Puutarhurin vihervinkki: oikean mallinen ruukku säästää kasvia ja hermoja

Piha
Oikean mallinen ruukku säästää kasvia ja hermoja
Oletko huomannut, että kasvin siirtäminen ruukusta toiseen on joskus hieman hankalaa ja työlästä? Kasvi on kasvattanut ruukun täydeltä juuriaan, ja ruukku on väärän mallinen.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
3.4.2023

Talvehtineita kasveja tulee hiljalleen otettua pois kylmävarastosta. Osa kasveista on niin täyteen kasvaneita ruukuissaan, että vaihtelen niihin isompia ruukkuja, ja osalle näytän puukkoa ja jaan ne useampaan juuripaakkuun.

Kantapään kautta olen oppinut, että joskus ruukun ulkonäkö houkuttelee enemmän kuin sen käytännöllinen muoto. Talvetettavien kohdalla säästyisi paitsi sormenpäät ja hermot kuin kasvikin, jos ne olisivat oikean mallisissa eli ylöspäin avautuvissa ruukuissa. On ne vaan uskomattoman tiukassa ja hankalia tapauksia, kun ruukku on täynnä juuria ja ruukun suu on suppea.

Näissäkin ruukuissa uskomaton ero, vaikka ei tuon enempää ollut malleissa eroa. Toisesta lähti juurakko, että heilahti ja toisen kanssa sai ”taistella” ihan tosissaan.

Vasemman puoleisesta ruukusta kasvi ei meinannut lähteä millään, oikeanpuoleisesta irtosi helpommin.

Tuhkaa hangille ja kompostiin – mutta kuinka paljon?

Talven jälkeen on tuhkaa kertynyt melkoisia määriä pirtin tulipesistä. Vaan se on kaikki erittäin tarpeen. Näin keväällä levittelen sitä paikkoihin, jotka haluan sulattaa nopeammin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Myös kukka- ja kasvimaapenkkeihin kylvän tuhkaa, mutta en ihan vielä. Pakkasia on luvassa, joten parempi että lunta on vielä suojana.

Kompostiin tuhkaa tulee lisättyä vähän, mutta säännöllisesti. Se mm. tasaa hyvin eri kompostoitavien tuotteiden ph:ta. Määrästä on usein puhetta ja minusta se vanha ”nyrkkisääntö” on hyvä ja toimiva, että ”sen verran voi laittaa, ettei se ala näkyä sekoittamisen jälkeen”.

Maahan levitettynä on parempi olla maltillinen, kuin mättää ämpärikaupalla. Hyväähän tuhka tekee, mutta tolkku pitää siinäkin olla. Onko se sitten 100g vai 500g neliölle, yksi neuvoo yhtä, toinen toista. Itse ajattelen tuhkaa enempi ”mausteena” kuin lannoitteena ja hyvin on mennyt. Se, mikä on kuitenkin hyvä muistaa, niin mitä enemmän laitaa tuhkaa, sitä enemmän on myös huolehdittava kasvien typen (N) saannista.

Kevätkuvasto ilmestyi

Käy lukemassa uusi, sähköinen, tällä viikolla ilmestynyt kevätkuvasto!

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Terveisin hiukan takatalvisin, mutta tulevaan kasvukauteen vahvasti luottava puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

MAINOS
MAINOS LOPPUU