MAINOS

Zeckit kauhutarinoita rakentamisesta – Näin meitä kattoremontissa huijataan

Talo

Kauhutarina huonosti tehdystä kattoremontista, vaikka olevinaan oli tarkkana kattofirman valinnassa. Lue ja ota opiksesi, jos kattoremontti on sinulle ajankohtainen!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kattofirman X lupaukset remontin kulusta, kappaleen alkutekstit kopioitu suoraan netistä:

1. Katon kuntotarkastus
Paikallinen kattoasiantuntija tulee tarkastamaan katon. Katto käydään läpi perusteellisesti: kattoasiantuntija tutkii katteet, rakenteet ja tuuletukset ja kirjaa ylös nykyiset ongelmakohdat. Kattoasiantuntijamme ovat kaikki hyvin kokeneita kattoremonttien toteuttajia ja tietävät, mitkä tekijät on syytä huomioida. Näin saadaan heti alkuun remontin suunnittelu oikeille raiteille.

Katteet on helppo tutkia, kun ne näkyvät katolla, rakenteet tutkitaan, jos niitä pääsee näkemään kattoa purkamatta. Puretusta katosta niitä ei enää tarkasteta. Nykyiset ongelmakohdat kirjataan ylös, mutta miksi kun niitä ei hyödynnetä korjaussuunnitelmassa. Sanoin kattomyyjälle, että katossani on rakennevirhe, aluskatteet ovat liian lähellä villoja (38 mm). Myyjä vakuutti katon tulevan kuntoon remontissa. Samoin hän vakuutti, että he osaavat korjata piipun ja jiirin liitoksen vesitiiviiksi. Kumpaakaan virhettä ei korjattu. Vanhat aluskatteet jätettiin uusien alle, niihin leikattiin vain vähän reikiä. Tämä saattaa toimia, jos katto on alun perin oikein rakennettu 100 mm ilmaraolla, mutta tuskin 38 mm ilmaraolla. Uusi aluskate on 66 mm korkeammalla kuin vanha, joten 100 mm olisi täyttynyt jos vanha aluskate olisi poistettu.

2. Korjaussuunnitelma ja tarjous
Kattokartoituksen pohjalta tehdään korjaussuunnitelma ja annetaan toteutukselle vedenpitävä hinta. Korjaussuunnitelma sisältää kaiken, uuden katteen, kattoturvatuotteet ja sadevesijärjestelmät. Kiinteä urakkahinta varmistaa, ettei laskutusvaiheessa tule asiakkaalle ikäviä yllätyksiä.

Korjaussuunnitelma oli hyvin suppea, eikä siinä ollut mitään mainintaa kirjatuista ongelmakohdista. Myyjä vakuutti edelleen, että katto tulee kuntoon.

3. Kattoremontin toteutus
Tarjouksen hyväksymisen jälkeen remontille katsotaan sopiva ajankohta. Paikallinen asennusryhmä tuo tarvikkeet tullessaan ja vie mennessään. Työmaa ei ole varasto, vaan kierrätämme kaiken rakennusjätteen heti paikan päällä, jotta piha pysyy siistinä ja turvallisena koko remontin ajan. Suurin osa remonteista toteutetaan 2 päivässä.

Remontti ajankohtaa ei pahemmin katsottu edellisenä iltana soitettiin, että huomenna alkaa. Siivoushommat pihassa hoituivat mallikkaasti, toisin kuin katolla, johon jätettiin aluskatteen päälle kaikki sahanpurut, ja pienet laudan ja tiilen kappaleet sekä tupakantumppeja katolle ja pihaan. Sopimukseen sisältyi lahovaurio korjauksia 4 tuntia, mutta kirjaimellisesti vain lahovauriokorjauksia, ei rakennevirhekorjauksia. Tästäkin puhuttiin myyjän kanssa ja hän sanoi, että tämän 4 tuntia voi käyttää myös aluskatteen poistoon, mutta ei ollut enää samaa mieltä, kun työt alkoivat. Ammattitaitoiset rakentajat olisivat huomanneet vanhan aluskatteen asennusvirheen, mutta nyt sitä ei suostuttu korjaamaan edes huomautuksen jälkeen. Firma väittää, että heidän konseptilla tehty korjaus toimii, vaikka kaikki tapaamani rakennusalan ammattilaiset ovat toista mieltä, samoin kuin rakennusmääräykset. Rakennusmääräykset eivät kuulemma koske saneerauksia. Hengittävä aluskate kuulemma hoitaa asian, vaikka alla on muovi. Työn lopputarkastus tehdään pyytämällä tilaajalta nimi paperiin, jonka otsakkeena on lopputarkastus. Mitään tarkastusta ei tehdä.

4. Laskutus
Työ laskutetaan vasta, kun remontti on valmis ja viimeisetkin ruuvit kerätty pihalta. Laskun voit maksaa joko kerralla tai osissa. Kauttamme saat myös kätevän rahoitusratkaisun. Muista, että kotitalousvähennys on hyödynnettävissä asennustyö osalta. Laskun yhteydessä saat myös asennukseen ja materiaaleihin liittyvät takuudokumentit.

Tämä hoituu kyllä mallikkaasti – lasku tulee jo seuraavana päivänä.

Lisäksi tiilikatossa valmistaja lupaa:

5. Valmistaja myöntää toimittamilleen kattotiilille kolmenkymmenen (30) vuoden takuun vastaanottotarkastuspäivästä alkaen. Takuu kattaa kattotiilien vedenpitävyyden, pakkaskestävyyden ja kuormituskestävyyden normaalissa ja alkuperäisessä käytössä edellyttäen, että katto on tehty voimassaolevien valmistajan asennusohjeiden mukaan.

6. Valtuutetut kattoasentajamme ovat itsenäisiä yrityksiä, joita koulutamme säännöllisesti tuotteidemme ja kattoratkaisujemme osalta. He osaavat kaikki tuotteisiimme liittyvät seikat laatu- ja turvallisuuskysymyksiä myöten ja tietävät, miten jokainen yksilöllinen katto asennetaan parhaalla mahdollisella tavalla. Valmistajan valtuutetun kattoasentajan valinta on turvallinen ratkaisu.

Voi olla että tietävät, mutta eivät tee kuten asennusohjeet sanovat.

Edellisten lisäksi sovimme, että:

 • Piipun ympäristön rakenteet seinän yläpuuhun asti tarkastetaan
 • Vanhat jiirien pohjat puretaan ja tehdään uusiksi paremmalla ilmankierrolla.
 • Katon tuuletus tulee remontissa kuntoon kun sinne asennetaan hengittävä aluskate

Totuus oli kuitenkin toisenlainen:

 • Tuuletus ei tullut kuntoon. Vanhoja aluskatteita leikattiin räystäältä ja harjalta ruodelautojen välistä noin 22 m² alueelta ja jiirien kohdalta harjalta 10 m², ei ruodelautojen alta eikä keskiosasta n. 3 m matkalta eli 44 m² alueelta. 66 m² alue tuulettuu jotenkin harjatuulettimien ja hengittävän aluskatteen ansiosta. 100 m² alue ei tuuletu kunnolla, koska jiirien alapäihin ei järjestetty ilman virtausta. Katto voi homehtua, koska höyrysulun kunnosta ei ole tietoa. Homeen pystyy tarkastamaan vain purkamalla katon. Myydessä painotettiin hengittävää aluskatetta, mutta ei katto voi hengittää, jos alla on muovinen aluskate. Vanhassa katossa harjalla oli tuuletusrakoa 8200 cm² uudessa tuuletusputkea 240 cm² + hengittävää aluskatetta 18 m², kun hengittävää aluskatetta on kaikkiaan 168 m².
 • Katossa mahdollisesti olevia vaurioita ei pystytty tarkastamaan, kun vanhan aluskatteen läpi ei nähnyt, ainakin etukuistin katosta löytyi homeista aluskatetta.
 • Aluskate vedettiin kireälle, mutta silti siihen jäi ryppyjä, varsinkin jiireihin ja läpivientien ympärille, kiinnityskohtien välillä katteen etäisyys räystäästä muuttui ja aiheutti lisää ryppyjä. Asennusohjeessa sanotaan, että aluskate on jätettävä 10 – 30 mm löysälle. Jiirien kohdalla aluskatteet päättyvät siten, että katolta valuva vesi menee aluskatekerroksen väliin ja räystäällä vanhan ruodelaudan päälle.
 • Jiirien kohdalle ei laitettu aluskatteen alle mitään tukea, vaikka asennusohjeessa niin neuvotaan.
 • Piipun edestä ei tarkastettu seinän yläosan kuntoa, vaikka se oli erikseen tilauksessa mainittu.
 • Piipun vanhaa pellitystä ei purettu, kulmat hakattiin kasaan. Päälle laitettiin uusi pelti.
 • Aluskatteen liitos läpivienteihin on tehty huolimattomasti, katteessa paljon ryppyjä, johon vesi voi jäädä. Asennusohjeen mukaisia läpivientiosia ei käytetty.
 • Piipun takana aluskatteella oli lätäkkö vettä aluskatteeseen jätetyn pussin takia jo ennen piipunpellitystä, vaikka ei satanut.
 • Pystyruoteet törmäävät jiirin tukilautaan, vesi ei pääse valumaan aluskatetta pitkin pois, vaan jää lätäköksi aluskatteen päälle ja lahottaa tukilaudan.
 • Piipun ja jiirin liitoskohta ei pidä vettä, vaan vesi pääsee aluskatteelle, joka on tältä kohtaa erityisen ryppyinen ja jiirin tukilauta estää veden pääsyn pystyruoteiden välistä räystäälle. Jäätyvä vesi voi aiheuttaa katon rikkoutumisen.
 • Aluskatteen päälle tulleita tavaroita mm. sahanpuruja ja laudan pätkiä ei poistettu, vaan jätettiin tiilien alle. Ainakin sahanpurut valuvat pystyruoteiden päihin jiirissä ja tukkivat ne tehokkaasti.
 • Jiiristä puuttuu tiiviste pellin ja tiilen välistä, tiilet irvistävät jiireissä ja jiiripelti on suoraan aluskatteessa kiinni ryppyjä lukuun ottamatta.
 • Harjatiilit eivät ole tuettu ja tiivistetty, vaikka asennusohje niin vaatii.
 • Pihassa 2 kuoppaa nosturin jäljiltä.

