Zeckit kauhutarinoita rakentamisesta – Rakennusvirhe tai pari rakennuttajalta

Talo
Rakennusvirhe tai pari rakennuttajalta

Eletään vuotta 1997, muistaakseni. Olen hoitovapaalla työstäni. Entinen asuntomme Espoossa on myyty ja odottelemme uuden kodin valmistumista jo toisessa väliaikaisessa asumisessa. Uusi kotimme rakennus ei ole kaukana, mutta emme älynneet käydä sitä katsomassa, kun luottamus rakentajaan ja rakentajiin oli suuri. Sitten koittaa ilta, kun kutsu rakentajalta kuuluu, tervetuloa tutustumaan uuteen kotiin!

Siitä alkoikin varsinainen piinamme, josta en ole selvinnyt terveenä! Mieheni on työmatkalla, joten lähden iltamassa vanhimman, jo aikuisen tyttäreni ja pienen tyttöni kanssa ”ihailemaan” uutta paritalokotiamme! Ja voi kauhistus! Valoja ei ollut, kai tarkoituksella, vaan joku onneton, siirrettävä työvalo oli yhdessä nurkassa. Juuri mitään ei nähnyt. Kaikki mahdollinen oli kesken. Työn jälki niin prutaalia, ala-arvoista, että eihän sitä muuta osannut kuin itkeä. Näitä, ns. työmiehiä ei näkynyt, vaan he luimuilivat pakosalla. No, kauheiden huutamisien, mapillisten kirjeiden, kolmen eri tavarantarkastajan ym. taistelujen tuloksena laitettiin sitten käytännöllisesti kaikki uusiksi. Siis uuden asunnon uusi remontti!

Ensimmäinen tavarantarkastaja, hyvin asiallinen herrasmies, kysyi alavessamme laatoitussaumauksien leveydestä, että kuinka paljon työselosteessa oli sanottu sauman leveydeksi. Silloin kaikki, puolenkymmentä Saton ja rakentajan ”ammattilaista” pyörittivät päitään kuin H-moilaset, eikä kukaan vahingossakaan muistanut, mitä saumauksista sanottiin työselosteessa. Silloin minä sanoin, että onpas meidän miehet nyt huonomuistisia, mutta onneksi minä muistan, työselosteessa on kirjattu 3 mm. Tavarantarkastaja totesi, että selvä tapaus, laitetaan uusiksi.

Kotimme on 125,5m². Alakerta on yhtenäinen. Ihmettelin, kun ruokapöydän luota kävellessäni päässäni tuntui kummalta, aivankuin huimasi. Mieheni kanssa ryhdyimme parkettia tarkistamaan ja huomasimme, että kahden metrin matkalla lattia heittää 9mm. Kerroin tästä hölmöyttäni Saton valvojalle. Myöhemmin, imuroin lattiaa. Mitä ihmettä, pöydän alla oli yksi parketilauta ylempänä muita ja siihen imuri tökkäsi. Kyselimme ammattimiehiltä lattiamme perään, mutta he olivat ihmeen vaitonaisia. Vasta tavarantarkastajan läsnäollessa tämä ”sortinsakki” tunnusti, että päivällä meidän ollessa työssä, he olivat ns. ”korjanneet” lattian virheet. Ja milläpä tavoin korjattiin. Uskokaa tai älkää, laitettin hiekkaa lattian alle!

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Miettikääpä, olet tehnyt työtä 15-vuotiaasta saakka. Pääkaupunkiseudulta asunnon ostaminen ei meikäläisen kukkarolle ole mikään pieni asia. Sitten kun laitat kaikki likoon, ja ryvet korviasi myöten velassa, niin nämä s…….rin huijarit leikkivät kustannuksellasi!!

