↑ Jätevesijärjestelmä asennettiin perustustöiden yhteydessä, koska kavinkoneen tuominen saareen ei ole ihan yksinkertaista. Esimmäinen täyttö anturan yläpintaan on tehty ja päästään levittämään routaeristeet.
Rihun nelihenkisen perheen yksi unelma täytyy, kun saareen nousee tänä kesänä hirsimökki. Tässä mökissä on 27 neliötä ja 13 neliön nukkumisparvi.
Jätevesijärjestelmä mitoitettiin niin, että mökissä voi lomailla lokoisasti, eli astianpesu- ja pyykinpesukoneiden käyttäminen on mahdollista. Vesi siis tulee sisään, mutta vesivessan tilalla on kuivakäymälä.
– Saareen on lähes mahdoton saada loka-autoa, joten kuivakäymälä oli ainoa vaihtoehto. Jätevesijärjestelmän pitää puhdistaa vain harmaat vedet eli pesuvedet, Matias Rihu kertoo.
MAINOSHän on viettänyt näissä maisemissa paljon aikaa lapsuudesta asti.
– Kunnioitan luontoamme. En halua, että itse pilaamme omaa rantaamme likaamalla sitä jätevesillä. Siksi jätevesijärjestelmän pitää toimia moitteettomasti ja tehokkaasti, hän korostaa.
Tulevaisuudessa saareen ehkä rakentuu vielä suurempi huvila, joten jätevesijärjestelmän kapasiteetin pitäisi riittää siihenkin.
– Oli järkevää tehdä samalla sellainen järjestelmä, joka riittää mahdollisesti isompiinkin tarpeisiin. Tämän hetken mökkiin olisi riittänyt yksi saostuskaivo, mutta järjestelmien hintaero oli niin pieni, että ylimitoitus tässä vaiheessa kannattaa, Rihu miettii.
MAINOS↑ BioRami 500 -harmaavesipuhdistamo odottelee asennustaan.
Rihujen saarimökin jätevesijärjestelmäksi valittiin Labko BioRami 500 -harmaavesipuhdistamo Wavinilta.
Se käsittelee vuorokaudessa 500 litraa kesämökin pesu- sekä keittiövesiä, ja soveltuu kesämökeille, joissa on astian- ja pyykinpesukone.
MAINOSJätevesijärjestelmä asennettiin mökin muiden maanrakennustöiden yhteydessä, kun saareen tuotiin kaivinkone.
– Halusimme helposti asennettavan kompaktin järjestelmän. Emme ole vielä miettineet, minne mökissä tulee mitäkin toimintoja ja viemäriputkia. Nyt alapohjassa kulkee yksi putki, johon harmaan veden viemärit yhdistetään myöhemmin, Rihu kertoo.
Tyypillisesti harmaavesipuhdistamon saostuskaivo imetään tyhjäksi loka-autolla kerran vuodessa tai tarpeen mukaan. Saareen loka-auton tuominen ei kuitenkaan ole ihan helppo juttu, vaikka venematkaa rannasta onkin vain viitisen minuuttia.
– Onneksi lietteen voi ottaa pois myös manuaalisesti sakokaivosta. Prosessikaivossa on sihti, jonka voi nostaa pois ja puhdistaa, Rihu kertoo.
MAINOSMuuten BioRami on huoltovapaa, eli turvetta tai kemikaaleja ei tarvitse lisätä. BioRamin takimmainen säiliö korvaa perinteisen maasuodatus- tai moduulikentän, eli tilan tarve ja työmääräkin pienenevät.
Teksti: Susanna Cygnel, kuvat: Matias Rihu