Mökkini voisi olla myös kotini

Mökki
Yhä useampi mökki on varustetasoltaan kuin koti tai sen voi remontoida riittävälle tasolle. Etätyön yleistyessä monen mieleen hiipiikin ajatus, että voisiko mökillä asua vakituisesti ja irtautua sillä tavalla pahimmasta oravanpyörästä pienemmälle paikkakunnalle.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Vapaa-ajan asunnolla saa viettää aikaa niin paljon kuin haluaa ja postinkin voi kääntää sinne jopa vuodeksi kerrallaan, mutta kirjoja sinne ei voi noin vain muuttaa. Ratkaisevaa on rakennusluvan mukainen käyttötarkoitus, jonka voi varmistaa mökin sijaintikunnan rakennusvalvontaviranomaiselta.

Jos mökki on rekisteröity jo rakennusluvassa vakituiseksi asunnoksi, sinne voi muuttaa kirjat pelkällä muuttoilmoituksella. Jos mökki taas on rakennusluvassa rekisteröity vapaa-ajan asunnoksi, sen muuttaminen vakituiseksi kodiksi vaatii lupamenettelyn.

Loma-asuntoa hankkiessa kannattaa myös katsella vanhoja omakotitaloja, koska ne on rekisteröity jo valmiiksi vakituiseksi asunnoksi. Silloin esimerkiksi eläkepäivinä on vaivatonta muuttaa mökille, jos sellainen tarve syntyy.

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑Muutto mökille tarjoaa mahdollisuuden irtautua oravanpyörästä ja elää luontoa lähellä. Pelkkä muuttoilmoitus ei riitä, jos rakennus on rekisteröity vapaa-ajan asunnoksi, mutta saahan mökillä oleilla ihan niin paljon kuin haluaa.

Kunta päättää poikkeamisluvasta

Loma-asunnon muuttaminen vakituiseksi asunnoksi vaatii yleensä poikkeamisluvan, jonka kunta voi myöntää. Sen jälkeen voi vanhaan mökkiinkin hakea rakennuslupaa vapaa-ajan asunnon käyttötarkoituksen muuttamiseksi vakituiseksi asunnoksi.

Poikkeamisluvan saaminen vaihtelee kunnittain. Jos mökki sijaitsee haja-asutusalueella, kunta laskee päätöstä tehdessään erityisesti sitä, kuinka paljon esimerkiksi jäte- ja vesihuollon, tieverkon ylläpidon, koulukyytien ja muiden palveluiden tuottaminen haja-asutusalueelle maksaisi. Vaikka itse ei noita palveluita tarvitsisi, talon seuraava omistaja voi niitä tarvita.

Vuosittain useita satoja vapaa-ajan asumuksia muutetaan Suomessa vakituisiksi asunnoiksi. Näyttäisi siltä, että kunnat toivottavat oikein mielellään mökkiasukkaat vakituisiksi kuntalaisikseen, sillä Omakotiliiton selvityksen mukaan suosituista mökkipaikkakunnista ainakin Paraisilla ja Mikkelissä luvan ovat saaneet kaikki sitä hakeneet.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑Kauniina kesäpäivinä mökillä asuminen ihan vakituisesti voi alkaa houkuttamaan, mutta millaista siellä olisi elää talvella?

Vaaditaan asumiseen sopiva rakennus

Jos vapaa-ajan asunnosta haluaa kodin, sen on myös oltava teknisesti sopiva vakituiseen asumiseen. Rakennuslupaa varten on tehtävä energiaselvitys. Eristyksen, energiatehokkuuden ja viemäröintien on täytettävä rakennusmääräykset, veden pitää olla juomakelpoista ja mökille on myös oltava hyvä tieyhteys.

Vanhassa mökissä käyttötarkoituksen muuttaminen vaatii yleensä perusteellista remonttia, jossa esimerkiksi joudutaan eristämään kattoja ja seiniä sekä asentamaan tiiviit ikkunat. Lämmitykseen voi hyödyntää ilmalämpöpumppuja sekä varaavia takkoja ja käymäläksi uudenaikaista kompostikäymälää.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Investoinnit voivat maksaa itsensä takaisin veroissa, sillä vakituisen asuinrakennuksen kiinteistövero on yleensä pienempi kuin loma-asunnon.

↑Jotta mökin voisi muuttaa vakituisen asumisen rakennukseksi, sen pitäisi täyttää tiettyjä rakennusteknisiä vaatimuksia ja perille pitäisi päästä kunnollista tietä pitkin.

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lähteet: taloustaito.fi, omakotiliiitto.fi, yle.fi ja op.fi

Kuvat: Pixabay.com, Pexels.com