MAINOS

Takkakasetin asennus vanhaan avotakkaan

Lämmitys

Jaa sosiaalisessa mediassa

Suomessa rakennettiin 1960- ja 1970-luvuilla uusiin taloihin tuhansia avotakkoja, joiden aktiivinen käyttö talon lämmittämisessä on jäänyt vähäiseksi. Käyttämättömän avotakan herättäminen henkiin takkakasetin avulla tuo sekä säästöä lämmityskuluihin että elävän tulen tunnelmaa.

1970-luvun talon keittiön yhteyteen muurattu avotakka
oli ollut viimeiset pari vuosikymmentä käyttämättömänä. Suoralla sähkölämmityksellä lämpiävän talon lämmityskustannukset olivat kasvaneet suuriksi erityisesti talvipakkasilla, joten talon omistajat halusivat herättää avotakan henkiin takkakasetin avulla. Vaihtoehtoja tutkittuaan he päätyivät Keddyn takkakasettiin, jonka asensi Rakennus Kiuru Oy Kirkkonummelta.

Takkakasetti tuottaa tehokkaasti lämpöä

Takkakasetti on valurautainen takkasydän, joka asennetaan olemassa olevan takan sisään. Siinä on yleensä lasiset luukut, joista voi ihastella tulen loimua puiden palaessa. Kasetin tarkoituksena on vähentää palamisen tarvitsemaa ilmankulutusta talon sisältä. Lisäksi kasetti tuottaa tehokkaammin lämpöä, kun se lämmittää kasetin ja takan tiilien väliin jäävää ilmaa. Ilma, joka lämmetessään kiertää kasettia ja leviää huoneistoon, on tehokas ja nopea lämmitystapa.

Kasetti ei tee takasta täysin varaavaa, mutta voidaan puhua puolivaraavasta takasta, koska myös takan tiilimassa lämpiää.

Takkakasetin asennus vaatii osaamista

Koska takka oli ollut vuosikymmenet käyttämättä, nuohoojan tuli tarkistaa ja puhdistaa savupiipun hormi huolellisesti ennen käyttöä. Piipusta oli myös pitkään puuttunut hattu, joten se oli joutunut monien sateiden ja talvien altistamaksi.

Sopivaa kasettia valitessa kannattaa mitata tarkkaan avotakan sisämitat. Kasetin ja takan väliin tulee jäädä ilmarako. Helpoimmalla pääsee, kun pyytää ammattilaisen paikalle mittaamaan ja tekemään samalla tarjouksen.

Takkakasetin asentaminen vaatii fyysisten voimien lisäksi tarkkaa mittaamista. Rautaisen hormin saaminen tiiviisti paikalleen vanhan piipun sisään on tehtävä huolellisesti, ja joskus ahtaissa paikoissa se vaatii ammattilaisen kokemusta. Putkien asentamisesta helpottaa kasetin mukana tuleva tukijalka, joka pitää hormin paikallaan, kunnes kasetti saadaan nostettua putkien alle.

Tuli pesään maltilla

Kun kasetti oli asennettu paikalleen, muurattiin takan vasempaan reunaan Leca-harkoista uusi seinä, joka yhdessä muiden osien kanssa viimeisteltiin tavallisen laastin lisäksi antiikkilaastilla. Näin koko takka sai aivan uuden ilmeen. Kun kasetin ympärille vielä asennettiin lämminilmasäleiköt, oli urakka valmis. Ero vanhaan avotakkaan oli huomattava.

Asennus ja muuraukset kuivumisaikoneen kestivät kaikkinensa kaksi päivää.

Ennen ensimmäistä lämmitystä laastin pitää antaa kuivua rauhassa muutama päivä. Kasetin pinnassa oleva rasva saattaa alussa aiheuttaa hieman hajuhaittaa, joten tuuletuksesta kannattaa huolehtia. Parin polttokerran jälkeen hajua ei enää tule, ja tulen loimusta ja lämmöstä voi nauttia täysin siemauksin.