Mökin huolto: Tarkasta ainakin nämä 3 asiaa!

Mökki
MAINOS
MAINOS LOPPUU
27.6.2023

Suomalaiset ovat mökkikansaa. Suomessa oli vuoden 2022 tilastojen mukaan yli puoli miljoonaa kesämökkiä ja määrä kasvaa joka vuosi.

Mökki on monelle lomailun tyyssija ja tärkeä vapaa-ajan rentoutumispaikka, joka siivotaan perusteellisesti talven jälkeen. Myös mökin kunnosta kannattaa pitää hyvää huolta. Tällöin mökki säilyttää arvonsa ja pysyy loma-asuttavana mahdollisimman pitkään. Kokosimme alle muistilistan mökin kunnossapitoon.

1. Kurkkaa mökin katolle ja putsaa sadevesikourut

Katto suojaa rakenteita, joten se on yksi mökin tärkeimmistä osista. Tarkasta siis säännöllisesti katon tiivisteet ja pinnat, ja vältyt mahdollisilta vuotoriskeiltä. Vuotava katto aiheuttaa herkästi rakennevaurioita, jolloin pelkkä katon uusiminen ei enää riitä, vaan edessä saattaa olla mittava ja kallis remontti.

Mökin sadevesikourut ovat koetuksella, sillä metsän läheisyys aiheuttaa neulasten ja lehtien putoilun katolle. Ne tukkivat usein sadevesikourut, jättäen sadevedet lammikoiksi pihapiiriin.
Katon rajassa muhivan kosteusriskin voi välttää putsaamalla sadevesikourut säännöllisesti. Näin vedet ohjautuvat pois mökin vierustalta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

2. Huolehdi mökin paloturvallisuudesta!

Mökin paloturvallisuus kannattaa varmistaa talven jälkeen. Talven aikana mökissä majailleet kutsumattomat vieraat ovat saattaneet jyrsiä sähkölaitteiden ja -järjestelmien johtoja poikki. Tuhoeläinten tihutyöt aiheuttavat pahimmassa tapauksessa tulipaloriskin, joten ne on syytä korjata kuntoon ammattilaisen avustuksella välittömästi.

Saunan ja takan hormit ovat kovassa käytössä kesän aikana. Savuhormit on nuohottava lakisäädösten mukaan vapaa-ajan asunnoissa kolmen vuoden välein. Tarkastusvälistä ei kannata tinkiä, sillä tulisijaan ja hormiin kertynyt noki vähentää vetoa ja voi aiheuttaa palo- tai häkämyrkytysvaaran. Putsaa siis hormit ja tulisija kunnolla ennen mökin käyttöönottoa.

Hanki mökillesi palo- ja häkävaroittimet ja varmista että ne toimivat. Jokaista 60 neliömetrin tilaa kohden tulisi lain mukaan olla palovaroitin. Varmista siis, että palovaroittimia on riittävästi, ne toimivat, ja että niiden suositeltu käyttöikä ei ole mennyt umpeen.

3. Tarkista mökin putket ja sisäilma

Talven jälkeen mökin putket saattavat olla hapertuneet, jos ne ovat päässeet jäätymään talven aikana. Jos putket on tyhjennetty talveksi, niiden kanssa ei pitäisi ilmetä ongelmia kesällä. Tarkista, että putket toimivat normaalisti ja jätä talvisin mahdollisesti jäätyneiden putkien sulatusoperaatio ammattilaisten huoleksi. Näin vältyt turhilta lisäkustannuksilta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Puhdas sisäilma pitää mökin rakenteet terveinä ja lisää viihtyvyyttä mökillä. Jos mökin sisäilma haisee ummehtuneelle, ilmanvaihto on luultavasti puutteellinen. Mökin sisäilman laatua voi parantaa jättämällä tulisijan hormin savupellin raolleen ja varmistamalla, että poistuvan ilman tilalle tulee puhdasta ilmaa korvausilmaventtiilien kautta.

Tarkastuta mökin kunto säännöllisesti myös asiantuntijan avulla. Kodin määräaikaistarkastus on hyvä pohja mökin huollolle ja kunnossapidolle. Sen avulla saadaan ammattilaisen suositukset akuuteista ja tulevista korjaus- ja huoltotarpeista.

Raksystems Groupin tehtävänä on auttaa kiinteistönomistajia pitämään rakennukset kunnossa. Tämä edistää kiinteistön käyttäjien sekä asukkaiden ja omistajien hyvinvointia. Myös ympäristö kiittää, kun edistämme aktiivisesti kestäviä valintoja ja arvoja. Vähennämme palveluillamme kiinteistöjen ympäristövaikutuksia ja kannustamme asiakkaitamme parempiin valintoihin.

Yrityksemme on perustettu vuonna 1989 ja työllistämme yli 730 asiantuntijaa Suomessa ja Ruotsissa. Lisätietoja löydät osoitteesta www.raksystems.fi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU