Hyvät neuvot kalliit: oksasilppurin hankinta ja käyttö

Piha

Keväällä ja syksyllä pientalojen ja mökkien puiden ja pensaiden huoltoleikkauksista kertyy paljon oksia, joiden poisviemisen sijaan löytyy helpompia ja hyödyllisempiä vaihtoehtoja. Oksien silppuamisen tuloksena syntyvän hakkeen voi käyttää esimerkiksi pensaiden ja puiden aluskatteeksi. Oikean oksasilppurin valintaa kannattaakin miettiä tarkkaan.

 

Oksasilppureita on tarjolla monenlaisia ja –hintaisia. Ennen päätöksentekoa kannattaa miettiä muun muassa näitä asioita:

1. Kuinka paljon silputtavaa yleensä on ja kuinka paksuisia oksia pitää silputa?

Jos puita ja pensaita on paljon ja silputtavaa kertyy joka vuosi runsaasti, kannattaa hankkia hieman järeämpi polttomoottorilla toimiva laite jonka teho riittää paksujenkin oksien hakettamiseen. Pienempiin harvemmin tehtäviin töihin riittää myös sähkökäyttöinen silppuri. Yleensä kannattaa kysyä neuvoa asiantuntevalta myyjältä.

2. Onko sähköä saatavilla?

Mikäli leikkauspaikalla ei ole sähköä saatavilla, on polttomoottorilla toimiva silppuri ainoa vaihtoehto. Mutta jos käyttötarve on vähäisempää ja työhön käy vähän kevyempikin sähkökäyttöinen laite, tulee vain huolehtia että taloudesta löytyy tarpeeksi pitkiä jatkojohtoja jotta laite saadaan sinne missä oksat ovat.

3. Lue käyttöopas – silppurin käyttö vaatii tarkkuutta

Oksasilppurin käyttö on varovaisuutta ja tarkkuutta vaativa työ. Ennen työhön ryhtymistä on syytä lukea käyttöohjeet huolella läpi, ettei laite tai sen käyttäjä vahingoitu. Kuinka paksua oksaa laitteella voi maksimissaan silputa, missä on hätäkatkaisin ja mitä tehdä, jos leikkuri jumiutuu. Mm näitä asioita on hyvä tietää etukäteen.

4. Suojaudu työskentelyn ajaksi

Kun silppuriin työnnetään oksia ja terä alkaa jauhamaan niitä palasiksi, voi oksa heilua hyvinkin voimakkaasti silppurin suulla. Tällöin on mahdollista että oksa piiskaa silppurin käyttäjää ja jos ei käyttäjällä ole suojakypärää, hansikkaita ja pitkähihaista paitaa tai puseroa, voi jälki olla hyvinkin rumaa. Myös kuulosuojainten käyttö työn aikana on suositeltavaa. Silppurin käyttöön suositellaan vain yhtä ihmistä kerrallaan.

Teksti ja kuvat: Hankkija


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

oksa oksasilppurit oksasippuri silppuri

Julkaisuun liitetty yritys

https://www.hankkija.fi

Hankkija on täyden palvelun maatalouskauppa

Hankkija on Suomen johtava maatalouskauppaketju, joka koostuu 53 myymälästä ja maatalouden monipuolisimmasta verkkokaupasta. Hankkija-konsernin palveluksessa työskentelee lähes tuhat henkilöä ja 2016 liikevaihto oli 729 MEUR. Hankkija-konserniin kuuluu Hankkija Oy:n lisäksi logistiikkayhtiö Movere Oy, josta Hankkija omistaa 66 %. Lannoitevalmistaja Yara Suomi Oy omistaa Moveresta kolmanneksen. Hankkija-konsernin omistaja on tanskalainen Danish Agro -ryhmä. Agrimarket ja Multasormi muuttivat nimensä perinteitä kunnioittaen Hankkijaksi vuoden 2016 alusta alkaen.

Etelä-Pohjanmaalla osuuskauppa Eepeen alueella Hankkijan jälleenmyyjänä toimii Eepee Agri.

Hankkijan tavoitteena on toimia maatalouden ammattilaisten parhaana kumppanina ja tarjota viljelijälle kaikki maatalouden tuotantopanokset. Hankkijan palveluita tarjoavat myymälöiden lisäksi asiakasvastuumyyjät, konekeskukset ja konemyyjät, myyntikeskus ja Suomen laajin maatalousalan verkkokauppa. Hankkija tarjoaa viljelijälle laajan valikoiman palveluita ja tuotteita: siemenet, lannoitteet, kasvinsuojeluaineet, ammattipuutarhaviljelytarvikkeet, rehut, traktorit, leikkuupuimurit ja maataloustyökoneet, varaosat, työkalut, tarvikkeet ja polttoaineet. Hankkijan valikoimista löytyvät alan johtavat tuotemerkit. Hankkija-perheen arvostettuja brändejä ovat Suomen Rehu ja Kasvuohjelma-kasvinviljelyn palvelukokonaisuus.

Puutarhaharrastajille, hevostalouden ammattilaisille ja harrastajille, lemmikinomistajille sekä rakentajille ja remontoijille on myös tarjolla laadukas tuotevalikoima kilpailukykyiseen hintaan.

Lue lisää: Hankkija