Puutarhan kastelu on nyt kokopäiväistä puuhaa

Piha
Kasvien kastelu kesällä kannattaatehdä aikaisin aamulla tai myöhään illalla
Puutarhan kasvit tarvitsevat kuumilla keleillä runsaasti vettä jopa päivittäin. Kastelu vaatii sitoutumista ja ahkeruutta, mutta kasvit kiittävät kukoistuksellaan saadessaan runsaasti valoa ja vettä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Jos kukkia kastelee liian vähän, vain maanpinta kastuu ja juuret alkavat pyrkiä lähemmäs pintaa etsiessään kosteutta. Helteillä maanpinta kuivahtaa nopeasti, eikä sen ylimmistä kerroksista riitä kosteutta kasveille.

Ajoitus on tärkeää. Pihalla, terassilla ja parvekkeella olevien kukkien sekä hyötykasvien kastelu kannattaa tehdä illalla tai aikaisin aamulla, jolloin auringon paahde ei vielä haihduta vettä nopeasti. Kova tuuli tehostaa haihtumista, joten tyyni hetki olisi kastelulle paras.

Nurmikko kastellaan heti sitten, kun keittiöpuutarha ja koristekasvit ovat saaneet vetensä – kasteen ansiosta nurmikko pitää pintansa hieman kauemmin aamusella kuin muut avopuutarhan kasvit.

Yksi tapa auttaa kasveja pitämään kosteutta on peittää niiden ympärys katteella. Kate hidastaa kosteuden poistumista maaperästä ja myös parantaa veden imeytymistä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑Kosteuden varmistamiseen voi käyttää erilaisia kikkoja, kuten kastelupalloa. Pallo täytetään vedellä pitämällä sitä pinnan alla, kunnes ilma on korvautunut vedellä. Sitten pallo työnnetään multaan lähelle juuria. Kun mullan kosteuspitoisuus laskee, vettä imeytyy pallosta multaan.

Kasteluvesi lämpenee auringossa

Kasvihuoneen kasvatit kastellaan seuraavaksi eli aamupäivällä, sillä härmä ja muut sienitaudit pysyvät paremmin poissa mullan kuivahtaessa välillä. Päivän aikana aurinko ehtii kuivattamaan kosteutta, ja kasvit pääsevät yöpymään kuivassa mullassa.

Tomaattien, kurkkujen tai basilikan kasteluveden on hyvä olla saman lämpöistä kuin ympäröivä ilma. Kun kasvit on kasteltu, kastelukannut täytetään saman tien uudella vedellä, jotta vesi ehtii lämmetä sopivasti seuraavaan kastelukertaan mennessä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vettä voi varastoida myös tynnyriin lämpenemään. Riittävän isosta saavista saa täytettyä kastelukannun kätevästi.

↑Kukkia kastellaan kerralla paljon, jotta vesi pääsee syvälle asti.

Ruukkukasvien multa pidetään tasaisen kosteana

Ruukuissa kasvavien kesäkukkien ja viherkasvien multa pidetään tasaisen kosteana. Aurinkoisina ja kuumina päivinä ruukkujen kastelutarvetta on tarpeen tarkistella päivän mittaan tai ainakin aamuin illoin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos ruukut ovat jatkuvasti auringossa, kosteuden tarkkailu vaatii erityistä sinnikkyyttä. Alusvadilliset ruukut tai isot itsekastelevat parvekeruukut, joihin mahtuu paljon multaa, vähentävät kastelutarvetta helpottaen kastelu-urakkaa. Myös erilaiset kastelujärjestelmät auttavat pitämään mullan tasaisen kosteana. 

 

Kolme vinkkiä kasteluun helteillä

  1. Kastele mahdollisimman harvoin, mutta paljon kerrallaan, jotta vesi imeytyy juuriin asti.
  2. Istuta kasvit suuriin astioihin: mitä enemmän juurten ympärillä on multaa, sitä pidempään kosteus säilyy astiassa.
  3. Tee pensaiden ja perennoiden viereen kuoppa vedelle, jotta vesi ei valu pois vaan imeytyy maahan haluttuun kohtaan.

Lähde: Kekkilä.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

Kuvat: Pixabay.com