Nurmikko hukkui sammaleen sekaan – ilmaa se kuntoon

Piha
Talven jälkeen pihan nurmikko ei enää näyttänyt nurmikolta vaan enemmänkin sammalikolta. Eipä hätää, sillä nurmikon saa takaisin, mutta ei ilman hikipisaroita.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Omakotitalon pihan nurmikko ei näyttänyt enää siltä kuin pitäisi. Lumen alta paljastui niin paljon sammalta, että nurmikko oli lähes kadonnut. Sammal on monien mielestä ihan kaunis pinta, mutta se ei kestä kulutusta vaan alkaa irtoilla jättäen multalaikkuja.

– Nurmen sammaloituminen johtuu yleensä maan tiivistymisestä ja happamoitumisesta. Näistä yleisempi syy on yleensä maan tiiveys, kertoo puutarhuri Juha Toikka.

Maasta saa kuohkeamman, kun nurmikkoalue ilmataan siihen tarkoitetulla laitteella, joita saa esimerkiksi vuokraamoista tai pihanrakennusalan yrittäjiltä, tai sitten perinteisellä talikkosysteemillä.

– Mikäli ala on pieni, niin homma hoituu talikolla. Se on kaikkein edullisin keino. Homma on ihan helppo mutta kohtuu raskas, etenkin jos ala on isompi, Toikka sanoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑Monen mielestä sammalpinta on kaunis, mutta se ei kestä samalla tavalla kuin terve nurmikko.

Ilmaa nurmikko näin

Ideana on rakentaa ikään kuin pystysuuntaisia salaojia.

Näin se tehdään:

  1. Leikkaa nurmikko lyhyeksi ja haravoi hyvin.
  2. Paina talikolla reikiä nurmikkoon noin 30–50 senttimetrin välein. Talikon piikit painetaan maahan koko pituudeltaan ja vielä nitkutetaan vähän, että rei’istä tulee isompia.
  3. Kylvä nurmikolle hienoa hiekkaa ja harja reiät täyteen hiekkaa.
  4. Kalkitse nurmikko ja kylvä tarvittaessa lisää nurmea.

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑Säännöllinen leikkaus on terveen nurmen hoitoa.

 

Kuvat: Pixabay.com

MAINOS
MAINOS LOPPUU