Puutarhasta pöytään – muhkea munakoiso

Piha
Munakoiso vaatii lämpöä kukoistaakseen, joten Suomessa sitä kasvatetaan kasvihuoneessa tai suojaisella parvekkeella. Munakoiso on herkullinen monin tavoin valmistettuna.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
18.10.2016

Koisokasveihin kuuluvaa munakoisoa (Solanum melongena) on viljelty jo vuosituhansia maapallon lämpimillä alueilla. Lämpöä kasvi vaatiikin kukoistaakseen, ja meillä Suomessa munakoisoa kasvatetaan kasvihuoneessa tai suojaisella parvekkeella. Munakoiso on monivuotinen, mutta sitä kasvatetaan meillä yksivuotisena.

Siemen tarvitsee lämpimän mullan itääkseen (n. +20–23 °C), ja taimi 10–12 viikon esikasvatuksen valoisassa paikassa ennen ulosistutusta. Keväällä monissa puutarhaliikkeissä on myynnissä myös valmiita taimia. Taimi latvotaan 20–30 cm korkeana, silloin se tanakoituu ja pensastuu.

Kasvupaikalleen munakoison voi istuttaa, kun lämpötila on pysyvästi yli +10 °C, tosin taimi viihtyy parhaiten, kun lämpötila on yölläkin n. +20 °C. Munakoiso vaatii kohtuullisen lannoituksen ja tasaisen kastelun, mutta ei siedä märkyyttä.

Hedelmiä on valkoisia, punaisia, vihreitä ja kirjavia, muodoltaan ohuita pitkulaisia, pyöreitä ja soikeita. Kaikkein tutuin on purppuran värinen, pitkämäinen napakka hedelmä. Sellainen on myös yksi suosituimmista lajikkeista, ’Black Beauty’.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Munakoiso on herkullinen monin eri tavoin valmistettuna. Se on olennainen osa kreikkalaista mussakaa, ja täytetyt, uunissa muhineet munakoisot ovat herkku vailla vertaa. Grillatut munakoisoviipaleet ovat oiva kesäinen kasvisruoka. Aikaisemmin munakoisot suolattiin ennen käyttöä kitkerän nesteen poistamiseksi, mutta nykyiset lajikkeet eivät sitä kaipaa.

Teksti: Sonja Lumme, Kuva: Arne Nylander