Näyttävä kiveys kruunaa kotipihan

Piha
Kulkureittien kiveäminen viimeistelee pihan ja parantaa sen käytettävyyttä. Jos aikaa ja intoa riittää, kivipihan asennuksen voi tehdä itse.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
3.4.2023

Roudan runtelema, lätäkköinen piha saa monen omakotiasujan pohtimaan pihan kiveämistä. Toimeen ryhtyviä HB-Betoniteollisuus Oy:n markkinointipäällikkö Heli Rantanen kehottaa tekemään pohjatyöt huolella.

Tarvittaessa asentamisen voi antaa piharakentamiseen erikoistuneelle yritykselle. Asennustyön hinnat ovat arviolta 45–60 euroa neliöltä pohjatöiden laajuudesta ja alueesta riippuen.

HB-Betonin pihakivimallistoon kuuluu ohuempia betoni- ja pesubetonilaattoja, jotka soveltuvat esimerkiksi pihan kävelyreiteille. Paksummat betoniset piha- ja katukivet käyvät ajoväylien kattamiseen. Valikoimaan kuuluu myös kouru- ja porraslaattoja sekä kivetystä rajaavia reunalaattoja. Laattojen neliöhinnat alkavat 12 eurosta ja kivien noin 15 eurosta.


Luonnonkivet antavat pihaan mukavaa, pehmeää vaihtelua. Lammin betoni.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Rantasen mukaan harmaa ja musta ovat väreistä halutumpia, mutta malleja ja värejä on saatavilla useampia. Valikoimaan kuuluu betonituotteiden lisäksi myös graniitista valmistettuja kivimalleja, kuten nupu- ja noppakiviä ja suurempaan verkkoalustaan kiinnitetyt pienet graniittikivet.

– Uutta on erilaisten kivituotteiden yhdisteleminen. Meillä onkin mitoitukseltaan yhteensopivia sarjoja, kuten seitsemänosaisen roomalaisen kivisarja ja kolmiosaisen patinoitujen kivien sarja, Rantanen kertoo.

Pihamuureihin ja -aitoihin HB-Betonilla on kaksi neliosaista vallikivisarjaa, joissa kivien korkeudet ovat 10 ja 20 senttiä. Sarjan osat ladotaan päällekkäin, ja ne lukkiutuvat toisiinsa neljästä suunnasta. Betonointia ei tarvita. Muuriin voidaan integroida pihavalaistus, ja lopputuloksesta saa persoonallisen pylväskivillä.


Kaunis ja helppohoitoinen kivipiha syntyy, kun yhdistelee rohkeasti erilaisia ja erivärisiä laatta- ja muurikiviä. HB-Betoni.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kivi kestää käyttöä

Liuskekivi on mielenkiintoinen vaihtoehto kiveyksiin. Tuomo Jokinen Liuskemestarit Oy:stä kertoo, että saatavilla
on niin vapaamuotoisia kuin muotoon sahattuja, määrämittaisia liuskekiviä. Yleisin väri on tummanharmaa, mutta on myös valkoisia ja ruskeita kiviä.

– Liuskekivi on ekologinen valinta, sillä käytössä se on liki ikuinen. Liuskekivi kestää myös erittäin hyvin UV-säteilyä ja pakkasta. Kivi ei halkeile eikä rapaudu.

Jokinen suosittaa valitsemaan autopaikoille ja autojen kulkureiteille suurempia, vähintään viisi senttiä paksuja kiviä, sillä ne asettuvat tukevasti alustaan, eivätkä liiku auton pyörien alla. Kävelyreiteille riittävät paksuudeltaan 3–5-senttiset kivet.

Pihamuureihin, kukkapenkkeihin ja pengerryksiin soveltuvat massiiviset, 5–20 senttiä korkeat louhenmuurikivet sekä astetta kevyemmät, muurattavat puristekivet. Jälkimmäisiä voidaan käyttää myös portaiden etureunakorotuksissa. Varsinaiset porraspinnat tehdään normaalia suuremmista liuskekivistä. Jokisen mukaan pihakivien neliöhinnat vaihtelevat 35–45 euroon ja muurikivien 60–150 euroon muurineliöltä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU


Grepur-saumalaasti (oik.) kestää korkeapainepuhdistuksen ja on pakkasen- ja suolojen kestävä. Laasti läpäisee vettä, muttei päästä rikkaruohoja kasvamaan läpi. www.alimex.fi

Näin onnistut

  1. Poista pintamaa ja tiivistä maapohja. Routiva maaperä tulee eristää.
  2. Levitä soraa 10–20 cm:n kerros. Tiivistä, tasoita ja tasaa sorakerros.
  3. Levitä mahdollinen suodatinkangas ja 3 cm asennushiekkaa tai kivituhkaa. Tasoita hiekka ohjainlaudoilla tai kolalla ja oikolaudalla. Tarkista vatupassilla.
  4. Merkitse päällystettävä alue tolpilla ja nailonlangalla.
  5. Lado kivet ladontamallin mukaisesti rivi kerrallaan ohjainnarun suuntaisesti. Tarkista saumojen suoruus. Kiviä voi katkaista kulmahiomakoneella, vasaralla tai taltalla. Kumivasara helpottaa asennusta.
  6. Täytä saumat fillerihiekalla, murskeella, betonilla tai kovettuvalla saumausaineella. Tue päällysteen reunat tarvittaessa.


Kauniisti ja luonnollisesti kaartuva polku sekä viehkeät ympyrä- ja kaarimuodot luovat pihalle pehmeyttä. Tämä onnistuu Mukula-kaarresarjalla. Lakan betoni.

Lisätietoja

www.hb-betoni.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU

www.lamminbetoni.fi

www.liuskemestarit.fi

www.lakanbetoni.fi