MAINOS | Tiileri Oy

Aida-pönttöuuni lämmittää pitkään

Lämmitys
Kaunis pyöreälinjainen pönttöuuni tuottaa ja varaa lämpöä tehokkaasti. Aida edustaa modernia ja selkeälinjaista pönttöuunimallia, jonka hyötysuhde on aivan huippua.
1.9.2023

Vaikka ulkona olisi hurjan kylmä, varaava takka tuo kotiin pehmeää ja miellyttävää lämpöä – ja tietysti mukavan kotoista tunnelmaa. Kylmimmillä pakkasilla varaava takka voi vähentää muuta lämmitystarvetta selvästi ja pienentää sähkölaskua ilahduttavan paljon.

Moni valitsee tulisijaksi varaavaan pönttöuunin, jonka kaunis pehmeä muotokieli tuo kodikkuutta suomalaiseen kotiin.

Tiilerin Aida-pönttöuuni sopii erityisesti nykyaikaiseen kotiin, koska siinä on aimo annos perinteisen pönttöuunin henkeä mutta myös pelkistetty selkeä muotokieli. Aidaa on viittä eri korkeutta, jotta jokaiseen kotiin löytyisi sopiva malli. Värin voi valita tusinasta eri vaihtoehdosta.

– Tällä hetkellä mattamusta ja mattavalkoinen ovat suosituimpia Aidan värejä. Luukkuvaihtoehtojakin on yhdeksän erilaista, joten jokaiseen kotiin löytyy varmasti sopiva, kertoo Jari Seppälä Tiileristä.

Paras hyötysuhde

Jo ensimmäisen polttokerran jälkeen huomaa, miten tehokkaasti Aida tuottaa ja varaa lämpöä: Muutama puu riittää lämmittämään erikoistiilet takan sisällä. Kun illalla polttaa takkaa, vielä aamullakin pinta tuntuu mukavan lämpimältä.

Aidan pinnan maalattu metallikuori kätkee sisäänsä yli tuhat kiloa massatulitiiliä, jotka sitovat ahnaasti lämpöä. Tiilerin tehtailla valmistetuissa massatulitiilissä käytetään kierrätettyä porsliinimurskaa parantamaan lämmitysominaisuuksia.

Aidassa onkin pönttöuunien paras hyötysuhde, VTT:n testien mukaan peräti 91 prosenttia. Se tarkoittaa, että Aida hyödyntää poltettavan puun äärimmäisen tehokkaasti: lämpöä ei karkaa taivaan tuuliin vaan se varastoituu uuniin ja lämmittää sieltä huonetta pitkän aikaa.

Kaikkein tehokkaimmin palaa puhdas kuiva koivuhalko, joka kannattaa nostaa sisälle pari päivää ennen polttamista. Näin palaminen on mahdollisimman puhdasta.

– Hyvän hyötysuhteen lisäksi Aida täyttää jo nyt vuoden 2020 hiukkaspäästövaatimukset, Seppälä kertoo. Aidan mukana tulee Tiileri Arina, joka polttaa puun puhtaasti.

Aidan rinnalla suosittu pönttöuuni on sisarmalli Aino, jossa on perinteisempi muotokieli kuin Aidassa, mutta samat loistavat ominaisuudet.

pnttöuuni

Aidan sisarmalli Aino on perinteisemmän näköinen, mutta yhtä tehokas lämmittäjä kuin modernimpi Aida.

Tulitikut käteen -periaatteella

Pönttöuunin voi toki asentaa uuteen taloon, jolloin se suunnitellaan useimmiten olohuoneen tai keittiön sydämeksi.

Mutta myös jälkiasennus vanhaan taloon on erittäin vaivaton, siisti ja nopea urakka etenkin, jos hormivaraus on olemassa. Ammattilaisilta menee työhön yksi päivä.

Asennusta ennen ei tarvitse siirrellä huonekaluja kuin vähän pois tieltä, ja riittää, että lattialle levittää pahvia ja muovia askelten suojaksi. Mitään ei roisku tai pölise, vaan pönttöuuni nousee täyteen korkeuteensa tiilikerros kerrallaan ilman ylimääräisiä sotkuja.

Jos jälkiasennuksen yhteydessä rakennetaan hormi, työhön kuluu toki hieman pidempi aika. Lisäksi kannattaa tarkistaa lupa-asiat rakennusvalvonnan kanssa kuntoon joka tapauksessa.

Ennen asennusta pitää myös tarkistaa, että lattia kantaa Aidan 1 020–1 310 kilon painon. Muuten sijoittelu ei tuota päänvaivaa, koska varoetäisyys palaviin materiaaleihin on vain kolme senttiä.

Kannattaa myös huomioida, että asennustyöstä saa kotitalousvähennyksen. Siksi pönttöuuni maksaa itseään takaisin sitä nopeammin, mitä ahkerammin sitä käyttää. 

Tiileri Arinan ansiosta puu palaa puhtaasti. Katso video arinan käytöstä ja hyödyistä: