Koiraperheen siisti, raikas ja lähes karvaton koti

Sisustus Talo
Kun hankkii koiran, kannattaa varautua siihen, että pitää siivota vähän enemmän kuin muuten eikä hermoja voi menettää jokaisesta lattialla lojuvasta karvasta. Koirakotikin on kuitenkin mahdollista pitää siistinä aika helposti tietyin rutiinein.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Rapakelit ovat kaikkien koiran omistajien kauhistus. Niihin kannattaa kuitenkin Suomessa tottua ja siihen, että koiraa saa olla putsaamassa ja suihkuttamassa tiettyinä vuodenaikoina jatkuvasti.

Mitä nopeammin koiran tassut ja vatsakarvat saa huuhdeltua liasta, sitä siistimpänä koti pysyy. Monesti suihkuun pitää kuitenkin astella koko kodin läpi, joten likaiset tassut kannattaa joka tapauksessa pudistaa ennen sisään tuloa, jotta lattialle ei kulkeudu likaa ja soraa – ja tietysti myös koiran tassujen kannalta puhdistaminen on suotavaa. Eteisessä on hyvä pitää käden ulottuvilla karkeaa froteepyyhettä, jolla voi kuivata koiran ja pyyhkiä suurimmat kurat heti ovella.

Jos lattialle tulee kurajälkiä, ne kannattaa puhdistaa saman tien kostutetulla liinalla tai kostealla siivousliinalla, joka sopii lattiamateriaalille. Myös monitoimimoppi tai puhdistusliinat kannattaa säilyttää esimerkiksi eteisessä, jotta tassunjäljet saa pyyhkäistyä saman tien pois.

Jos koira joutuu suihkuun – harva hauva siitä kovasti pitää – se haluaa yleensä ravistella turkkiaan suihkun jälkeen myös pyyhekuivauksen jälkeen. Koiran kylpytakki auttaa pitämään seinätkin siistinä ja samalla turkki kuivuu.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Karvat pois – tehoton imuri vaihtoon

Karvoja siellä, karvoja täällä – miten niistä pääsisi eroon? Moni koiranomistaja manailee, että juuri hänen koirallaan on vuodessa kaksi karvanlähtöaikaa, joista molemmat kestävät puoli vuotta.

Imuri on tehokas karvanpoistaja, ja koiratalouteen kannattaa todellakin hankkia tehokas imuri. Moniin malleihin on saatavilla lemmikin karvoille suunniteltuja suulakkeita, joilla karvat lähtevät sohvista, matoista ja muista tekstiileistä. Varsi-imuri on näppärä päivittäiseen pikaimurointiin – karvanlähtöaikaan saa nimittäin käyttää imuria päivittäin.

Karvankeräyssieni on monen koiratalouden ehdoton suosikki, koska sillä saa karvat pois sohvista ja tekstiileistä. Se kestää konepesua ja sopii muuhunkin puhdistukseen. Karvankeräyssieni on kätevä apu myös autossa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos siivottava pinta kestää kosteutta, esimerkiksi sohva, voi kokeilla karvojen poistoa kostealla kumihanskalla tai ikkunalastalla, joka saattaa poistaa karvat matalanukkaisesta matosta silloin, kun imuri ei siihen pysty.

Vaahtomuovin pala pyykin sekaan

Karvaisten pyykkien kierre on koiraperheessä jatkuva ongelma, johon on olemassa helppo ratkaisu tai ainakin kokeilun arvoinen keino: pesusieni tai pala vaahtomuovia pyykin seassa pyykkikoneessa kerää karvat itseensä ja vaatteet pysyvät pesusta toiseen karvattomina. 

Karvoja kertyy myös pyykkikoneeseen, etenkin nukkasihtiin, mutta myös rummun tiivisteen väliin, ja niitä kannattaa puhdistella säännöllisesti etenkin lemmikkitaloudessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Teippiharja on kätevä tapa siistiä esimerkiksi vaatteet. Vähemmän roskaa tuottava tekstiilirulla kostutettuna kerää karvat vaatteista teippiharjan tapaan.

Hauvan käyntikortti ikkunalasissa

Koirat katselevat mielellään maailmanmenoa ikkunasta ja painavat kirsunsa lasiin. Siihen jää jälki, jonka saa pois liinalla ja ikkunanpesuaineella tai laimealla astianpesuaineliuoksella. Kaikkein kätevimpiä ovat lasin pesuun tarkoitetut yksittäiset liinat.

Jotkut koirat tykkäävät myös omasta peilikuvastaan, jolloin peilikin kannattaa pyyhkäistä puhtaaksi aika ajoin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vahinkoja sattuu…

Kaikki koirat oksentavat joskus – niillä voi olla mahatauti, sulamaton luunpalanen vatsassa tai vaikka närästystä. Oksennus tulee minne sattuu, kuten lattialle, matolle tai vaikka hyllyn alle piiloon, eikä koira voi sille mitään.

Oksennusta siivotessa kannattaa suojata kädet esimerkiksi kumihanskoin, ettei bakteereja pääse omaan elimistöön. Jos hanskoja ei ole, käsien kunnollinen desinfiointi siivouksen jälkeen on paikallaan.

Oksennuskasa nostellaan wc- tai talouspaperilla muovipussiin, joka suljetaan ja viedään sekajätteeseen. Lattialta oksennus pyyhitään pois yleispuhdistusaineella ja talouspaperilla.

Harmillisen usein oksennus ilmestyy matolle, kuinka ollakaan. Kun on ottanut suurimmat läjät pois, oksennuksen voi antaa kuivahtaa, minkä jälkeen se on helpompi harjata ja imuroida pois.

Haju irtoaa matosta ruokasoodalla, jonka annetaan vaikuttaa puolisen tuntia sellaisenaan ennen imurointia. Hajunpoistoon voi käyttää myös esimerkiksi kahvia tai etikkaa.

… ja varsinkin pennuilla myös tapahtuu

Sisäsiisteiksi opettelevat pennut saatavat pissailla sisälle. Jotta koira ei alkaisi merkkailla samoja kohtia kotona, hajuja kannattaa neutraloida päivittäin.

Lemmikkiliikkeissä on tarjolla kattava valikoima erilaisia hajunpoistajia, jotka neutraloivat epämiellyttävät hajut eivätkä vain peitä niitä. Kotikonstitkin kelpaavat hajujen poistoon: mieto etikkaliuos on turvallinen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto.

Lattiaan imeytyvä virtsa vahingoittaa esimerkiksi parkettia. Moni käyttää pennun sisäsiisteyden harjoitusalustana sanomalehteä, mutta voi olla järkevä ostaa eläintarvikeliikkeestä tähän asiaan tarkoitettu pissa-alusta – se tulee ihan varmasti halvemmaksi kuin lattian uusiminen. Alustat eivät päästä virtsaa lävitseen ja imevät paljon nestettä.

Yleensä kotisiivouksessa kannatta käyttää mahdollisimman paljon pestäviä – siis kestäviä – välineitä, mutta koiran pissat ja ulosteet on miellyttävintä siivota kertakäyttöisillä puhdistusliinoilla. Jos käyttää kestäviä liinoja, ne pestään puhtaiksi 90 asteessa.

Lähteet: sinituote.fi, koirakoulukompassi.fi, kotipuhtaaksi.fi

Kuvat: Pixabay.com. Pexels.com