MAINOS

Vedenkulutus tarkasteluun – suomalainen kuluttaa vettä noin 113 litraa vuorokaudessa

KylpyhuoneTalo

Kyläämme saapui vihdoin kunnallistekniikka ja meidän kotitaloutemme liittyi siihen innolla: vihdoin päästään eroon suodattimista ja saadaan takuuvarmasti hyvää vettä. Mutta, samalla vedestä tuli maksullista, joten sen vedenkulutus alkoi kiinnostamaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Vedenkulutus ei ole mietityttänyt meidän kotitaloudessamme aiemmin, koska vesi on nostettu omasta kaivosta ja ollut periaatteessa ilmaista – toki kaivon sekä vedensuodattimien huolto ja käyttö on maksanut jonkin verran.

Nyt vesi on laadukasta sekä hyvää ja sitä tulee ilman sen kummempaa säätämistä, mutta siitä pitää alkaa maksamaan, koska mittari raksuttaa jo. Miten paljon vettä meillä kuluukaan ja mitä se maksaa? Vedenkulutus vaatii hieman syventymistä.

Motiva ja Työtehoseura tutkivat suomalaisten vedenkäyttöä Kestävä veden käyttö -projektissa vuosina 2019–2020.  Tutkimuksen perusteella käytämme vettä hyvin erilaisia määriä, mutta kaikilla vedenkulutus on laskenut huomattavasti vuodesta 1977, jolloin yksi henkilö käytti peräti 155 litraa vettä vuorokaudessa.

Selvityksen mukaan yksi henkilö kuluttaa keskimäärin 113 litraa vettä vuorokaudessa, vaikkakin vaihteluväli on eri ihmisillä suuri: 50:stä 150 litraan.

Vedenkäyttöön vaikuttavat muun muassa henkilön elämäntilanne ja tottumukset.

– Esimerkiksi vauvaperheessä vettä tarvitaan ja kulutetaan todennäköisesti reilusti enemmän kuin vaikkapa sinkun kotitaloudessa. Myös asumismuoto vaikuttaa ja se, miten vedenkäyttö laskutetaan, pohtii yhteishanketta vetänyt johtava asiantuntija Jaakko Ketomäki Motivasta.

Tutkimuksesta näkyi, että niissä kotitalouksissa, joissa maksettiin vedestä kulutuksen mukaan, käytettiin vettä säästeliäämmin kuin niissä, joissa laskutus ei perustu kulutukseen. Omakotitaloissa vedestä on perinteisesti maksettu kulutuksen mukaan, kun taas rivi- ja kerrostaloissa ei välttämättä ole ollut näin.

 

↑Suihkun kesto vaikuttaa melkoisesti vesilaskun määrään. Pitkistä suihkuista voi seurata mojova lisä vuosittaisiin vesikustannuksiin. 

Peseytyminen ja pyykinpesu vievät eniten vettä

Mihin vettä sitten käytetään suomalaisissa kotitalouksissa? Eniten sitä kuluu puhtaana pysymiseen eli noin 45 prosenttia kaikesta käytetystä vedestä.

Suurin vesisyöppö on suihku, jossa Motivan ja Työtehoseuran vedenkäyttökyselyyn vastanneet kävivät noin kuudesti viikossa keskimäärin 4,3 minuuttia kerrallaan. Suihkun pituudella on iso merkitys vedenkulutukseen: 3 minuuttia versus 20 minuuttia päivittäin tuottaa varsin erilaiset vuotuiset vesikustannukset.

Seuraavaksi eniten vettä kuluu kyselyn mukaan pyykinpesuun, eli noin 15 prosenttia talouden kokonaisvedenkulutuksesta. Pyykkikoneellinen pyöräytetään keskimäärin 2,8 kertaa viikossa, mihin kuluu 11,5 litraa henkilöä kohden vuorokaudessa.

Keittiössä käytetään vettä keskimäärin 19 litraa henkilöä kohden joka vuorokausi, eli 17,5 prosenttia kokonaisvedenkulutuksesta.

Omakotitaloissa vedenkäyttöä lisäävät vielä puutarhan kastelu tai pihagrillin ja terassin pesu.

↑Pyykinpesu kuluttaa vettä toiseksi eniten kotitalouksissa, joten pesukoneeksi kannattaa valita vesipihi malli. 

Miten vettä voi käyttää säästeliäämmin?

Motivan ja Työtehoseuran tutkimuksen tuloksista selvisi myös, että reilut puolet vastaajista oli aktiivisesti muuttanut tapojaan vettä säästääkseen.

– Joka neljäs oli muuttanut veden käyttötapojaan säästävämmäksi, joka viides hankkinut uusia vesikalusteita ja lähes joka viides oli hankkinut uusia, vettä säästäviä kodinkoneita, Ketomäki sanoo.  

Muina säästötoimina mainittiin muun muassa verkoston vedenpaineen säätö oikealle tasolle, sadeveden käyttö kastelussa ja suihkun käytön järkevöittäminen esimerkiksi suihkuaikaa lyhentämällä. Suihkun kestolla onkin iso merkitys, sillä esimerkiksi vartin säännölliset suihkut näkyvät Motivan mukaan vuotuisessa vesilaskussa satasina.

Koska astian- ja pyykinpesukoneet käyttävät vettä, kannattaa kiinnittää huomiota niiden vedenkulutukseen. Uutta laitetta hankittaessa onkin syytä tutkia laitteiden energiamerkin tiedot, koska siitä ilmenevät myös vedenkulutustiedot.

Vanhat vesikalusteet vaihtoon

Erityisesti wc:n ja kylpyhuoneen kalusteiden kuntoa ja vedenkulutusta kannattaa tarkkailla, jos haluaa hillitä vedenkulutusta. Motivan sivuilla kerrotaan, että pieni piilovuoto wc-istuimessa voi tuoda yli 1 000 euron lisämaksun vuoden vesilaskuun.

Vaikka vanhat kalusteet vaikuttaisivat olevan kunnossa, mahdollisen remontin yhteydessä kannattaa harkita uusien vesikalusteiden hankintaa – ne kuluttavat jopa puolet vähemmän vettä kuin vanhat vesikalusteet.

↑Vesikaluisteiden kunto ja ikä vaikuttavat siihen, miten säästeliäästi ne käyttävät vettä. Vanhojen vesikalusteiden vaihto uusiin yleensä pienentää vedenkulutusta. 

Mitä minun veteni maksaa?

Suomessa vesijohtovesi on halpaa, vaikka sen hinta vaihtelee eri puolilla Suomea jonkin verran. Veden hinnasta puhuttaessa puhtaan veden maksuun ynnätään yleensä jätevesimaksu ja vesiyhtiön perusmaksut. Meidän omakotitalossamme on oma ja ympäristövaatimukset täyttävä jätevedenpuhdistamo, joten olen kiinnostunut vain puhtaan veden hinnasta. Kotikunnassani Espoossa kuutio puhdasta vettä maksaa 1,53 euroa.

Todellisen hinta-arvion oman kotitalouden veden hinnasta voi laskea vesimaksulaskurilla. Meille veden toimittaa HSY, mutta vastaavanlainen laskuri lienee muidenkin vesihuollosta vastaavien tahojen sivuilla. Laskurin mukaan meidän kolmihenkisen perheemme puhtaan veden hinta on noin 220 euroa vuodessa, jos käytämme vettä suomalaisittain keskimääräiset 113 litraa vuorokaudessa. 

Lähteet: motiva.fi, vesi.fi, thl.fi, vesilaitosyhdistys.fi

Kuvat: Pixabay.com

 

 

 

 

 

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

juomavesi jätevesi kunnallistekniikka pesuvesi puhdas vesi veden hinta veden kulutus veden laatu