Estä nurmikon sammaloituminen

Piha
Estä nurmikon sammaloituminen
Nykyään käydään paljon keskustelua siitä, onko sammaloituminen niin paha asia, että siitä pitäisi päästä eroon hinnalla millä hyvänsä. Sammalhan on kaunista ja helppohoitoista, mutta toki sillä on myös omat haittavaikutuksensa esim. nurmikolla. Molemmat eivät onnistu samalla paikalla eli on valittava joko nurmikko tai sammalikko.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
19.4.2016

Kuinka ehkäistä sammaloituminen?

Sammaloituminen johtuu yleensä maan tiivistymisestä ja happamoitumisesta. Nurmikolla liikutaan paljon, ja leikkuujätteet jäävät yleensä maatumaan, jolloin maa lakkaa hiljalleen hengittämästä eli tiivistyy ja silloin se myös yleensä alkaa kasvaa sammalta. Kalkitsemattomuus on myös yksi sammaloitumisen syistä.

Säännöllinen haravointi, lannoitus ja kalkitus sekä uuden mullan lisääminen ovat hyvän nurmikon perusasioita. Nurmikosta tulisikin pitää huolta koko kasvukauden ajan muutenkin kuin vain leikkaamalla.

Sammaloituminen alkanut, kuinka toimia?

Jos sammal on alkanut vallata nurmikkoa ja tilanteelle pitäisi tehdä jotain, kannattaa unohtaa kaikenmaailman piikkikengät ja sammalsyöpöt. Ne eivät poista ongelmaa, vaan hiukan siirtävät sitä. Käytännössä nurmikko pitäisi ilmata ja salaojittaa kunnolla.

  1. Leikkaa nurmikko lyhyeksi ja haravoi leikkuujätteet pois.
  2. Poista sammaleet mahdollisimman tarkkaan.
  3. Paina kunnollisen talikon piikit vähintään 15–20 cm syvyyteen ja ”nitkuta” vähän.
  4. Tee tällaisia pistoja n. 30–40 cm välein koko alueelle.
  5. Levitä alueelle hienoa hiekkaa ja haravoi tai harjaa nurmikon pintaa niin, että hiekka täyttää reiät. Näin maahan syntyy pystysuuntaisia ”salaojia”, jotka toimivat vuosia ja pitävät maan ilmavana.
  6. Lisää uutta multaa ja kylvä uutta nurmikkoa kunnon siemenillä.

Näin nurmikosta tulee hyvin kasvava sekä kulutusta kestävä eikä siihen kasva sammalta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Toinen vaihtoehto on pyytää paikalle ”konemies”, joka jyrsii vanhan pintamaan sekaisin ja sitten vain lisää hyvää multaa sekaan ja kylvää nurmikon uudelleen. Kolmas vaihtoehto on vaihtaa kokonaan uudet mullat.

Itse suosin nykyään nurmikon korvaamista tällä kukkivalla ja kulutusta kestävällä sekä lähes huoltovapaalla valkotähtilobelialla. Taimet löydät täältä >.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti ja kuva: Juha Toikka, KodinKukat Oy

MAINOS
MAINOS LOPPUU