joka tarkoittaa reilua seitsemää viikkoa vuodessa.

Iäkkäämmät mökkiläiset haluavat ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetun kakkosasunnon

Lomakoti Meritähti

Lomakoti Meritähden huoneistoja on myyty niin vakituisiksi kodeiksi kuin ihan loma-asunnoiksikin.

Mökinomistajien keski-ikä on 61 vuotta. Uusienkin, vuonna 2013 valmistuneiden mökkien rakentajien keski-ikä on 54 vuotta. Vain 6 prosenttia mökinomistajista on alle 40-vuotiaita. Esimerkiksi Kalajoen loma-asuntomessuilla esiteltävän kolmikerroksinen lomakoti Meritähden huoneistot soveltuvat loma-asumiseen, sijoituskäyttöön tai vaikka pysyvään asumiseen.

– Huoneistoja on myyty niin vakituisiksi kodeiksi kuin ihan loma-asunnoiksikin. Pääasiassa ostajat ovat keski-ikäisiä tai vanhempia ihmisiä tästä lähialueelta, eli Kalajoelta ja sen ympäristöstä, kertoo työpäällikkö Markku Huttunen Samira Group Oy:ltä.

Varttuneemmat mökkiläiset haluavat mökkinsä olevan ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu kakkosasunto. Sähköt, juokseva vesi, sisävessa, nettiyhteys ja televisio ovat itsestään selvyyksiä tämän päivän vapaa-ajan asumisessa. Uusien mökkien varustelutason täytyy vastata omakotitaloa. Sen vuoksi ne ovat myös kalliimpia ja niiden arvoon jatkuvassa nousussa. 2000–luvulla vapaa-ajan asuinrakennusten uudistuotanto on ollut pääsääntöisesti yli 4 000 rakennusta vuodessa, kertoo Tilastokeskus.

Markku Huttusen mukaan selvänä trendinä on ihmisten halukkuus helppoon loma-asumiseen. Myös lomahuoneistojen suhteellisen edulliset asumiskustannukset vaikuttavat lomakodin hankintaan. – Ihmiset eivät halua lomallaan tehdä lumitöitä tai leikata nurmikkoa, lomakodin pitää sijaita myös helppojen kulkureittien varrella. Tärkeintä on lomailun helppous.

Lisätietoja Kalajoen loma-asuntomessuista >

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

loma-asuntomessut lomaosake osaomistusmökki vuokramökki