Joulukuusi – vinkit kuusen kaatoon ja säilytykseen

Piha Sisustus
Joulukuusi kannattaa säilyttää kylmässä ennen kuin se tuo sisälle.
Joulukuusen saa kaataa aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua. Nousevalla kuulla kaadettuna se kestää parhaiten.Lue vinkit, miten joulukuusi pysyy hyvänä yli joulun pyhien.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
30.3.2023

Joulun lähestyessä on aika pohtia, mistä saadaan hieno kuusi jouluksi, ja miten joulukuusi pysyy mahdollisimman vehreänä. Lue vinkit kuusen kaatoon ja säilytykseen!

Joulukuusi tuo joulun – paras kaatoajankohta nousevan kuun aikana

Joulukuusen saa kaataa aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua. Nousevalla kuulla kaadettuna se kestää parhaiten (lue lisätiedot kohdasta ”Kaada joulukuusi nousevan kuun aikaan”).

Kaadettua kuusta säilytetään kylmässä, esimerkiksi autotallissa. Hyvä keino on laittaa avattu maitotölkki kuusen tyvelle vedellä täytettynä. Sulalla kelillä se antaa vettä puulle ja jäätyessään tukkii johtosolukot niin, ettei niihin pääse ilmakuplia.

Joulukuusen osto

Tarkista kuusen myyjältä aina kaatoajankohta. Kokeile, etteivät joulukuusen neulaset irtoa kevyesti myötäkarvaan vedettäessä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos kuljetusmatka on pitkä, kysy pakkaus- tai kotiinkuljetuspalvelua.

Joulukuusen kuljetus

Kuusta voi kuljettaa suojaamattomana auton katolla ainoastaan lyhyitä matkoja. Yli kymmenen kilometrin matkoilla kuusi tulee pakata muoviin.

Joulukuusi sulatetaan hitaasti

Jos kuusi on jäässä, pitää se sulattaa hitaasti ennen jalkaan asettamista. Hyvä sulatuspaikka on viileä tila, jossa on muutama lämpöaste. Puun annetaan sulaa hitaasti, tyvi koko ajan vaikka vesiämpärissä.

Ellei viileää tilaa ole, voi puun tuoda kylpyhuoneeseen. Tyvi pidetään vesiämpärissä ja neulasto suihkutetaan välittömästi kylmällä vedellä ja vielä muutaman tunnin kuluttua uudelleen. Noin kahdeksan tunnin kuluttua puu on valmis jalkaan asetettavaksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Näin asetat joulukuusen kuusenjalkaan

Ravistele kuolleet neulaset ja roskat pois. Mittaa huoneen korkeus ja lyhennä kuusta riittävästi. Muista tähden vaatima tila.

Vaikka kuusi olisi sopivan mittainen, pitää tyvestä sahata vinosti ainakin muutama sentti pois. Vinosahaus tyvessä auttaa veden saannissa, aivan kuten leikkokukillakin. Se estää myös kuusen tyven painumisen liian tiiviisti pohjaa vasten, ja näin nestevirtaus säilyy mahdollisimman hyvänä. Tyveä ei saa kuoria eikä ohentaa.

Joulukuusen hoito sisällä

Veden kulutus on suurinta ensimmäisen vuorokauden aikana. Vesi ei saa päästä välillä loppumaan, tyven leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan. Kuusenjalan vesitila on yleensä niin pieni, ettei se riitä vuorokaudeksi.

Kasteluveteen ei tarvitse lisätä lannoitetta. Kuusi kannattaa sijoittaa mahdollisemman etäälle lämpöpatterista ja takasta, jos suinkin mahdollista. Ellei, niin patteria kannattaa kääntää hiukan pienemmälle ja polttaa takassa tulta vain maltillisesti ja luukku kiinni.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kuusen poisvienti

Kuusesta kannattaa leikata oksasaksilla suurimmat oksat pois niin, että se mahtuu oviin osumatta ulos. Oksat voi laittaa vaikka paperisäkkiin, jolloin neulasia ei varise muualle kuin leikkauspaikalle.

Mitä lämpimämmässä ja kuivemmassa tilassa kuusi on ollut, sitä herkemmin neulaset varisevat.

Joulukuusi – vinkit kaatoon ja säilytyksen

Kaada joulukuusi nousevan kuun aikaan

Yläkuu eli nouseva kuu jatkuu täysikuuhun perjantaihin 9.12. asti (tarkista kuluvan vuoden tilanne kuun vaiheiden kalenterista). Tällöin on hyvä aika kaataa joulukuusi, jotta se kestäisi vihreänä ja tuoreena varistamatta neulasiaan.

Täydenkuun alla kaadettu kuusi imee koko joulun paljon vettä kuusenjalasta, ja vesi voi helposti loppua kesken. Kuusi haihduttaa enemmän kuin pystyy imemään, ja kuivuminen alkaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Täysikuusta (9.12.) jouluun asti on vähenevä kuu, alakuu eli laskeva kuu, ja silloin kaadettu kuusi kuivuu nopeasti, varistaa pian kaikki neulasensa ja voi vielä kuivuessaan tuoksuakin voimakkaasti hetken aikaa.

Yläkuun eli nousevan kuun aikana voi vielä kerätä mustikanvarpuja maljakkoon, ja ne avaavat vaaleanpunaiset kukat ja tekevät vihreitä lehtiäkin. Samoin joulukukkia voi istuttaa asetelmiin täysikuuhun asti, ja ne kestävät hyvin, kunhan niitä hiukan kastelee.

Täysikuun jälkeen haetut oksat eivät kestä maljakossa yhtä pitkään, ja neulaset kuivuvat ja varisevat. Kaikki leikkokukat pitäisikin aina katkaista yläkuulla, jotta ne kestäisivät hyvin maljakossa.

Joulukuun täysikuu 8.12. on lähes superkuu, sillä Kuu on lähinnä Maata vain päivä ennen täysikuuta, ja voi siksi näyttää tavallista suuremmalta taivaallakin. Joulukuun täysikuu on myös vuoden korkeimmalle nouseva täysikuu, siksi sitä saa ihailla pisimpään öisellä taivaalla.

Joulukuusi – vinkit kaatoon ja säilytyksen

Lue myös nämä jouluvinkit!