Neuvottelun perusteella asentajat kävivät kahdesti korjaamassa sovittuja vikoja. Oletin, että asiat olisi nyt hoidettu kunnolla, kun en vaatinut koko katon uudelleen rakentamista. Ennakkoon ei ollut suunniteltu juuri mitään. Tuulensuojapahvien poistoon oli varauduttu ylipitkillä tikapuilla (olivat lähes 45 asteen kulmassa jäisellä pihalla) ja tylsällä puukolla, sitten piti lähteä rautakauppaan ostamaan koukkuteräistä mattoveistä. Pahvit saatiin pois, eikä räystäslaudatkaan pahasti vahingoittuneet.

Katolle laitettiin 3 tuuletusputkea, niiden asennusohjetta ruvettiin lukemaan vasta katolla.

Harjakiveä liesituulettimen putken vierestä leikattiin, mutta en tiedä miten, vesitiiviyden takia harjakiven päälle laitettiin puolimetriä Wikaflexia. Tämä korjaus ei näytä hyvältä maasta katsottuna ja on tuskin tarttunut jäiseen tiiliin ja peltiin. Minun mielestä Wikaflex olisi pitänyt panna tiilen alle piiloon eikä päälle. Epäilen, että tiilen kolo on niin rumasti leikattu, että se piti peittää. Läpiviennin kartio on liian iso ja sen takia tiili ei mahdu paikalleen, peltikaton puolipyöreä harjapelti mahtui putken taakse.

Piipun taustapeltiä vaihdettaessa katsottiin myös tiilien alle, sieltä löytyi vielä ainakin yhden tiilen kappaleet aluskatteen päältä. Pellin asennusta en ole päässyt tarkastamaan, koska katto on tosi liukas. Asentajat olivat katolla ilman turvaköysiä.

Jiirin ja piipun liitosta korjattiin myös Wikaflexillä, juuripeltejä ei mielestäni irrotettu. Tämän kohdan korjausta ei myöskään ollut mietitty mitenkään ennakkoon, vaan sävellettiin paikan päällä. Wikaflex tuskin pysyy märässä ja jäisessä pellissä, eikä välttämättä tässä kohtaa edes puhtaassa pellissä.

Nimimerkillä Näin meitä huijataan

Tuliko valittua väärä tekijä remonttiin tai rakentamiseen? Zeckit-palvelu auttaa!

Zeckit-selvitykset löytyvät myöhemmin keväällä kaikista tärkeimmistä yritys- ja palveluhakemistoista. Hakemistot auttavat sinua kartoittamaan vaihtoehtojasi, kun etsit sopivaa palveluntarjoajaa – oli sitten kyseessä remontti, siivous, kampaaja tai jokin muu!

Kerro oma remonttitarinasi – uskomattomin tarina palkitaan

Onko sinulla kerrottavana tarina epäonnistuneesta remontista? Keräämme niitä yhdessä Zeckit-palvelun kanssa ja julkaisemme tulevissa uutiskirjeissä niistä uskomattomimmat, oikeita nimiä mainitsematta.

Kerro tarinasi täällä >

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

aluskate eristevilla katto kattoremontin pohjatyöt kattoremontti tiilikatto


Lisää samasta aiheesta