4 vinkkiä, joiden avulla laitat syyspihan kuntoon talven varalle

Piha
Näin loppusyksyllä on hyvä hetkeksi suunnata huomio ulos ja valmistella piha talven tuloa varten. Lue 4 helppoa vinkkiä, joiden avulla piha kestää paremmin talvea ja vaatii vähemmän ponnisteluja seuraavana keväänä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
27.3.2023

1. Nurmikon hoito syksyllä

Pudonneet lehdet kannattaa haravoida säännöllisesti pois nurmikolta, jotta se ei sammaloidu lehtikerroksen alla. Loppusyksystä osan lehdistä voi kuitenkin jättää nurmikolle ja leikata ruohonleikkurilla, jolloin lehdet silppuuntuvat ja antavat maalle ravinteita.

Ruoho tulisi jättää syksyllä normaalia pidemmäksi, noin 5–6 sentin pituiseksi, jolloin se kestää talvea paremmin, neuvoo L&T:n arboristipalvelun työnjohtaja Timo Jokinen.
Juttu jatkuu seuraavalla sivulla.

 

2. Puut ja pensaat

Näin syksyllä pensaita tulisi leikata vasta sen jälkeen, kun lehdet ovat pudonneet, jolloin ravinteet ovat ehtineet siirtyä lehdistä takaisin pensaan käyttöön. Lehdettömät pensaat on helppo leikata ja leikkauksen voikin tehdä lehtien putoamisen jälkeen melkein milloin vain. Ennen leikkausta kannattaa selvittää, mikä leikkaustapa sopii millekin pensaalle parhaiten.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Syysmyrskyt saattavat kaataa heikkoja puita ja aiheuttaa siten vahinkoja. Pihapuille olisikin hyvä tehdä kuntokartoitus ja kaataa tarvittaessa huonokuntoiset puut, jotta piha pysyy turvallisena.

– Puun kuntoa ei aina näe päällepäin, koska hyvinvoivalta näyttävä puu voi olla sisältä laho. Puiden kuntokartoitus ja hoitotoimenpiteet kannattaakin jättää ammattilaisen hoidettavaksi, jotta kaikki tarvittava tulee huomioitua, neuvoo Timo Jokinen.
Syyspiha kuntoon talven varalle

Muiden hoitotoimien ohella pensaat ja nuoret puut olisi hyvä suojata myyrien ja kanien varalta heti kun ruohokasvit alkavat lakastua, kuitenkin viimeistään ennen lumen tuloa.

– Paras suoja kasveille on pienireikäinen metalliverkko. Reiän halkaisija saisi olla vain sentin suuruinen, jolloin se suojaa myös myyriltä. Jos verkon reiät ovat suurempia, tarvitsee puille laittaa erilliset runkosuojat myyrien varalta, Jokinen opastaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Talven tullen osa kasveista kaipaa lisäsuojaa. Esimerkiksi erittäin talvenaroille ryhmä- ja köynnösruusuille olisi hyvä laittaa talveksi pakkaspeite. Jokisen mukaan peite tulisi levittää vasta kun lumi on satanut ja maa on jäätynyt. Peitettä ei kuitenkaan saa levittää heti lumisateen jälkeen vaan kasvin pitää antaa ensin kuivahtaa tuulessa, ettei se homehdu peitteen alla. Peitettä ei käytetä pensasruusuilla, kuten kurtturuusulla tai koiranruusulla. Myös lannoittamaton turve soveltuu ruusujen pakkassuojaksi.
Juttu jatkuu seuraavalla sivulla.

 

3. Puutarhan jätteet oikeaan osoitteeseen

Haravoinnista kertyneille lehdille paras paikka on kompostori. Silputtuja lehtiä voi käyttää myös syyslannoitteena istutuksille. Pensaiden ja puiden syysleikkauksessa syntyneet oksat voi hakettaa ja käyttää kompostorin seosaineena tai pensaiden juurella katteena. Isompia oksia voi käyttää polttopuuna.

– Jos omasta pihapiiristä ei löydy kompostoria eikä oksien ja lehtien hyödyntäminen muulla tavoin ole mahdollista, niin oksat ja lehdet tulisi toimittaa kotikunnan puutarhajätteen vastaanottopisteeseen. Taloyhtiöissä pieniä määriä lehtiä ja risuja voi myös laittaa biojäteastiaan, kunhan muistaa jättää tilaa myös muiden asukkaiden biojätteille, ohjeistaa L&T:n ympäristönhuollon asiantuntija Riikka Kinnunen.
Syyspiha kuntoon talven varalle

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Monissa talouksissa syksyn suuri omenasato voi aiheuttaa päänvaivaa. Jos omat ja tuttavien omenakiintiöt ovat jo täynnä, niin ylimääräisille omenille saattaa löytyä ottajia internetistä omenapörssisivuilta. Käyttökelvottomat omenat voi puolestaan kompostoida, kunhan poistaa seasta muumioituneet omenat. Omenia voi myös viedä puutarhajätteen vastaanottopisteeseen.

– Omenat eivät kuulu missään tapauksessa jäteastiaan, koska ne tekevät astiasta helposti liian painavan, muistuttaa Kinnunen.
Juttu jatkuu seuraavalla sivulla.

 

4. Varaudu sateisiin, pakkasiin ja liukkauteen

Syksyllä talon vesikourut ja kattokaivot on syytä puhdistaa huolellisesti. Lehdet ja roskat aiheuttavat herkästi tukkeumia, jotka estävät sade- ja sulamisvesien kulkua. Kannattaa myös varmistaa, etteivät sadevedet valu talon seinustalle vaan poispäin talosta. Näin ehkäistään mahdollisia vesivahinkoja, kun vesi pääsee vapaasti poistumaan eikä tule talon rakenteista sisään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Huolehdi pihan turvallisuudesta varautumalla etukäteen talven liukkaisiin. Edullisin keino liukkauden torjumisessa on hiekoittaminen. Se hoituu vaivattomasti, kun pihaan on hankittu kestävä hiekoitusastia, josta hiekkaa on helppo levittää tarpeen tullen.
Syyspiha kuntoon talven varalle

– Pihan kulkuväylien lisäksi on hyvä hiekoittaa myös jätepisteen ympäristö. Jäteastia kannattaa sijoittaa paikkaan, josta on helppo kolata lumet ja joka on mahdollisimman lähellä tietä. Hyvin hoidetulla pihamaalla jäteauton kuljettajankin on turvallista ja vaivatonta hoitaa työnsä, kertoo Riikka Kinnunen

Ennen talven tuloa on hyvä lisäksi tarkistaa, että jäteastian renkaat ja kannen kiinnitykset ovat kunnossa, jotta ne kestävät talven pakkaskeleissä. Astiaa kannattaa myös liikutella aina välillä talven aikana, ettei se jäädy maahan kiinni.