Taimikasvatus – Taimikasvattajan 3 (+1) kuolemansyntiä

Piha
Moni ensiaskeliaan ottava puutarhaharrastaja on hiukan tuskissaan taimikasvatuksen kanssa ja murehtii, mikä meni pieleen, kun taimet kuolivat, venyivät honteloiksi tai lopettivat kasvun. Minusta taimikasvatus on pääsääntöisesti yllättävänkin helppoa ja onnistuu hyvin, kun muistaa varoa kolmea ”kuolemansyntiä”.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
25.5.2016

1. Liikakastelu

Kasvualusta pysyy päivätolkulla märkänä, kun pieni taimi ei kuluta vielä vettä ja sen juuret mätänevät. Hyvä muistisääntö on, että kasvin juuret tarvitsevat yhtä paljon ilmaa kuin vettäkin. Pidä huolta, että juuret saavat myös hengittää ja kastele mieluummin hiukan useammin mutta vähemmän kerrallaan. Lehtien sumuttelu on hyväksi aina.

2. Liian vahva multa

Taimikasvatuksessa ei saa olla liian vahvaa multaa. Käytä vain taimimultaseoksia ja kasteluun puhdasta vettä. Kaikki ns. ”mustatmullat” pitää unohtaa suosiolla kaikessa ruukku- ja astiakasvatuksessa myöhemminkin. Ne vain liettyvät ja tukehduttavat kasvit.

3. Valonpuute

Tämä vaivaa yleensä alkukaudesta tehtyjä kylvöksiä, jolloin taimet venyvät honteloiksi ja heikoiksi. Niiden kouliminen on myös hankalaa ja pahimmillaan jopa mahdotonta.

+ 1 Malttamattomuus

Taimi voidaan tappaa myös malttamattomuudella: kun taimi ei näytä uudelleen istutuksen jälkeen kasvavan muutamaan viikkoon lainkaan, sitä siirrellään eri paikkoihin, kastellaan lisää, tongitaan multaa ja etsitään eri syitä ”kasvamattomuudelle”. Näillä toimilla taimi saatetaan tappaa, vaikka se onkin vain kasvattamassa juuristoaan vahvemmaksi. Valtaosa taimista on sellaisia, että kun ne istutetaan uuteen paikkaan (esim. purkkiin, amppeliin, parvekelaatikkoon, maahan), ne aloittavat ensin juurten voimakkaan kasvattamisen, ja näkyvä osa ikään kuin jämähtää paikalleen. Kun kasvi on saanut tarpeeksi juuria kasvuun, se on valmis ”räjäyttämään” myös maanpäällisen kasvun. Näin sen juuristo on valmis kovaan kasvuun ja vaihteleviin olosuhteisiin koko kasvukauden ajan. Niin viisas se luonto on, vaikka ei sitä aina heti huomatakkaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos istutat saviruukkuihin tai turvepotteihin, muistathan liottaa ne märiksi ennen istuttamista, etteivät ne imaise multaa liian kuivaksi heti istuttamisen jälkeen.

Karaise taimia varovasta – tuplaa aika päivittäin

Usein käy niin, että kun ilmat lämpenevät t-paitakeleiksi, sisällä kasvaneet taimet tulee vietyä ulos liian pitkäksi aikaa. Tästä seuraa pahimmillaan jopa koko kasvin menehtyminen, kun se ei ole saanut rauhassa tottua ulkoilman erilaisuuteen.

Itse suosin tapaa, jossa tuplaan ulkoiluajan aina päivittäin. Hiukan ilmoista riippuen aloitan 5–10 minuutista ensimmäisenä päivänä, enkä silloinkaan vie taimia suoraan auringonpaahteeseen tai tuuleen. Seuraavana päivänä sitten taimet saavat olla kaksi kertaa pidemmän ajan ulkona. Lisään ulkoiluaikaa niin, että käytännössä parin viikon kuluessa ne saavat olla jo koko päivän ulkona.

Karaiseminen tehdään toki kasveja ja ilmoja samalla seuraillen sekä ääriolosuhteita varoen. Joskus olen jopa ensimmäisinä päivinä heittänyt hiukan harsoa taimien päälle. Harsonpala antaa kätevästi suojaa auringolta, tuulelta ja haihtumiselta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Valtakunnalliset puutarhapäivät

Moni kauppapuutarha avaa ovensa tulevana viikonloppuna myös kotipuutarhureille. Kannattaa seurata oman paikkakunnan ilmoituksia ja käydä tutustumassa, kuinka ammattiviljelijät hoitavat hommat. Monella puutarhalla on myös mahdollisuus ostaa tuotteita suoraan kasvihuoneelta. Kodin Kukkien puutarhapäivää Haminassa vietetään perjantaina ja lauantaina. Tarkemmat ajat ja ajo-ohjeet löydät osoitteesta www.puutarha.com

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti ja kuva: Juha Toikka, KodinKukat Oy

MAINOS
MAINOS LOPPUU