MAINOS

Zeckit kauhutarinoita rakentamisesta – Tuhannen virheen kattoremontti

Talo

Uskomaton kauhutarina siitä, kuinka kattoremontti voi mennä pieleen. Lue ja ota opiksesi, jos kattoremontti on sinulle ajankohtainen!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Tarina alkaa myöhäissyksystä. Tarjoukset tuli ja kattoremontti tulisi viikossa valmiiksi suomalaisen firman ja työntekijöiden toimesta.

Virhe: Puutavara tuotiin pihamaalle yllättäen ilman kunnollista peittoa tai alustoja. Kastuivat pahasti.

Virhe: Outo firma kurvasi pihaan. Kaksi työntekijää oli paikalla – toinen oli katolla ja toinen kierteli apupoikana (työharjoittelijana) pihamaalla. Nämä katontekijät eivät tienneet, että vanha aluskate tulee poistaa.

Virhe: Kunnolliset työvälineet puuttuivat, lyhyet tikkaat oli. Sorkkarauta, joka lojui muiden irtonaisten työkalujen kanssa pitkin pihamaata ja kulkuväliä. Asukas siivosi ne iltaisin turvaan.

Virhe: Satoi ja remonttia ei voitu jatkaa, purkuosuus kesti viikkoja.

Virhe: Katto oli ilman kunnollista vesisuojaa noin viikon. Räystäistä ja pitkin kattoa valui vettä kuin kevätpurosta. Kasteli kaikki välikatolla olevat puurakenteet. Kutsuimme tunnetun firman rakennustarkastajan remonttia hoitamaan.

Virhe: Saimme kuin saimmekin katolle suojat (muovipeitteet), jotka aseteltiin kuitenkin ohjeesta poiketen väärin. Räystäät jäivät ilman suojaa. Seinät kastui ja taloa kiertävä salaojistus oli maksimikuormitettu tämän vesimäärän vuoksi. Rakennustarkastaja totesi tehdyt työt hyvän rakennustavan vastaisiksi.

Virhe: Kun sade hiukan hellitti, poistettiin suojapeitteet. Katolle oli kuitenkin jäänyt notkelma, josta noin kuution alueelta hulahti vettä suoraan villojen päälle. Korjaajat eivät heti asiasta huomauttaneet, vaan asukas huomasi tämän seuraavana päivänä.

Virhe: Vettä pääsi villoihin, koska aluskatteen limitys oli väärin tehty. Aluskate meni vain 5-7 cm limittäin. Koko katon alueelta jouduttiin tarkistamaan aluskatteen limitykset.

Virhe: Peltikate oli jo paikoillaan tämän aluskatelimityksen selvittyä. Kattoa jouduttiin purkamaan ja asettamaan uudet aluskatteet (muovit) isolle alueelle. Märät villat oli kuitenkin jätetty kuivien villojen päälle ja villat jouduttiin uusimaan pitkähkön neuvottelun jälkeen.

Virhe: Vanhaa aluskatetta ei oltu poistettu kuin pieneltä alueelta. Sen poistaminen jälkikäteen oli vaikeaa ja vaurioita tuli paljon.

Virhe: Aluskatteessa oli viiltoja, jotka olivat tulleet jälkikäteen poistetusta aluskatteen irroittamisesta. Jonkinlaista sahaa tai pitkäteräistä puukkoa oli heiluteltu huolimattomasti. Eristysvillojen päälle kertyi valtava roskamäärä (silppua ja puuosia).

Virhe: Aluskatteeseen tulleita viiltoja korjattiin useaan otteeseen erilaisin “massoin”. Vauriokohdat eivät olleet vesitiiviitä. Mielenkiintoisia aluskatteen lisäpaloja tuli sinne sun tänne pitkin kattoa. Samalla huomattiin, että tukipalkkeja oli sahattu moottorisahalla aika suuripiirteisesti. Palkeissa on syvät viillot. Ei kuitenkaan pitäisi haitata kantavuutta. Tätä jännitetään nyt jatkossa.

Virhe: Aluskatteen väliin oli jäänyt valtavia puupaloja, tikkuja, sahanpurua ja muuta roskaa, joita ei voitu poistaa jälkikäteen. Lisäksi oli tupakantumppeja välikatolla ja tyhjä tupakkiaski lojui villojen päällä. Tulipalovaara oli ilmeinen. Tästäkin tuli rakennustarkastajalta huomautukset hyvän rakennustavan vastaisesta työstä.

