Jäätymisvahinko vaanii talvella – mökki talvikuntoon viimeistään nyt, ota vinkit talteen!

Mökki
Kesäasuntojen suojaaminen talvea varten on ajankohtaista viimeistään nyt. Vesi-, vuoto- ja jäätymisvahinko on ikävä yllätys keväällä, mutta niitä vastaan voi varautua helposti etukäteen.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Päävesihanan sulkeminen ja putkien sekä LVI-laitteiden tyhjentäminen ovat tärkeimmät tehtävät mökeillä. Talviasuttavan mökin vedensaanti on kuitenkin turvattava ympäri vuoden. Ratkaisu tähän ovat eristetyt ja lämpökaapelilla varustetut vesijohdot, jotka pitävät mökin ulkopuoliset vesijohdot sulina. Yhteisiä suojaustoimia sekä talviasuttaville että kylmäksi jätettäville mökeille ovat vesi- ja kosteusvahinkojen estäminen, ilmanvaihdosta huolehtiminen sekä ulkona tehtävät toimet kuten salaojien tarkistaminen, kattovesien ohjaaminen pois perustuksista sekä lehtien ja roskien puhdistaminen vesiränneistä.

Vinkit talviasuttavan mökin suojaukseen

  1. Sulje päävesihana, kun olet mökiltä pois pidemmän aikaa.
  2. Varmista vedensaanti ja suojaa ulkona olevat putket esim. käyttämällä lämmitettyä ja eristettyä vesijohtoa.
  3. Huolehdi ilmanvaihdosta.
  4. Säädä peruslämpö halutulle tasolle.
  5. Tarkista ja korjaa tarvittaessa ulkopuolisten vesien ohjaus (mm. kattovedet ja salaojat).

Hyvin varustellulla ja talviasuttavalla mökillä päävesihanat on aina syytä sulkea, jos mökiltä ollaan pois pidempiä aikoja. Näin estetään mahdollinen vuotovahinko sisätiloissa. Ulkona vesiputkien jäätymistä voidaan estää eristetyillä ja lämpökaapeleilla varustetuilla vesijohdoilla.

– Läpi vuoden asuttavien kesäasuntojen ja haja-asutusalueilla sijaitsevien rakennusten vedensaanti on turvattava. Joskus vesiputket on esimerkiksi pihan kallioisuuden vuoksi pakko asentaa lähelle maanpintaa. Tällöin ratkaisuna on Uponor Supra Plus, joka on eristetty ja lämmitetty vesijohto. Erillisen ohjausyksikön avulla energiankulutus on hallittua verrattuna ohjaamattomiin järjestelmiin, Uponorin tuoteryhmäpäällikkö Marko Haljoki painottaa.

Lisäturvaa tuovat älykkäät vedenvalvontayksiköt, jotka ilmoittavat vuodoista sekä varoittavat mahdollisesta putkien jäätymisvaarasta tai liian korkeasta paineesta rakennuksen käyttövesiputkistossa. Vedentulo voidaan myös avata ja sulkea milloin tahansa etänä laitteen avulla. 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Talviasuttavan mökin ilmanvaihtokoneen talviasetuksissa voi olla konekohtaisia eroja, jotka on aina syytä varmistaa laitteen valmistajalta.

– Jos mökillä on koneellinen tulo-poistoilmanvaihto ja peruslämpö päällä, on perussääntö, ettei ilmanvaihtoa saa sammuttaa talveksi vaan se jätetään poissa-asentoon. Tällöin pitää myös huomioida, ettei mökin peruslämpö laske liian alas, jolloin koneen automatiikka saattaa sammuttaa laitteen, tarkentaa ilmanvaihdon tuoteryhmäpäällikkö Kaisa Airas-Kojo Uponorilta.

Kesäasuttavan mökin varautumistoimet

  1. Tyhjennä putkistot ja LVI-laitteet sekä astiat, padat ym. säiliöt vedestä. Tyhjennä tai suojaa myös lattiakaivot.
  2. Suojaa hormi piipunhatulla (jollei hormissa ole sitä jo valmiina).
  3. Huolehdi ilmanvaihdosta jättämällä hormin pelti raolleen ja mahdolliset venttiilit tai ilmanvaihtoluukut auki.
  4. Tarkista ja korjaa tarvittaessa ulkopuolisten vesien ohjaus (mm. kattovedet ja salaojat).

Kun kesäasuttava mökki jätetään kylmäksi tai peruslämmölle talvea varten, vuotovahingot ja putkirikot estetään sulkemalla päävesihana tai vesipumppu talven ajaksi. Lisäksi vesiputket ja mahdolliset koneet ja laitteet on tyhjennettävä kokonaan vedestä esimerkiksi paineilmalla. Myös vesilukot ja lattiakaivot tyhjennetään. Jos se ei ole mahdollista, niihin kannattaa laittaa jäänestoainetta, jotta ne eivät jäädy ja riko rakenteita. 

Ilmanvaihdosta on huolehdittava myös talvella. Perusmökeissä on yleensä painovoimainen ilmanvaihto, jolloin on tärkeä huolehtia siitä, ettei kaikkia korvausilmaventtiilejä suljeta talveksi. Ilman täytyy päästä vaihtumaan, jottei kosteusvaurioita synny. Useimmiten takanpellit voidaan jättää raolleen, kunhan piippu on suojattu.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lähde: ePressi., kuva: Pixabay