Hyvät neuvot kalliit: oksasilppurin hankinta ja käyttö

Piha
Keväällä ja syksyllä pientalojen ja mökkien puiden ja pensaiden huoltoleikkauksista kertyy paljon oksia, joiden poisviemisen sijaan löytyy helpompia ja hyödyllisempiä vaihtoehtoja. Oksien silppuamisen tuloksena syntyvän hakkeen voi käyttää esimerkiksi pensaiden ja puiden aluskatteeksi. Oikean oksasilppurin valintaa kannattaakin miettiä tarkkaan.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Oksasilppureita on tarjolla monenlaisia ja –hintaisia. Ennen päätöksentekoa kannattaa miettiä muun muassa näitä asioita:

1. Kuinka paljon silputtavaa yleensä on ja kuinka paksuisia oksia pitää silputa?

Jos puita ja pensaita on paljon ja silputtavaa kertyy joka vuosi runsaasti, kannattaa hankkia hieman järeämpi polttomoottorilla toimiva laite jonka teho riittää paksujenkin oksien hakettamiseen. Pienempiin harvemmin tehtäviin töihin riittää myös sähkökäyttöinen silppuri. Yleensä kannattaa kysyä neuvoa asiantuntevalta myyjältä.

2. Onko sähköä saatavilla?

Mikäli leikkauspaikalla ei ole sähköä saatavilla, on polttomoottorilla toimiva silppuri ainoa vaihtoehto. Mutta jos käyttötarve on vähäisempää ja työhön käy vähän kevyempikin sähkökäyttöinen laite, tulee vain huolehtia että taloudesta löytyy tarpeeksi pitkiä jatkojohtoja jotta laite saadaan sinne missä oksat ovat.

3. Lue käyttöopas – silppurin käyttö vaatii tarkkuutta

Oksasilppurin käyttö on varovaisuutta ja tarkkuutta vaativa työ. Ennen työhön ryhtymistä on syytä lukea käyttöohjeet huolella läpi, ettei laite tai sen käyttäjä vahingoitu. Kuinka paksua oksaa laitteella voi maksimissaan silputa, missä on hätäkatkaisin ja mitä tehdä, jos leikkuri jumiutuu. Mm näitä asioita on hyvä tietää etukäteen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

4. Suojaudu työskentelyn ajaksi

Kun silppuriin työnnetään oksia ja terä alkaa jauhamaan niitä palasiksi, voi oksa heilua hyvinkin voimakkaasti silppurin suulla. Tällöin on mahdollista että oksa piiskaa silppurin käyttäjää ja jos ei käyttäjällä ole suojakypärää, hansikkaita ja pitkähihaista paitaa tai puseroa, voi jälki olla hyvinkin rumaa. Myös kuulosuojainten käyttö työn aikana on suositeltavaa. Silppurin käyttöön suositellaan vain yhtä ihmistä kerrallaan.

Teksti ja kuvat: Hankkija