MAINOS | Teknos Oy

Tee ulkomaalaus oikein – täydellinen opas ulkopintojen kunnostukseen

Piha Talo
Tee ulkomaalaus oikein – täydellinen opas ulkopintojen kunnostukseen
Ulkomaalaus suojaa puupintaa säältä sekä vähentää puun kosteusvaihtelun aiheuttamaa elämistä ja pidentää näin puurakenteen ikää. Maalattu ja säännöllisesti huollettu sekä huoltomaalattu puupinta kestää vaivatta aikaa ja säätä.
31.5.2024

Tee ulkomaalaus oikein

Oikein tehty, laadukas ulkomaalaus pysyy puhtaana liasta, säilyttää värinsä sekä pitää talon siistin näköisenä. Huolellinen maalattavan pinnan esikäsittely on onnistuneen maalauksen perusta. Likaisia pintoja ei saa maalata, joten maalattava pinta täytyy aina puhdistaa mahdollisesta liasta, pölystä ja muista epäpuhtauksista. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa kevyttä pölyharjausta tai vesihuuhtelua. Parhaiten talon ulkopintoihin pinttynyt lika irtoaa tarkoitukseen sopivalla pesuaineella. Joskus pesu saattaa jopa riittää tekemään talosta edustavan näköisen, jos maalipinta on moitteettomassa kunnossa.

Aurinkoinen kesäpäivä paljastaa monelle omakotiasujalle tai mökkiläiselle totuuden: ulkoseinän maalipinnassa on halkeamia, paikoin maali jo hilseilee pois. Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa tarttua siveltimeen! Vähintä, mitä voi tehdä, on huoltaa selvästi kunnostusta kaipaavat kohdat.

Auringonpuoleiset seinät kaipaavat huoltomaalausta selvästi muita seiniä useammin. Ennen kuin seinän huoltomaalaa, kulunut pinta tulee poistaa huolellisesti ja seinä puhdistaa ennen käsittelyä.

Koko talo kannattaa maalata tietyin väliajoin, suositeltu huoltomaalausväli on 10-20 vuotta. Rapistunut maalipinta ei ole vain ulkonäköseikka, sillä kulunut pinta päästää puuhun likaa ja kosteutta. Se on oiva kasvualusta homeelle ja jossain vaiheessa voi syntyä lahovaurioita.

Mikä on paras maalaussää?

Parhaimmat maalauskelit sijoittuvat usein toukokuun alusta syyskuun loppuun. Ihanteellinen aika tehdä ulkomaalaus on pilvipoutainen keskikesän päivä, mutta olosuhteet huomioiden talon maalaaminen onnistuu muulloinkin. Maalausta suorassa auringonpaisteessa kannattaa välttää. Pyri ajoittamaan ulkomaalaus niin, että voit maalata varjossa.

Liian suuri ilmankosteus saattaa maalausalustaan tiivistyessään heikentää maalin tartuntaa ja valmiille pinnalle kasteena laskeutuessaan täplittää uuden maalauksen. Sateen tai pesun jälkeen maalattavan pinnan on annettava kuivua täysin ennen maalaustöiden aloittamista. Yleisimpien ulkomaalien alin käyttölämpötila on +5 °C ja ne toimivat parhaiten, kun lämpötila on +10 – +25 °C

Laadukas ulkomaalaus pysyy puhtaana, säilyttää värin sekä pitää talon siistinä.

Tästä kattavasta oppaasta saat vinkit ulkopintojen kunnostukseen:

Ulkomaalaus – huomioitavat asiat:

