MAINOS

Mitä teen, jos sisäilman laatu tuntuu huonolta?

Lämmitys

Tunkkainen ilma tulee vastaan ovella. Pyykki ei kuivu, ja kosteus tiivistyy ikkunaan. Pelkästään nämä ovat riittäviä syitä tarkastaa ilmanvaihto. Tilanne on vakavampi, jos asukkaat oireilevat. Lue vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Huonoon sisäilmaan on aina syy – ja lähes aina ratkaisu. Tavallisesti pelkkä ilmanvaihdon huolto raikastaa ilman. Joskus kosteusvaurio ajaa saneeraamaan koko asunnon.

”Monesti kyse on siitä, että ilmanvaihto ei ole tasapainossa”, L&T:n vahinkosaneerauksen iv-työnjohtaja Jarmo Pääkkönen sanoo. Hänen mukaansa epätasapainoon voivat johtaa hyvinkin pienet seikat. Joku on tukkinut korvausilmaventtiilin yhdessä huoneessa, mikä on sekoittanut koko rakennuksen säädöt. On unohdettu vaihtaa suodattimet, tai palopellit ovat lauenneet ilmanvaihtokanavissa.

Ilmanvaihdon säännöllinen huolto kannattaa

Jos ilmanvaihto on ollut rempallaan jo jonkin aikaa, Pääkkönen tarkastaisi koko järjestelmän ja ehdottaisi todennäköisesti ainakin ilmanvaihtokanavien perusteellista puhdistusta ja ilmamäärien tasapainottamista. Tavallisesti puhdistus suositellaan tehtäväksi 5–10 vuoden välein.

”Ilmanvaihto kannattaa kuitenkin huoltaa pari kertaa vuodessa: keväällä hiekannoston jälkeen ja uudestaan syksyllä”, Pääkkönen sanoo. Huollon yhteydessä tarkastetaan ilmanvaihdon riittävyys sekä laitteiden ja venttiilien kunto. Laitteet puhdistetaan ja suodattimet sekä huonokuntoiset kulutusosat vaihdetaan.

”On parempi vaihtaa kulunut laakeri ajoissa kuin odottaa, että akseli menee poikki, jolloin joudutaan vaihtamaan koko kone.”

Pääkkönen korostaa, että säännöllinen ilmanvaihdon huolto merkitsee tavallisesti säästöjä: laitteet pysyvät kunnossa, energiankulutus laskee ja sairauslomat vähenevät.

 

Lisätietoja: www.lassila-tikanoja.fi

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

homevaurio ilmanvaihto ilmanvaihtolaitteen huolto kosteusvaurio sisäilma