Juhannusta juhlistetaan usein ystävien tai perheen kera, miten selvitä ruokahuollosta ilman hävikkiä?
‒ Suunnittelu on kaiken A ja O. Ruoan haaskaus vähenee, kun suunnittelet ateriat etukäteen ja mietit raaka-aineiden tarpeen syöjien todellisen määrän mukaan. Kauppaan mennessä tilanteen pelastaa kunnon ostoslista, muistuttaa asiantuntija Elina Ovaskainen Motivasta.
Ilmaston vaalija laittaa juhannuksena grilliinkin mieluummin kasviksia ja järvikalaa kuin lihaa. Grillissä pähisevät tietenkin Joutsenmerkityt grillihiilet.
Nyt kun sää viimein lämpeni ja helle hellii, kannattaa pitää mielessä elintarvikkeiden säilyvyys. Jos juhannusruoat mökille ostetaan jo lähtöpisteestä, tarvitaan kunnon kylmälaukku. Kylmälaukku kannattaa ottaa jo kauppaan mukaan. Autoon pakataan ensin kaikki muut tavarat ja ruoat vasta viimeiseksi. Pilaantuneet elintarvikkeet ja ruokamyrkytys pilaavat taatusti juhannuksen.
MAINOSKestävän juhannuksen viettäjä muistaa huolehtia kierrätyksestä. Biojätteet kuuluvat kompostiin tai biojätekeräykseen. Samoin paperit ja kartongit viedään mieluummin kierrätykseen kuin saunan uuniin.
Hyvän alun juhannukseen saat välttämällä hermoja syövät juhannusruuhkat. Tämä voi pelastaa myös juhannustunnelman.
‒ Jos lähdet reissuun omalla autolla, vältä ruuhka-aikoja ja lähde mahdollisuuksien mukaan päivää aiemmin tai myöhemmin. Ruuhkia välttelemällä vältät myös ihmispaljoudet huoltoasemilla sekä taukopaikoilla ja ehkäiset koronan leviämistä, sanoo asiantuntija Taneli Varis Motivasta.
Jos aurinko on jo hellinyt riittävästi, voi sisätilojen viilennyskin olla tarpeen juhannuksena. Lue viilennys- ja hellevinkit toisesta tiedotteesta.
MAINOSMotiva toivottaa kaikille kestävää ja hyvää juhannusta.
Motiva Oy, www.motiva.fi
Motivan valtakunnallinen energianeuvonta opastaa fiksuun energiankäyttöön. Asiantuntija vastaa Facebookissa Asiaa energiasta -sivulla kuluttajien kysymyksiin.
MAINOS