Puutalon huoltomaalaus – näin huoltomaalaat puutalon

 • Ota selvää, millaisella maalilla talo on aiemmin maalattu ja valitse sopiva maali tämän perusteella. Kaikki maalityypit eivät sovi toistensa päälle, joten huoltomaalausta suunniteltaessa on selvitettävä, millä maalilla pinta on aiemmin maalattu. Selvitä ensin vanhan maalipinnan sideainetyyppi.
 • Valitse ulkoväri koemaalauksen perusteella tai käytä vanhaa sävykoodia.
 • Muista myös varata aikaa ympäristön suojaamiseen ennen maalaustyön aloittamista.
 • Suunnittele myös maalaustyön etenemisjärjestys etukäteen. Usein luontevinta on edetä oikealta vasemmalle ylhäältä alas, mutta tämä saattaa vaihdella kohteen mukaan.
 • Puhdista seinät irtoavasta maalista ja irtoliasta teräsharjalla ja kaapimella.
 • Vaihda huonokuntoiset puuosat uusiin.
 • Pese maalattavat pinnat RENSA FACADE Julkisivupesulla ohjeen mukaan. Levitä pesuaine alhaalta ylöspäin edeten. Anna vaikuttaa noin 20 minuuttia ja huuhtele pesuaine huolellisesti pois. Anna kuivua 1–3 vuorokautta.
 • Pohjusta paljaat puupinnat WOODEX PRIMER pohjusteella ja pohjamaalaa ne Joutsenmerkityllä NORDICA PRIMER Pohjamaalilla.
 • Pintamaalaa kerran tai kahdesti, kunnes maalipinta on riittävän peittävä. Väriä vaihdettaessa suositellaan kahta maalauskertaa.
 • Jos haluat kestävän ja kauniin peittävän lopputuloksen, klassisen puolihimmeän pinnan saat Teknoksen Joutsenmerkityllä NORDICA CLASSIC -talomaalilla. Uniikki kiiltävä pinta syntyy NORDICA EKO -talomaalilla ja kaunis täyshimmeä mattapinta NORDICA MATT -talomaalilla.
 • Peittosuojat sopivat myös puutalon maalaukseen. Teknoksen VISA Peittosuoja ja VISA PREMIUM Erikoispeittosuoja jättävät puunsyyt kauniisti näkyviin.

Tee ulkomaalaus oikein – täydellinen opas ulkopintojen kunnostukseen

Hirsitalon huoltomaalaus

Hirsitalojen ja hirsimökkien käsittelyyn suositellaan talomaalin sijasta ohuempaa kuullotetta tai peittosuojaa. Syy on paitsi ulkonäöllinen myös rakenteellinen. Massiivihirren kosteusvaihtelu on huomattavasti suurempi kuin puupaneelin, joten hirren pintaan suositellaan ohuempaa ja hengittävämpää suojakäsittelyä.

Värin valinta hirsipinnalle

Kuullotteen sisältämät väripigmentit antavat suojan auringon UV-säteilyä vastaan ja estävät puupinnan harmaantumisen. Tästä syystä kuullotetta ei suositella käytettäväksi värittömänä.

Läpikuultavaa tuotetta käytettäessä puun värisävy vaikuttaa aina lopputulokseen. Tämän vuoksi kuultavia sävyjä käytettäessä tulisi aina tehdä koesively maalauskohdetta vastaavaan pintaan ja näin varmistaa lopullinen värisävy.

Kuultokäsiteltyä pintaa huoltomaalattaessa on hyvä ottaa huomioon, että epätasaisesti kulunutta pintaa ei saa tasasävyiseksi kuultavalla tuotteella. Tällaisessa tilanteessa peittosuoja on parempi valinta, sillä se tekee puunpinnalle ohuen, peittävän maalipinnan.

Näin huoltomaalaat hirsitalon:

Ulkomaalaus kuistille

Terassin öljyäminen

Ulkona oleva terassilaudoitus altistuu jatkuvasti suurelle rasitukselle. Sen päällä kävellään, se kastuu, jäätyy, sulaa ja on alttiina auringon UV-säteilylle. Puuterassi kestää pidempään ja näyttää edustavalta, kun sen huoltaa säännöllisesti puuöljyllä. Puuöljyn sisältämät väripigmentit antavat suojan auringon UV-säteilyä vastaan ja estävät puupinnan harmaantumisen. Tästä syystä puuöljyä ei suositella käytettäväksi värittömänä.

Jotta painekyllästetyn terassin voi öljytä, painekyllästetyn puun pitää olla kuivaa, eli asennuksesta tulee olla kulunut vähintään puoli vuotta.

Terassin värin vaihto onnistuu puuöljyn avulla: esimerkiksi vihertävän painekyllästettyyn puuhun saa ruskean tai kauniin harmaan sävyn värillisellä puuöljykäsittelyllä. Testaa väri aina kuitenkin ensin, niin varmistut miltä sävy näyttää oikeasti, sillä puun oma sävy vaikuttaa lopputulokseen.