Kolmas tavarantakastaja tuli siitä, kun keittiön nurkka alkoi tummua. Onneksemme nurkan avaus tehtiin tavarantarkastajan läsnollessa. Syy selvisi – betoni oli märkä, sillä ylhäältä tuli viemäriputki, muovinen, mikä oli niin lähellä, että lattialistaa naulaava työmies oli iskenyt putkeen reiän. Voitte vain kuvitella, mitä on tavallinen arki, kun betonia kuivattaa urakoitsijan tehoton kuivuri ja se louskuttaa keittiö nurkassa yötä päivää. Lisäksi nurkka on olevinaan suojattu muovilla ja asunnossa on myös pieni lapsi. Pitkien, raastavien taistelujan jälkeen saatiin tähänkin lopulta selvyys.
Mutta eihän toki kaikki mennyt niinkuin sovittiin. Kun on upotettu epärehellisten sakkiin, niin pitäisi kai asunnon ostajan kävellä työpaikalla tekijöiden p………ssä kiinni, etteivät pääse vilskoppia tekemään.

No, meidän alavessamme laatoitus. Onneksi omaan ilmeisesti noidan kykyjä, sillä eräänä pimeänä myöhäisiltana sanoin miehelleni, että käväistään rakennuksella, sillä minulla on kummallinen tunne, kaikki ei ole hyvin. Mieheni tähän, että älä nyt ole vainoharhainen, mehän on sovittu. No kuitenkin lähdettiin. Näky oli hirveä! Olin kauhusta suunniltani! Mitenkäs niin kävi, että tämä aliurakoitsijan aliurakoitsija olikin mennyt pimeän turvin ”soveltamaan” itse laatoitusta ja oli hakkaamassa väärinpäin kiinnittämiään boordilaattoja rikki!! Siinä samassa meni tietysti vesieristeet ja jälki oli hirveä, boordilaattojen tilalla ammottavat reiät. Vaan enpä ole ennen nähnyt niin liukkaasti ulos menevää kundia, kun mieheni karjaisi heittävänsä boordipojan p… haaroista pellolle!

Tämän muisteleminen ja kirjoitusasuun työstäminen koskee yhä sydämeen. Kerrottavaa olisi vaikka kuinka paljon. Olisi vielä asiaa sahausjäljestä ja puutavarasta, joka lojui peittelemättömänä pitkin pihaa. Nuoresta pojasta, joka laitteli meille ovenpieliä, jotka eivät oikein sattuneet samanpituisiksi. Kun kyselin pojan ”ammattiuraa”, hän vastasi tekevänsä moista ensimmäistä kertaa eläessään.
Pahaksi onneksi mieheni oli matkoila myös pihakatselmuksessa, joten sain senkin, vähemmän miellyttävän tehtävän. Loppujen lopuksi laitoimme yhdessä mieheni kanssa pihan nurmikon uusiksi, kun pihastamme oli tehty lanttukukon mallinen. Vieläkin kuulen korvissani Saton edustajan ilkeät sanat, joilla hän mahtaili ja solvasi miesporukassa, kun muita naisia ei ollut läsnä kuin minä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos saisin ehdottaa tällaisesta petoksesta, valheesta, huijauksesta ja nöyryyttämisestä rangaistusta, ei sitä voi painettuna tekstinä kirjoittaa. Sitäpaitsi, jos oikeudessa olisi kohdattu, kumman arvo yhteiskunnassamme olisi ollut se voitokkaampi?

Nimimerkillä Saton huijarit

 

Tuliko valittua väärä tekijä remonttiin tai rakentamiseen? Zeckit-palvelu auttaa!

Zeckit-selvitykset löytyvät myöhemmin keväällä kaikista tärkeimmistä yritys- ja palveluhakemistoista. Hakemistot auttavat sinua kartoittamaan vaihtoehtojasi, kun etsit sopivaa palveluntarjoajaa – oli sitten kyseessä remontti, siivous, kampaaja tai jokin muu!

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kerro oma remonttitarinasi – uskomattomin tarina palkitaan

Onko sinulla kerrottavana tarina epäonnistuneesta remontista? Keräämme niitä yhdessä Zeckit-palvelun kanssa ja julkaisemme tulevissa uutiskirjeissä niistä uskomattomimmat, oikeita nimiä mainitsematta.

Kerro tarinasi täällä >

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU