Millaisia ovat vastuulliset puutarhakalusteet?

Piha
Millaisia ovat vastuulliset puutarhakalusteet ja miksi puutarhakalousteiden alkuperästä kannattaisi olla perillä? Lue lisää!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.2.2020

Kevät tarkoittaa monelle terassin, parvekkeen tai puutarhan loihtimista uuteen uskoon. Sisustuskärpäsen purrutta odottavat myymälöissä lukuisat erilaiset kalustevaihtoehdot. Millainen on vastuullinen puutarhakaluste ja miksi sen alkuperästä kannattaisi olla perillä?

Jos talvenpieksemistä terassituoleista ei tahdo saada kalua nikkaroimallakaan, täytyy suunnata kauppaan etsimään silmää, kukkaroa ja omaatuntoa miellyttäviä puutarhakalusteita. Tarjolla on lukuisia erilaisia kokonaisuuksia aina polyrottinkisista kalusteista kovapuisiin vaihtoehtoihin.

Jos luonnollinen puu miellyttää eniten silmää, valinta täytyy tehdä trooppisten kovapuisten ja kotimaisesta puusta valmistettujen kalusteiden välillä. Puukalusteisiin mieltynyt joutuukin pohtimaan paitsi sopivinta värisävyä ja kaluston käyttötarkoitusta, myös sitä, mistä ja miten puu on kalusteisiin päätynyt.

Kuinka voi tunnistaa vastuulliset puutarhakalusteet?

Vastuulliset puutarhakalusteet

Puukalusteisiin mieltynyt joutuukin pohtimaan paitsi sopivinta värisävyä ja kaluston käyttötarkoitusta, myös puun vastuullisuutta.

Vastuullisesti tuotettu puu on peräisin metsästä, jonka hoidossa on otettu huomioon niin ympäristö kuin yhteiskunta. Markkinoilla on trooppista puuta, jonka alkuperä saattaa olla tuntematon ja joka voi olla peräisin suojelluista sademetsistä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Pelkällä lainsäädännöllä ei voida varmistaa puun olevan vastuullisesta lähteestä, Suomen FSC:n eli Vastuullisen metsänhoidon yhdistyksen pääsihteeri Anniina Kostilainen sanoo.

Koska kalusteista ei päällepäin voi erottaa, ovatko ne vastuullisesti tuotettuja vai eivät, niistä kannattaa etsiä sertifiointimerkkiä. Se on tarra, jossa on puu sekä alla kirjaimet FSC. Sertifikaatti takaa, ettei metsänhoidossa ole rikottu esimerkiksi alkuperäiskansojen tai työntekijöiden oikeuksia tai vahingoitettu luonnon monimuotoisuutta.

Kansainvälinen FSC-sertifikaatti

FSC-sertifikaatti takaa, ettei metsänhoidossa ole rikottu esimerkiksi alkuperäiskansojen tai työntekijöiden oikeuksia tai vahingoitettu luonnon monimuotoisuutta.

– FSC-sertifikaatilla on maailmanlaajuiset, ulkopuolisten tahojen toteuttamat seurantajärjestelmät. Lisäksi kuluttaja voi mennä nettisivujen kautta tarkistamaan tuotteen alkuperän. Sertifioituja tuotteita voidaan seurata kannolta kauppaan, Kostilainen kertoo.

FSC:n jäseniin kuuluu WWF:n kaltaisia suuria ympäristöjärjestöjä, yrityksiä kuten UPM-Kymmene ja Stora Enso sekä metsänomistajia, metsäalan ammattilaisia ja muiden muassa Saamelaisneuvosto.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Metsäkato on maailmanlaajuisesti valtava ongelma: jopa 20 prosenttia hiilidioksidipäästöistä aiheutuu laittomista hakkuista ja metsäkadosta.

Suomen metsistä noin miljoona hehtaaria on tällä hetkellä FSC-sertifioituja; maailmalla sertifikaatti on jo yli 180 miljoonalla hehtaarilla talousmetsää.

– On tärkeää valita sertifioitu tuote, jotta välttyisi siltä, että olisi tietämättään edistämässä maailman metsäkatoa, Suomen FSC:n pääsihteeri Anniina Kostilainen summaa.

Lisätietoja: fi.fsc.org

MAINOS
MAINOS LOPPUU