Näin öljyät terassin:

 • Aloita pesemällä terassi Teknoksen RENSA TERRACE Terassipesulla ohjeen mukaan. Huuhtele pesuaine huolellisesti pois.
 • Anna terassin kuivua vuorokausi ennen öljyn levittämistä. Mitä kuivempi pinta, sitä paremmin öljy imeytyy.
 • Suojaa talon seinä, sokkeli, ovi ja muut pinnat, joihin et halua öljyroiskeita,
 • Levitä öljy tasaisin vedoin siveltimellä tai sienellä lauta tai pari kerrallaan. Käytä apuna jatkovartta, niin et joudu kyykkimään. Puuöljyksi sopii Teknoksen vesiohenteinen WOODEX AQUA WOOD OIL Puuöljy.
 • Jos puu imee öljyä paljon, toista käsittely. Mahdollinen imeytymätön öljy pyyhitään pois noin 10 min. kuluttua. Yleensä kertakäsittely riittää.
 • Terassin voi ottaa käyttöön heti, kun pinta on kuiva, eli noin 16 tunnin kuluttua käsittelystä.

Ulkomaalaus, Ulkokalusteiden ulkomaalaus

Ulkomaalaus – ulkokalusteiden huolto

Terassikalusteet ovat usein jopa taivasalla talvehtiessaan kovan säärasituksen alla. Ajan mittaan tumminkin jalopuu harmaantuu. Keväällä kalusteiden pinta voi lisäksi hilseillä tai sillä saattaa näkyä mustapilkkuhometta. Tavallisimmin jalopuusta valmistetut kalusteet saa säännöllisellä öljyämisellä säilymään liki uudenveroisina. Puuöljy sopii myös kotimaisesta puusta valmistetuille ulkokalusteille. Puisille kalusteille voi antaa kokonaan uuden ilmeen ja suojaavan pinnan maalaamalla ne valkoisiksi tai iloisen värikkäiksi.

Ulkokalusteiden öljyäminen

 • Poista mahdollinen vanha, hilseilevä öljy hiomalla tai kaapimalla.
 • Pese huolellisesti Teknoksen RENSA TERRACE Terassipesulla tai RENSA SUPER Maalipesulla ohjeen mukaan.
 • Levitä pinnalle biopohjaista WOODEX BIOLEUM Puuöljyä ohut kerros joko siveltimellä tai sienellä.
 • Etene järjestelmällisesti. Aloita käsittely piilossa olevista kohdista saadaksesi tuntumaa tuotteeseen. Levitä öljy puun syynsuuntaisin vedoin ja pyyhi valumat heti pois yhtenäisellä siveltimen vedolla.
 • Pyyhi mahdollinen imeytymätön öljy pois noin 10 min. kuluttua. Anna kuivua pakkauksen ohjeen mukaan.

Kalustemaalaus

Ulkokalusteiden maalaaminen

 • Poista mahdollinen vanha, hilseilevä maali hiomalla tai kaapimalla. Öljytty pinta voidaan maalata ainoastaan, jos öljyämisestä on kulunut paljon aikaa tai se on kulunut pois.
 • Pese huolellisesti Teknoksen RENSA TERRACE Terassipesulla tai RENSA SUPER Maalipesulla ohjeen mukaan.
 • Pohjamaalaa puupuhtaat pinnat Teknoksen FUTURA AQUA PRIMER Tartuntapohjamaalilla. Anna kuivua vuorokausi.
 • Maalaa kalusteet Teknoksen FUTURA AQUA Kalustemaalilla 1–2 kertaa haluamallasi sävyllä sekä kiiltoasteella. Anna kuivua maalauksien välissä noin 8 h. Kaluste on käyttöönotto kuiva noin 2-3 vuorokaudessa ja lopullinen kovuus saavutetaan 4 viikossa.

Katon huoltomaalaus

Talon vesikaton tärkeä tehtävä on suojata koko rakennusta sateelta. Katon pintamateriaaleista pelti ja tiili ovat suosituimpia. Molempien elinikää voidaan pidentää säännöllisellä huollolla. Siisti katto auttaa myös pitämään talon ulkonäön viimeisteltynä ja arvokkaana. Maalatun kattopinnan huoltomaalausväli on noin 5-10 vuotta.

