Jääkaapin sulatus ja pesu – parasta aikaa juuri nyt

Keittiö
Käsi sydämelle: koska viimeksi pesit jääkaapin ja tarkistit, että siellä ei ole jäätä? Juuri nyt on jääkaapin tyhjentämistä vaativiin hommiin sopiva aika, sillä tavarat saa ulos viileään pudistamisen ja sulattamisen ajaksi.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Jääkaapissa säilytetään ruokaa, joten sen pitäisi olla ehdottoman siisti ja puhdas. Usein hyllyille kuitenkin valuu ruokapakkauksista nesteitä ja tipahtelee kaikenlaisia palasia sekä murusia. Välillä ruuat ehtivät jopa mennä pilalle, kun vaikkapa piiloon jäänyt sipuli homehtuu tai leikkele pilaantuu, ja silloin jääkaappi voi alkaa haista.

Jääkaapissa on monenlaisia hyllyjä ja koloja, joihin lika ja bakteerit kertyvät ja piiloutuvat. Jos kaappi on ihan tupaten täynnä, likaa ei välttämättä edes huomaa – toki näkyvät roiskeet ja roskat kannattaa poista saman tien.

Kannattaa siis aika ajoin, vähintään kaksi kertaa vuodessa, tyhjentää jääkaappi ja pestä se sisältä sekä ulkoa.

Katso Marttojen ohjevideo jääkaapin puhdistamisesta:

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Löydä piiloutunut lika

Ennen pesua jääkaappi sammutetaan. Tyhjän jääkaapin voi pyyhkiä puhtaaksi esimerkiksi astianpesuainevedessä kastetulla puhtaalla liinalla. Tiivisteet pudistetaan mikrokuituliinalla ja vedellä.

Ainakin toisinaan kannattaa irrottaa kaikki hyllyt ja lasit muovikehyksistään, jos ne lähtevät irti helposti.  Kiinnikkeiden alta paljastuu yleensä likaa, jonka saa pyyhittyä pois vasta osien ollessa irrallaan. Muoviset osat tai lasihyllyt voi jopa pyöräyttää astianpesukoneessa sopivalla ohjelmalla.

Kerran vuodessa kannattaa myös imuroida kaapin koneisto laitteen takaa. Sähköpistoke pitää irrottaa imuroinnin ajaksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑Jääkaappi kannattaa sulattaa jo reilusti ennen, kuin tilanne pääsee näin pahaksi. Puoli senttiä jäätä on jo liikaa.

Jää ei kuulu jääkaappiin

Useimmat jääkaapit ovat automaattisulatteisia, mutta jos kaappi vaatii sulattamista, se tehdään ihan viimeistään huurrekerroksen ollessa puoli senttiä paksu. Sulattamista ennen jääkaapin lämpösäädin käännetään sulatusasentoon, jos sellainen kaapissa on, tai kaappi vain kytketään pois päältä.

Jääkaapin sisältö viedään suojatuissa laatikoissa tai kasseissa esimerkiksi parvekkeelle. Koska sulattamiseen menee muutaman tunti aikaa, paras ajankohta on juuri silloin, kun säätila on nipin napin plussan puolella – eli ulkona vallitsee jääkaappilämpötila ja ruokatavarat pysyvät kunnossa.

Kuumavesiastiat nopeuttavat sulamista ja hiustenkuivurillakin voi jouduttaa jäänpoistoa. Ilman aputoimia jää sulaa muutamassa tunnissa. Jos sulatettavaa on paljon, pari keittiöpyyhettä estää veden valumisen lattialle. Veistä ei pidä käyttää jään irrottamiseen, koska se voi rikkoa kaapin jäähdytysjärjestelmän.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sulattamisen yhteydessä kannattaa tarkistaa, ettei poistovesiaukko ole tukkeutunut. Mahdollinen tukos avataan esimerkiksi vanupuikolla.

 

↑Kaikelle on jääkaapissa paikkansa. Tarkista oman kaapin valmistajilta, missä mitäkin ruokatarviketta kannattaa säilyttää eli millä hyllyllä lämpötila on oikea. Jääkaapin lämpötilan tulisi olla +2–+6 celsiusastetta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Järjestä ruokatavarat fiksusti

Anna jääkaapin pintojen kuivua hetki ennen uudelleen täyttämistä. Kytke virta ja järjestä tavarat jääkaappiin. Kiinnitä huomiota, mihin kohtaan kaapissa sijoittelet ruokatarvikkeet.

Jääkaapin kylmin paikka vaihtelee eri merkeillä, ja se selviää jääkaapin käyttöohjeesta. Tarkista oman jääkaappisi lämpötilat asettamalla lämpömittari vesilasiin ja mittaamalla eri hyllyjen lämpötiloja.

Tavallisissa jääkaapeissa kylmin paikka on kaapin alaosassa ja lämpimin ylähyllyllä, koska lämpö siirtyy ylöspäin. Kertaalleen kypsennetyt ruuat ja tähteet kannattaa suojata ja säilyttää ylimmällä hyllyllä, jotta niistä ei siirry hajua ja makua muihin tuotteisiin.

Keskimmäisellä hyllyllä säilytetään lihat ja kalat, ja kaapin kylmimmässä osassa alahyllyllä kana ja maitotuotteet.

Ovessa voi säilyttää esimerkiksi mehuja ja virvoitusjuomia, koska ne eivät pilaannu kovin herkästi. Oveen voi asetella myös myös ketsupin, sinapin ja maustekastikkeet, koska ne sisältävät paljon säilymistä edistäviä aineita, esimerkiksi viinietikkaa ja suolaa.

↑Hedelmät ja vihannekset kannattaa säilyttää erillään vihanneslaatikoissa, jotka ovat yleensä jääkaapin alaosassa.

 

 

Lähteet: martat.fi, saasyoda.fi ja ruokavirasto.fi

Aloituskuva: Pixabay