Mökkeile täysin turvallisesti – myös juhannuksena

Mökki Yleinen
Tänäkin kesänä pidetään huolta itsestä ja lähimmäisistä myös juhlahumussa. Vesi ja tuli tekevät mökkeilystä täydellisen, mutta voivat myös muuttaa juhlan painajaiseksi. Varaudu pahimpaan, niin voit nauttia ihanasta juhannuksesta huoletta.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Lomasta ja juhannuksesta saa nyt nauttia täysillä – odotetuin kesän juhla tuntuu ansaitulta pitkän ja haastavan talven jälkeen.

Ihana juhannus voi kuitenkin muuttua karmeaksi painajaiseksi, jos järki ja turvallisuus unohtuvat. Vahinkojakin voi sattua, joten varautuminen kannattaa.

Hätätilanteita varten on hyvä selvittää etukäteen mökin koordinaatit, jotta pelastuslaitos löytää helpommin perille.  Kännykkään kannattaa ladata 112 Suomi -sovellus, joka tunnistaa sijainnin automaattisesti.  

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑Täydellinen mökkiloma tarkoittaa ihmisille eri asioita. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin huolehtia ihan jokaisen turvallisuudesta.

Tarkkana veden äärellä 

Ihanasti virkistävä järvi tai meri kruunaavat mökkeilyn, joten monet suuntaavat nyt veden äärelle.

Veden äärellä mökkeily vaatii erityisen vastuullista käytöstä. Lapsista on pidettävä tarkasti huolta – hukkuminen vie vain hetken eikä siihen tarvita edes syvää vettä. 

Veneillessä käytetään aina pelastusliivejä eikä läträtä alkoholilla. 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑Vesi vilvoittaa kuumalla. Tärkeintä on muistaa, että lasta valvotaan veden äärellä taukoamatta.

Muista ainakin nämä turvallisuusasiat vesillä

  • Älä lähde vesille päihtyneenä.  
  • Käytä pelastusliiviä. Muista, että kelluntaliivit on tarkoitettu uimataitoisille.  
  • Valvo aina pientä lasta rannalla ja pihalla, jossa on uima-allas tai kylpytynnyri. Valvo myös kotieläimiä.
  • Pidä lapsi uimarannalla aina itsesi ja rannan välissä, jotta voit tarkkailla veden syvenemistä.
  • Sopikaa aikuisten kesken, kuka katsoo lasten perään ja varmistakaa, että kaikki kuulivat sopimuksen.
  • Älä ota uidessa turhia riskejä.
  • Jos aiot hypätä veteen, varmista, ettei pinnan alla ei ole mitään ylimääräistä.

↑Kokko kuuluu monen juhannusperinteeseen, mutta näyttää siltä, että tänä juhannuksena ei saa polttaa kokkoa ainakaan eteläisessä osassa Suomea.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tuli kuuluu mökkeilyyn, mutta…

Grillit, mökkisaunat ja kamiinat lämpiävät tulella, ja se kuuluu olennaisesti mökkielämään. Tulen kanssa on muistettava olla aina varovainen myös silloin, kun tupa on täynnä porukkaa ja ilo ylimmillään.

Juhannuksena poltetaan perinteisesti kokkoja, mutta vain, jos se on sallittua eikä metsäpalovaroitus ole voimassa. Tällä hetkellä kokon polttaminen on kiellettyä palovaaran takia monessa kunnassa. Tarkista oman alueesi tilanne tästä.

Sekin kannattaa painaa mieleen, että kertakäyttögrilli voi aiheuttaa palovaaran, jos sitä poltetaan palavalla alustalle tai jätetään kytemään ilman valvontaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑Makkaraa ja muita grilliherkkuja nautitaan juhannuksena ahkerasti. Grilliä pitää vahtia niin kauan, kunnes se on kokonaan sammunut.

Muista ainakin nämä paloturvallisuusasiat mökillä

  • Tarkista palovaroittimen toimivuus heti mökille tullessasi painamalla testinapista: palovaroitin on pakollinen varuste myös kesämökillä. Varaa varaparistoja palovaroittimeen mökille.
  • Pidä mökillä sammutusvälineitä ja opettele niiden käyttö: sammutuspeite, käsisammutin, puutarhaletku, vedellä täytettävä sankoruisku tai suuriin sammioihin varastoitu kasteluvesi ovat mökillä oivallisia sammutusvälineitä.
  • Käytä kertakäyttögrilliä vain palamattomalla alustalla, vaikka käyttäisit sen mukana tulevaa jalustaa. Grillin pohja kuumenee käytössä huomattavasti.
  • Sammuta grilli kaatamalla sen päälle varovasti niin paljon vettä, että grillihiilet peittyvät kokonaan. Valvo grilliä, kunnes se on kunnolla jäähtynyt – eli useita tunteja. Laita vasta täysin jäähtynyt kertakäyttögrilli roska-astiaan.

Lähde tukes.fi, ilmatieteenlaitos.fi, spek.fi

Kuvat: Pixabay.com, Pexels.com