Peltikaton huoltomaalaus

Peltikaton huoltomaalauksessa on tärkeää ottaa huomioon katon aikaisemman maalin tai pinnoitteen kunto. Jos ensimaalauksesta on vuosikymmeniä aikaa, edelliset maalikalvot ovat saattaneet haurastua pitkään jatkuneessa rasituksessa.

Teollisesti maalipinnoitettujen teräsohutlevyjen (polyuretaani-, PURAL-, PUREX-, polyesteri-, akryyli- ja PVC-Plastisol -pinnoitteet) huoltomaaliksi sopii KIRJO AQUA Peltikattomaali. Vanhan pinnoitteen tyyppi ja KIRJO® AQUA -maalin soveltuvuus tulee kuitenkin varmistaa ennen maalausta. Teollisen pinnoitteen kunto ja tartunta peltiin tulee myös arvioida tarkoin. Jos vanha pinnoite on pahoin vaurioitunut, haalistunut, liituuntunut, halkeileva tai irtoilee laajoilta alueilta, se on poistettava kokonaan ennen maalausta. Vanhan heikosti alustassaan kiinni olevan pinnoitteen irtoamista ei voida pysäyttää huoltomaalaamalla.

Näin huoltomaalaat peltikaton:

Tiilikaton huoltomaalaus

Tiili on myös pitkäikäinen katemateriaali, mutta altistuessaan säärasitukselle sen pinta rapautuu, likaantuu ja haalistuu. Kattotiilien suojaaminen maalaamalla on helppoa ja pidentää katteen ikää. Tiilikattomaalin avulla vanhan katon värin vaihto onnistuu myös helposti.

Ulkomaalaus punainen tiilikatto

Sokkelin maalaus tai pinnoittaminen

Vaikka talon ulkoseinät olisivat viimeisen päälle puunatut ja maalatut, saattaa sokkeli kuitenkin näyttää epäsiistiltä. Sokkelin huolto maalaamalla tai pinnoittamalla tulee ajankohtaiseksi, kun sen pinta hilseilee tai lohkeilee. Maalaamalla sokkelin saa näyttämään hyvältä, mikä kohentaa myös koko rakennuksen ilmettä. Sokkelin maalaamisen tai pinnoituksen voi mainiosti tehdä itse.

Ennen sokkelin maalaamista/pinnoittamista:

 • Valitse sokkelin väriksi talon väriin sopiva sävy. Suosituimpia ovat harmaan eri sävyt.
 • Kaiva sokkelia esiin maasta.
 • Pese sokkeli huolellisesti painepesurilla tai RENSA FACADE Julkisivupesulla ohjeen mukaan. Huuhtele pesuaine pois huolellisesti puhtaalla vedellä. Anna kuivua noin vuorokausi.
 • Poista vanha, hilseilevä maalipinta esim. teräsharjalla tai maalikaapimella ja harjaa lopuksi irtoaines pois.
 • Paikkaa suuremmat kolot sokkelissa, jotta lopputuloksesta tulee tasainen.

Sokkelin maalaus

 • Levitä SAKU Sokkelimaali siveltimellä tai telalla.
 • Yksi kerros maalia riittää. Värin vaihtaminen saattaa vaatia kaksi kerrosta.
 • Sokkelimaali kuivuu muutamassa tunnissa.

Sokkelin pinnoittaminen

 • Levitä SILOKSAN SOCLE Sokkelipinnoite leveällä teräslastalla ohuena, mutta peittävänä kerroksena. Levityksen jälkeen, noin 15 minuutin sisällä, hierrä pinta muovihiertimellä. Levitys ja hierto on tehtävä yhtenäiselle alueelle jatkuvana työnä työsaumojen välttämiseksi. Huomioi, että sokkelipinnoitetta kuluu enemmän kuin maalia: yhdellä litralla pinnoittaa 0,5–0,8 m².
 • Yksi kerros pinnoitetta riittää.
 • Tasaisen lopputuloksen varmistamiseksi etene järjestelmällisesti nurkasta nurkkaan.
 • Pinnoite on kosketuskuiva vuorokaudessa, mutta pinnoituksen täydellinen kovettuminen kestää viikkoja.

#teknos