MAINOS

Yrtit antavat terveyttä ja kasvivoimaa – tutustu luonnonapteekin tarjontaan

Piha

Yrtit ovat luonnollinen lääke ja energiatasoa kohottavana ravintolisä. Yrttejä on hyödynnetty jo vuosituhansien ajan terveyden edistämisessä. Lue lisää.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Luonnonantimista tutuimpiin kuuluvat keväällä ilostuttava voikukka, joka on varsinainen vitamiinipakkaus ja raudan lähde. Läpi kesän kukoistava nokkonen puolestaan on yksi arvokkaimmista luonnon yrteistämme. Sen C-vitamiinipitoisuus on viisinkertainen appelsiiniin nähden ja kaloriarvo vastaa perunaa.

Ruukkupuutarhasta yritit kotiin

Jos viljely tuntuu keräilyä luontevammalta, voi kotiin perustaa oman ruukkupuutarhan erilaisille ravintokasveille. Nopeasti versovan vehnänoraan hyvää tekevät vaikutukset saivat alkuvuodesta tunnustusta, kun se valittiin Suomen vuoden 2014 rohdoskasviksi. Myös silmien terveyttä edistävä vesikrassi ja muun muassa anti-allergeenisia ominaisuuksia omaava persilja onnistuvat hyvin ruukkuolosuhteissa.

Yrtit parantavat ja tasapainottavat

Biokemisti FT Timo Lehto Nordic Premium Groupista tuntee hyvin yrttien ja ravintokasvien voiman.

– Yrttien sisältämä klorofylli, eli lehtivihreä on kuin kasvien verta, joka sisältää erittäin paljon tehoaineita. Lisäksi yrtit kehittävät runsaasti suoja-aineita erilaisia ulkopuolisia uhkia, kuten kylmyyttä, auringonvaloa, hyönteisiä, sienitauteja ja bakteereja vastaan. Lehtivihreästä ja suoja-aineista on lääkinnällistä hyötyä ihmisille, Lehto kertoo.

Yrtit kannattaa ottaa osaksi ruokavaliota, sillä ne sisältävät runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja hivenaineita maistuvassa muodossa. Lehdon mukaan yrteistä on myös apua tehoaineiden imeytymisessä ja elimistön yleisen tasapainon ylläpitämisessä.

– Ruoansulatusongelmista kärsiviä voi saada helpotusta yhdistämällä ruokavalioon yleisesti siedettyjä ja vatsan toimintaa avustavia yrttejä, joiden avulla saadaan rakennettua ihanteellinen ympäristö suolistoon.

Suoliston ongelmia helpottavia ruuansulatusyrttejä ovat esim. fenkolin siemen, inkivääri, latva-artisokka, kardemumma, kamomilla, kuminan siemen ja aniksen siemen.

Yrttivalmisteet sopivat kiireiselle

Mikäli tuoreyrttien käyttäminen arjessa – keräämisestä tai kasvattamisesta puhumattakaan – tuntuu vaivalloiselta, ovat yrttivalmisteet oiva piristysruiske ruokavalioon. Markkinoilla on useita ravintolisiä, joissa yrttien luonnollinen voima on saatu käyttöön erilaisina jauheina, pillereinä ja puristeina.

– Kannattaa tutkia valmisteita ja valita sellainen, jossa yrtit on tuorepakastekuivattu, eli kylmäkuivattu nestemäisen typen avulla -196° C lämpötilassa. Tuorepakastekuivausta hyödyntävissä valmisteissa, toisin kuin pelkästään kuivaamalla saaduissa jauheissa ja pillereissä, yrttien ravinteet ja suoja-aineet on saatu käyttöön lähes alkuperäisessä muodossaan, Lehto vinkkaa.
Lähde: www.terranova.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ruoansulatusvaivat yrtit yrttitarha