MAINOS

Zeckit kauhutarinoita rakentamisesta – Saunaremontti meni mönkään

Kylpyhuone

Tarina siitä, kuinka saunaremontti voi mennä monella tapaa pieleen. Lue ja ota opiksesi, jos saunaremontti on sinulle ajankohtainen!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Sauna- ja kylpyhuone remontti suunniteltiin huolella. Piirustukset laadittiin. Neliöitä oli kylpyhuoneen puolella noin 9m² ja sauna noin 3m², eli tila ei ollut suuren suuri. Ekonomisesti oli hankittu kaakelit seiniin ja lattioihin ja paneelit ja lauteet saunaan jo etukäteen.

Urakoitsija valittiin, samoin työnvalvoja ja homma pääsi käyntiin hienosti kevään kynnyksellä. Itse olin mahdottomasti asiasta amatöörimäisesti selvää ottanut ja räpsin kuvia tiuhaan tahtiin remontin etenemisen myötä. Kaikki näytti menevän hienosti.

1. Ensimmäinen kädenväännön aihe oli putkien uusi veto. Asiakas halusi ne pintaan, työnjohtaja seinän sisään. Työnjohtaja perusteli asiaa asiantuntemuksellaan. Putket tulivat seinän sisään, tosin todella asiakkaalle vastahakoisesti.

2. Toinen hämmästys oli, kun osaksi lasia oleva väliseinä saunan ja pesuhuoneen välissä näytti olevan väärässä paikassa. Tämä vielä kestettiin, koska liikkumavaraa oli. Harmillisesti vain pesutila pieneni ja löylyosa isoni. No, laihdutus ehkä olikin tarpeen. Mitat oli tehty tulevaisuutta varten ja kaikki oli ajateltu myös liikuntarajoitteisille sopivaksi. Asia eteni vauhdilla. Kommunikaatio pelasi urakoitsijan ja työn tilaajan/suunnittelijan kanssa kuitenkin moitteettomasti, mutta työnjohtaja teki omia muutoksia.

3. Kolmas yllätys tuli, kun kattoa oli ajateltu laskea koko kylpyhuoneen osalta, vaikka suunnitelmissa näin piti tehdä vain sauna/pesuhuone osassa. Tähän hätään emäntä ehti ja toteutus tehtiin suunnitelmien mukaisesti. Ilo oli ylimmillään. Kohta päästäisiin kylpemään! Jälki oli hyvin toteutettua ja tarkkaa.

4. Neljäs kummallisuus tuli, kun wc:n puolelle oli asennettu käsienpesuallas, sekin oli liikutettu 15cm lähemmäs pönttöä. Tästä sitten tulikin sanomista, koska suunnitelmassa oli otettu huomioon myös toiminta ja tämä 15cm oli varattu käsipyyhkeelle. Eipä auttanut kun itkeä ja etsiä pyyhkeelle jostain paikkaa.

5. Pienimuotoisempi ärsytys tuli kun bideletku ei ylettynyt pönttöön ja asiakas joutui hankkimaan uuden ja vaihtamaan. Taaskin oli emäntä hiilenä.

6. Oven kynnys josta tilaan saavutaan, siis wc tila ensin, oli jätetty tavalliseksi kynnykseksi, eikä edes silikonia oltu laitettu, joten jos oikein lotraili veden kanssa, niin siitä kyllä pääsisi hienosti vettä eteisen lattiankin alle. Siispä säästölinjalle veden kanssa.

7. Koti-SPA oli valmis ajallaan ja niin kaunis! Ei muuta kuin saunaan! Siellä sitten ihanan design kiukaan löylyissä huomattiin, että varpaat paleltuu ja pää palaa! Emäntä tuijotti tiukasti kiuasta, se ainakin oli niin kaunis. Joskin ohjauspaneli oli asennettu myös saunaan, joka tietysti tykkäisi enemmän olla kuivassa tilassa ja helpottaisihan se saunan lämmitystäkin, josko sen voisi vaikka heti wc tilasta tehdä. Mutta eipä unohdeta, että ne askeleet olisivat tärkeät sen laihtumisen kannalta, ettei tulisi suihkussa ahdasta.

Eli se isoin juttu saunan osalta selvisi löylytellessä. Saunan ilmastointi oli päin prinkkalaa. Onneksi oltiin vielä niin notkeita, että saatettiin nostaa varpaatkin ylälauteelle. Mikäpä neuvoksi. Tilassa oleva ikkuna pelasti hiukan tilannetta. Katossa oli poistoilma, mutta raitisilman pitäisi kiukaan suositusten mukaan tulla kivien yläpuolelta, joten näytti olevan aika oikeassa paikassa. Alemmas sitä ei voisi lattialämmityksen vuoksi laittaa, mikäli ei sitten kierettäisi pitemmälti, että lämpeäisi matkalla. Toki asiaa olisi auttanut myös poistoilma pesuhuoneen puolella, joka remontissa olikin jäänyt wc tilaan, jossa sitä myös tarvitaan.

8. Pari vuotta saunottuamme ja melkein joka saunomiskerta riidellen näistä monista puutteista ja niiden mahdollisesta korjaamisesta. Tuloksena ero. Ei ollut rentouttava sauna. Mutta kiuas on ihana ja seinät ja lattia! Niin ja saunan lauteet ja paneelit, jotka sitten 4 vuoden jälkeen tipahtelivat seinästä yhden seinän ja nurkan osalta. Oli loppunut naulapyssystä ilmeisesti naulat, eikä tekijä sitä ollut huomannut. Ei muuta kun uutta paneelia ja vaihtoon meni myös juoksut, jotka olivat jo sientä kasvattaneet. Puutteellinen ilmastointi olikin taannut hyvän kasvualustan tälle. Tämä korjattiin tietysti hetimiten.

9. Samaan syssyyn vedettiin vedet pintavetona, kun sellainen pieni liikunta momentti oli ilmentynyt vuosien aikana, talviaikaan, että yläkerran vedet jäätyivät. Tulivat samasta putkistosta ylös. Parinkympin pakkasilla oli imuri valmiina odottamassa, että saadaan vedettyä lämmintä ilmaa putkissa ylöspäin ja 4-henkisen perheen arki toimimaan aamuisinkin. Samallahan siinä aamutuimaan, työhön lähdön tuiskeessa imuroi muutakin.

Joskus ihmettelen, miten niin pienessä neliömäärässä voikin olla niin monta virhettä! Edelleen sauna on ihana, kaunis ja kutakuinkin toimiva. Mitäpä se suomalainen muuta kaipaa. Ukko meni, mutta sauna jäi!

Nimimerkillä Mökin Miina, kuva: Matti Kaijomaa. Kuva ei liity tapaukseen.

Tuliko valittua väärä tekijä remonttiin tai rakentamiseen? Zeckit-palvelu auttaa!

Zeckit-selvitykset löytyvät myöhemmin keväällä kaikista tärkeimmistä yritys- ja palveluhakemistoista. Hakemistot auttavat sinua kartoittamaan vaihtoehtojasi, kun etsit sopivaa palveluntarjoajaa – oli sitten kyseessä remontti, siivous, kampaaja tai jokin muu!

Kerro oma remonttitarinasi – uskomattomin tarina palkitaan

Onko sinulla kerrottavana tarina epäonnistuneesta remontista? Keräämme niitä yhdessä Zeckit-palvelun kanssa ja julkaisemme tulevissa uutiskirjeissä niistä uskomattomimmat, oikeita nimiä mainitsematta.

Kerro tarinasi täällä >

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kylpyhuone kylpyhuoneremontti sauna saunaremontti wc