MAINOS

Yrttien kasvatus – kolme tapaa kasvattaa ja yrtinkasvattajan vinkit

Piha

Kylvä ja istuta yrttejä kasvilavaan ja nauti sadosta pitkin kesää.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Valitse yrttilavalle aurinkoinen paikka. Rakuunat, mintut ja mäkimeirami viihtyvät myös puolivarjossa. Kasvualustaksi sopii hiekansekainen multa. Lannoita kasvualusta kanankakkarakeilla. Kesän aikana lannoitetta voi lisätä kasteluveteen. Syvämultainen lava on helppohoitoinen. Moni yrtti pärjää itsekseen siellä jopa ilman kastelua. Iso- ja pehmeälehtiset lajit, kuten basilika, kaipaavat kuitenkin vettä säännöllisesti.

Yrttien kasvatus – 3 tapaa

1. Esikasvatus sisällä tai kylvö suoraan ulos

Tutki lajikohtaiset kasvatusohjeet siemenpussista. Esimerkiksi yrttiselleri vaatii 2–3 kuukauden esikasvatuksen sisällä. Persiljan, maustekirvelin, tillin ja oreganon eli mäkimeiramin voit hyvin kylvää suoraan ulos kesäkuun alussa.

2. Kaupan ruukkuyrtit

Useimpia ruokakauppojen yrttejä voi jatkokasvattaa kotona. Tarkista, että ostoyrttien juuret ovat raikkaan valkoiset. Rusehtavat, ohuet juuret ovat kuivuneet, eikä kasvi todennäköisesti elä pitkään. Älä laita yrttejä kotona jääkaappiin, vaan istuta ne suoraan multaan.

3. Puutarhamyymälöiden taimet

Puutarhamyymälöistä saa myös eksoottisten yrttien taimia, ja jotkut yrtit onkin varminta ostaa nimenomaan valmiina taimina. Esimerkiksi rosmariinin siemenet itävät hitaasti, ja satoa joutuu odottelemaan hyvälläkin tuurilla pitkään.

yrttien kasvatus kasvilavalla

Syvämultainen kasvilava on helppohoitoinen.

Yrtinkasvattajan vinkit

  1. Kata multa tuoreella ruohosilpulla. Se lannoittaa yrttejä ja pitää mullan kosteana.
  2. Enemmän satoa! Napsi yrteistä lehtiä sormin ja leikkaa välillä versoista noin 2/3 terävillä saksilla. Leikkaaminen kiihdyttää yrttien kasvua.

 

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden kanssa. www.kotipuutarha.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hyötypuutarha kasvilava yrtit yrttien kasvatus