Siirry pääsisältöön

Trendikäs ruukkupuutarha

Piha
Tämän kevään puutarhatrendi on syötävät kasvit. Hyötykasviviljelyyn ei välttämättä tarvita suurta puutarhaa tai edes pihaa. Syötävää voi kasvattaa ruukuissa vaikka parvekkeella tai ikkunalla.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
27.3.2023

Ruukkuviljelyssä istutusastian täytyy olla riittävän suuri, jotta kasvit viihtyvät ja myös kastelu on helpompaa. Koska ruukussa kasvualustan määrä on rajallinen, on kasvualustan oltava laadukasta. Yksivuotisten kasvien ruukkuihin vaihdetaan vuosittain uusi ravinteikas multa. Ruukuissa multa kuivuu helposti, siksi hyvä ruukkumulta sisältää kastelukiteitä, jotka varastoivat vettä. Mullan joukkoon lisätty kevytsora parantaa veden imeytymistä ja kuiva multa kastuu helpommin. Biolan Multa Kesäkukille sisältää sekä kastelukiteitä että murskattua kevytsoraa. Myös altakasteluruukut ja tippukastelulaitteet helpottavat ruukkupuutarhan hoitoa.

Ruukkupuutarhan kasveja voidaan lannoittaa joko kasteluveteen sekoitettavilla tai kasvualustaan sijoitettavilla lannoitteilla. Varastolannoitus on helppo tapa huolehtia ruukkukasvien koko kesän ravinnetarpeesta. Varastolannoitukseen soveltuvat kaikki Biolanin rakeistetut lannoitteet, kuten Luonnonlannoite. Luonnonlannoitteista ravinteita vapautuu vähitellen kasvien käyttöön.

Istutusvaiheessa taimien väliin tehdään kuopat, joihin sijoitetaan lannoitetta pieninä kasoina. Ylilannoituksen välttämiseksi on tärkeää, että lannoitetta ei sekoiteta koko multamäärään. Lopuksi lannoiterakeet peitetään mullalla. Varastolannoiteosasta riittää ravinteita koko kasvukaudelle, joten kasteluun käytetään pelkkää vettä.

Lannoitemäärän oikea annostus vaihtelee kasvilajin mukaan. Paljon ravinteita kasvuunsa käyttävät vihannekset, kuten kurkku ja tomaatti, tarvitsevat lannoitetta jopa 1,5 l/taimi, kun taas yrteille riittää 1 dl/taimi. Kesäkukkaistutusten, kuten parvekelaatikoiden ja amppeleiden, riittävä varastolannoitusmäärä yli 10 litraisiin astioihin on 1−1,5 litraa ja pienempiin 0,5−1 litraa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Artikkelin lähde Biolan, kuva Pekka Vainonen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU