MAINOS

Joulukuusi – vinkkejä kaatoon ja säilytykseen

PihaSisustus

Tänä viikonloppuna on viimeinen hyvä aika kaataa joulukuusi, jotta se kestäisi vihreänä ja tuoreena varistamatta neulasiaan. Lue vinkit, miten kuusi pysyy hyvänä yli joulun pyhien.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Joulukuu lähestyy – pian on aika pohtia, mistä saadaan hieno kuusi jouluksi ja miten joulukuusi saa pysymään mahdollisimman hyvänä. Lue alta vinkit kuusen kaatoon ja säilytykseen!

Joulukuusi tuo joulun – vinkkejä kaatoon ja säilytykseen

  1. Kaatoajankohta

Joulukuusen saa kaataa aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua. Nousevalla kuulla kaadettuna se kestää parhaiten (ks. lisää alla ”Kuunvaikutuksesta nyt”). Kaadettua kuusta säilytetään kylmässä, esimerkiksi autotallissa. Hyvä keino on laittaa avattu maitotölkki kuusen tyvelle vedellä täytettynä. Sulalla kelillä se antaa vettä puulle ja jäätyessään tukkii johtosolukot niin, ettei niihin pääse ilmakuplia.

  1. Joulukuusen osto

Tarkista kuusen myyjältä aina kaatoajankohta. Kokeile, ettei joulukuusen neulaset irtoa kevyesti myötäkarvaan vedettäessä. Jos kuljetusmatka on pitkä, kysy pakkaus- tai kotiinkuljetuspalvelua.

  1. Kuljetus

Kuusta voi kuljettaa suojaamattomana auton katolla ainoastaan lyhyitä matkoja. Yli kymmenen kilometrin matkoilla kuusi tulee pakata muoviin.

  1. Sulatus

Jos kuusi on jäässä, pitää se sulattaa hitaasti ennen jalkaan asettamista. Hyvä sulatuspaikka on viileä tila, jossa on muutama lämpöaste. Puun annetaan sulaa hitaasti, tyvi koko ajan vaikka vesiämpärissä.

Ellei viileää tilaa ole, voi puun tuoda pesuhuoneeseen. Tyvi pidetään vesiämpärissä ja neulasto suihkutetaan välittömästi kylmällä vedellä ja vielä muutaman tunnin kuluttua uudelleen. Noin kahdeksan tunnin kuluttua puu on valmis jalkaan asetettavaksi.

  1. Jalkaan asettaminen

Ravistele kuolleet neulaset ja roskat pois. Mittaa huoneen korkeus ja lyhennä kuusta riittävästi. Muista tähden vaatima tila. Vaikka kuusi olisi sopivan mittainen, pitää tyvestä sahata vinosti ainakin muutama sentti pois. Vinosahaus tyvessä auttaa veden saannissa, aivan kuten leikkokukillakin. Se estää myös kuusen tyven painumisen liian tiiviisti pohjaa vasten, ja näin nestevirtaus säilyy mahdollisimman hyvänä. Tyveä ei saa kuoria eikä ohentaa.

  1. Hoito sisällä

Veden kulutus on suurinta ensimmäisen vuorokauden aikana. Vesi ei saa päästä välillä loppumaan, tyven leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan. Kuusenjalan vesitila on yleensä niin pieni, ettei se riitä vuorokaudeksi. Kasteluveteen ei tarvitse lisätä lannoitetta. Kuusi kannattaa sijoittaa mahdollisemman etäälle lämpöpatterista ja takasta, jos suinkin mahdollista. Ellei, niin patteria kannattaa kääntää hiukan pienemmälle ja polttaa takassa tulta vain maltillisesti ja luukku kiinni.

  1. Kuusen poisvienti

Kuusesta kannattaa leikata oksasaksilla suurimmat oksat pois niin, että se mahtuu oviin osumatta ulos. Oksat voi laittaa vaikka paperisäkkiin, jolloin neulasia ei varise muualle kuin leikkauspaikalle. Mitä lämpimämmässä ja kuivemmassa tilassa kuusi on ollut, sitä herkemmin neulaset varisevat.

Lisää tietoa kotimaisista joulukuusista ja niiden hankintapaikoista löydät täältä.

Joulukuusi – vinkit kaatoon ja säilytyksen

Kuunvaikutus joulukuusen kaatoon – kaada joulukuusi nousevan kuun aikaan!

Yläkuu eli nouseva kuu jatkuu täysikuuhun ke 14.12. asti. Tänä viikonloppuna on viimeinen hyvä aika kaataa joulukuusi, jotta se kestäisi vihreänä ja tuoreena varistamatta neulasiaan.

Täydenkuun alla kaadettu kuusi imee koko joulun paljon vettä kuusenjalasta, ja vesi voi helposti loppua kesken. Kuusi haihduttaa enemmän kuin pystyy imemään, ja kuivuminen alkaa. Täysikuusta (14.12.) jouluun asti on tänä vuonna vähenevä kuu, alakuu eli laskeva kuu, ja silloin kaadettu kuusi kuivuu nopeasti, varistaa pian kaikki neulasensa ja voi vielä kuivuessaan tuoksuakin voimakkaasti hetken aikaa.

Nyt yläkuun eli nousevan kuun aikana voi vielä kerätä mustikanvarpuja maljakkoon, ja ne avaavat vaaleanpunaiset kukat ja tekevät vihreitä lehtiäkin. Samoin joulukukkia voi istuttaa asetelmiin täysikuuhun asti, ja ne kestävät hyvin, kunhan niitä hiukan kastelee – varsinkin vesipäivinä 15.–16.12.

Täysikuun jälkeen haetut oksat eivät kestä maljakossa yhtä pitkään, ja neulaset kuivuvat ja varisevat. Kaikki leikkokukat pitäisikin aina katkaista yläkuulla, jotta ne kestäisivät hyvin maljakossa.

Yläkuu ei ole hyvää siivousaikaa. Tämä lohduttaa joulukiireessä, sillä kuukalenterista saa myös hyviä syitä välillä olla tekemättä mitään. Antaa pyykkivuoren kasvaa, ne puhdistuvat joka tapauksessa paljon paremmin alakuulla pestyinä. Viikko ennen joulua onkin alakuun aikaa, joulusiivousta voi hyvin lykätä siis vasta täysikuun jälkeiseen aikaan, 15.12. eteenpäin.

Torstai ja perjantai 15.–16.12. ovat vesipäiviä, ja silloin kannattaa tyhjentää pyykkikori ja kuurata lattiat. Juuri ennen joulua riittää sitten vain pikainen imurointi.

Joulukuun täysikuu 14.12. on lähes superkuu, sillä Kuu on lähinnä Maata vain päivä ennen täysikuuta, ja voi siksi näyttää tavallista suuremmalta taivaallakin. Joulukuun täysikuu on myös vuoden korkeimmalle nouseva täysikuu, siksi sitä saa ihailla pisimpään öisellä taivaalla.

Täysikuun jälkeen on vielä muutama hyvä hiustenleikkuupäivä, jos ei aiemmin ehtinyt. 17.–21.12. leikatuista hiuksista tulee terveet ja vahvat, vaikkakin alakuun vuoksi ne kasvavat hitaammin. Se on toisaalta hyväkin, joulukampaus kestää pitempään mallissaan.

Kuukalenterit ja päiväkirjat 2017 sekä kuuaiheisia kirjoja vaikka pukinkonttiin löydät täältä.

Joulukuusi – vinkit kaatoon ja säilytyksen

Vinkki: kynttilöiden jämät ulkotuliin

Käytä kynttilöiden jämät loppuun laittamalla ne ulkotulien sekaan. Siellä ne sulavat ja palavat iloisesti. Jätteen määrä vähenee ja ulkotulien paloaika pitenee! 

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Lue myös: Joulukuusi saa kyytiä loppiaisena – lue ohjeet kuusen hävittämiseen, Näin joulukuusi pitää neulasensa, Juhlava kattaus jouluna suomalaisten mieleen, Lidl kysyi suomalaisilta – jouluruoka on keventymässä, Joulusiivous hampaat irvessä – vinkit stressittömään siivoukseen, Marttojen joulusiivous muistilista – näin siivous sujuu mutkattomasti, Askartele joulupussi kierrätysmateriaaleista, Tonttuovi on joulun valloittavin sisustushitti, Tee-se-itse – havutähti jouluksi, Talven kukkaloistoa – trendikkäimmät joulukukat, Näin joulukuusi pitää neulasensa, Viritä jouluvalot poluille ja porstuaan, sytytä tulet tuikkuun ja kaminaan, Lähes puolet suomalaisista suosii metsäkuusta – näin joulukuusi pysyy kunnossa pidempään ja Suosi ledejä jouluvaloissa – 5 vinkkiä jouluvalaistukseen 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

joulu joulukoristeet joulukoristelu joulukukat joulukukka joulukuu joulukuusen kuljetus joulukuusi