Harkitse kyllästetyn puun käyttöä ainakin kaksi kertaa

Piha Talo
Nyt rakennetaan ja suunnitellaan pihalle puisia terasseja, aitoja ja portaita. Mutta kaikkea ei ole pakko tehdä kyllästetystä puusta, joka ei ole erityisen ympäristöystävällinen valinta.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Vuosittain Suomessa käytetään painekyllästettyä puutavaraa tuhansia kuutiometrejä. Osa käytöstä on tarpeetonta ja lisää ympäristön kuormitusta. Siksi pitää käyttää mahdollisuuksien mukaan kyllästämätöntä puutavaraa, joka kestää usein riittävän hyvin.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kehottaa kesän piharemontoijia välttämään kyllästetyn puun turhaa käyttöä. Kyllästetty puu on tarpeen vain, jos puulta vaaditaan erityisen pitkäaikaista kestävyyttä.

Esimerkiksi maahan upotetut aidantolpat ja vedessä olevat, laiturin kantavat rakenteet kannattaa tehdä A-luokan kyllästetystä puusta. Sen sijaan aitojen laudoituksen ja maanpäällisen terassirungon voi tehdä myös kyllästämättömästä puutavarasta, kuten luontaisesti hyvin kosteutta kestävästä lehtikuusesta.

– Kyllästettyä puutavaraa kannattaa käyttää esimerkiksi vesirakentamisessa tai rakenteissa, jotka ovat kosketuksessa maan kanssa. Tällaisia ovat esimerkiksi laiturin kantavat rakenteet tai terassien maata vasten olevat rakenteet., sanoo ylitarkastaja Laura Lakua Tukesista. 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑A-luokan kyllästettyä puutavaraa tarvitaan vain jatkuvaan maa- ja vesikosketukseen joutuvissa rakenteissa. Maan yläpuolisissa kohteissa AB-luokan kyllästetty puutavara antaa riittävän suojan. (Kuva: K-Rauta)

Älä polta kyllästettyä puuta

Kyllästetystä puusta huuhtoutuu sateen mukana kemikaaleja, joiden tarkoitus on estää lahoamista.

– Väärissä kohteissa käytettyinä nämä aineet ovat haitallisia ihmiselle ja ympäristölle, sanoo Tukesin ylitarkastaja Kaarina Repo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sisätilojen rakenteisiin kyllästettyä puutavaraa ei saa käyttää.

Kemiallisesti käsiteltyä puuta ei saa polttaa, vaan se pitää viedä jäteasemien erilliskeräilyyn. Käyttämällä käsittelemätöntä puuta ehkäisee myös erilliskeräiltävän jätteen syntymistä eli helpottaa myös remontin tai rakentamisen jälkeistä jätehuoltoa.

Vinkit kyllästetyn puun käyttöön

1) Valitse käyttötarkoitukseen sopivaa, laatuluokiteltua ja merkittyä puutavaraa. A-luokan kyllästettyä puutavaraa tarvitaan vain jatkuvaan maa- ja vesikosketukseen joutuvissa rakenteissa. Maan yläpuolisissa kohteissa AB-luokan kyllästetty puutavara antaa riittävän suojan.

2) Kantavissa rakenteissa myös kyllästetyn puutavaran pitäisi olla lujuusluokiteltua ja leimattua, käytettävä lujuusluokka määräytyy rakennelaskelmien mukaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

3) Ota aina selvää, millä aineella puutavara on käsitelty ja mitä ehtoja kyllästetyn puun käytölle, työstölle ja jätehuollolle on asetettu. Lisätietoja saat puutavaran myyjältä.

4) Osta mahdollisimman valmiiksi työstettyä ja määrämittaista tavaraa. Kyllästetyn puun tulee olla pintakuivaa. Näin vältät haitallisille aineille altistumista ja hankalasti hävitettävän työstöjätteen syntymistä.

5) Käytä suojakäsineitä ja hengityksensuojainta, kun työstät kyllästettyä puuta.

6) Älä käytä kyllästettyä puuta kohteissa, joissa paljas iho koskee jatkuvasti kyllästettyä puuta. Kyllästetty puutavara ei myöskään saa joutua kosketuksiin elintarvikkeiden tai juomaveden kanssa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

7) Vie ylijäämäpalat jäteaseman erilliskeräilyyn. Älä polta kyllästettyä tai maalattua puuta kodin tulisijoissa tai pihalla.

↑Aidan tolpat joutuvat kosketuksiin maan kanssa, joten niiden rakentaminen kyllästetystä puusta on perusteltua.

 

Kyllästetty puu sopii seuraaviin kohteisiin

– maahan upotetut aidantolpat tai muuten jatkuvasti kosteuden kanssa tekemisissä olevat rakenteet
– maata vasten olevat terassien perustukset (jos rakennetaan esim. terassijalkojen, harkkojen tai pilari-/palkkikenkien varaan, voi käyttää kyllästämätöntä)
– terassien laudoitukset, ulkoportaat ja kaiteet
– laiturin kantavat rakenteet
– kiipeilytelineiden kantavat rakenteet.

Kyllästetyn puun käyttö on kiellettyä

– sisätiloissa
– saunoissa ja kylpytiloissa.

Kyllästettyä puuta ei suositella seuraaviin paikkoihin 

– kasvilavat
– kasvimaiden ja marjapensaiden tukirakenteet
– aidan laudoitus
– maakellareiden hyllyt
– kaivonkannet
– rakennusten ulkoseinät
– lasitettujen parvekkeiden lattiaritilät
– maasta irti olevat terassien kantavat rungot
– kantavien rakenteiden (katokset, kesäkeittiöt) seinätolpat, jotka eivät ole maakosketuksessa. 

Lähde: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Kuvat: Pixabay.com