Virhe: Aluskatteen poistosta tulleet roskat ja leikkauspurut määrättiin imuroitavaksi villojen päältä pois. Yksi lisäviilto tuli taas aluskatteeseen, kun tätä tehtiin. Viiltokohta paikattiin mielenkiintoisella “massaklöntillä”.

Virhe: Katolta purettu vanha pelti, kiinnitysruuvit, vanhan aluskatteet palat ja muut roskat olivat kuin pommin jäljiltä ympäri taloa. Siivoaminen tehtiin juuri ja juuri ennen lumen tuloa. Kiinnitusruuveja kuitenkin poimitaan edelleen pitkin nurmikkoa.

Virhe: Vanhaa aluskatemuovia, ruuveja ja roskaa pilkisti räystäslautojen välistä. Päädyssä olevaan puupanelointiin oli tehty kolo. Nämä korjaukset tehtiin myöhemmin keväällä, poistamalla pahimmista paikoista räystäslautoja. Kaikkein ahtaimpiin kohtiin roskat jäi.

Virhe: Villat koskettivat aluskatetta. Tämän korjaaminen tehtiin pitkällä laudalla painamalla villoja alaspäin. Hetken päästä villat olivat taas lähellä aluskatetta.

Virhe: Välikatolla kulkevien ilmastointiputkien eristys vaurioitui ja villoja tallaantui pahasti.

Virhe: Välikatolla olevaan LTO-laitteen kesä/talvikytkimeen ei päästy kunnolla asentoa vaihtamaan. Laitteen säätökahvasta onneksi sai lyhennettynä vielä laitteen toimintakuntoon.

Virhe: Lumiesteet asennettiin pimeässä ja ilman turvavälineitä. Rakennustarkastaja totesi paikanpäällä olleessaan työnantajan toimivan vastuuttomasti ja hyvän rakennustavan vastaisesti.
Asukas lainasi valonheittimet, työkaluja, moottorisahaa ja jatkojohtoja koko remontin ajan. Moottorisahan teräkin asukkaan sahasta katkaistiin. Se luvattiin ostaa heille. Ei ole saatu rahoja siitä eikä uutta terää.

Keväälle sovittiin maalaustyöt. Ne suoritettiinkin. Sitten alkoi remontin kustannusten kartoitus. Urakasta ei oltu maksettu vielä mitään, koska virheet tapahtuivat heti remontin alettua ja saatiin sovittua niin, että työn valmistuttua tapahtuu maksu sekä hyvitykset tehdyistä virheistä.

Asukas menetti verovähennysoikeudet ensimmäisen remonttivaiheen osalta. Nettosumma oli useita tuhansia euroja. Lopputarkastuksessa sitten vielä huomattiin lisää virheitä.

Virhe: Katolla oli paljon naarmuja, pellinpaloja ja roskaa. Harjapellit olivat naarmuiset ja yksi niistä uusittiin kokonaan. Juuri valmistunut katto paikkamaalattiin heti.

Mitä tästä tulisi kattoremonttia suunnittelevan ottaa opikseen? Ota heti työn alussa ulkopuolinen rakennustarkastaja valvojaksi. Toivon, että rakennusvalvonta määrää kattoremonteille pakollisen rakennustarkastajan. Kun tiedustelimme remonttimiesten koulutusta tai ammattitaitoa, meille vastattiin hymähdelleen, ettei näitä hommia papereilla tehdä.

Nimimerkillä tuhannen virheen kattoremontti, kuva: Matti Kaijomaa. Kuva ei liity tapaukseen.

Tuliko valittua väärä tekijä remonttiin tai rakentamiseen? Zeckit-palvelu auttaa!

Zeckit-selvitykset löytyvät myöhemmin keväällä kaikista tärkeimmistä yritys- ja palveluhakemistoista. Hakemistot auttavat sinua kartoittamaan vaihtoehtojasi, kun etsit sopivaa palveluntarjoajaa – oli sitten kyseessä remontti, siivous, kampaaja tai jokin muu!

Kerro oma remonttitarinasi – uskomattomin tarina palkitaan

Onko sinulla kerrottavana tarina epäonnistuneesta remontista? Keräämme niitä yhdessä Zeckit-palvelun kanssa ja julkaisemme tulevissa uutiskirjeissä niistä uskomattomimmat, oikeita nimiä mainitsematta.

Kerro tarinasi täällä >

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

katto kattoelementti kattopalkki kattopelti kattorakenne kattorakenteet kattoremontin pohjatyöt kattoremontti


Lisää samasta aiheesta