Juhli juhannusta ekologisesti – vinkit kestävään juhannukseen

Mökki
Yksi Suomen kesän kohokohdista lähestyy ja osa suomalaisista vaeltaa pian juhlimaan juhannusta vesien äärelle ja mökeille. Myös kaupunkijuhannuksen viettäjien määrä kasvaa. Juhannusta voi mainiosti juhlia ilman turhaa tuhlausta, ruokahävikkiä tai luonnon rasittamista viettääpä sitä sitten maalla tai kaupungissa. Ekologinen ja kestävä juhannus on tätä päivää.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Vältä ruokahävikkiä 

Juhannusta juhlistetaan usein ystävien tai perheen kera, miten selvitä ruokahuollosta ilman hävikkiä? 

‒ Suunnittelu on kaiken A ja O. Ruoan haaskaus vähenee, kun suunnittelet ateriat etukäteen ja mietit raaka-aineiden tarpeen syöjien todellisen määrän mukaan. Kauppaan mennessä tilanteen pelastaa kunnon ostoslista, muistuttaa asiantuntija Elina Ovaskainen Motivasta. 

Ilmaston vaalija laittaa juhannuksena grilliinkin mieluummin kasviksia ja järvikalaa kuin lihaa. Grillissä pähisevät tietenkin Joutsenmerkityt grillihiilet. 

Kylmäketjun varmistaminen voi pelastaa juhannuksen 

Nyt kun sää viimein lämpeni ja helle hellii, kannattaa pitää mielessä elintarvikkeiden säilyvyys. Jos juhannusruoat mökille ostetaan jo lähtöpisteestä, tarvitaan kunnon kylmälaukku. Kylmälaukku kannattaa ottaa jo kauppaan mukaan. Autoon pakataan ensin kaikki muut tavarat ja ruoat vasta viimeiseksi. Pilaantuneet elintarvikkeet ja ruokamyrkytys pilaavat taatusti juhannuksen.  

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kierrätys kuuluu kestävään juhannukseen 

Kestävän juhannuksen viettäjä muistaa huolehtia kierrätyksestä. Biojätteet kuuluvat kompostiin tai biojätekeräykseen. Samoin paperit ja kartongit viedään mieluummin kierrätykseen kuin saunan uuniin.   

Vältä juhannusruuhkat 

Hyvän alun juhannukseen saat välttämällä hermoja syövät juhannusruuhkat. Tämä voi pelastaa myös juhannustunnelman.  

‒ Jos lähdet reissuun omalla autolla, vältä ruuhka-aikoja ja lähde mahdollisuuksien mukaan päivää aiemmin tai myöhemmin. Ruuhkia välttelemällä vältät myös ihmispaljoudet huoltoasemilla sekä taukopaikoilla ja ehkäiset koronan leviämistä, sanoo asiantuntija Taneli Varis Motivasta. 

Viilennystä helteen keskelle 

Jos aurinko on jo hellinyt riittävästi, voi sisätilojen viilennyskin olla tarpeen juhannuksena. Lue viilennys- ja hellevinkit toisesta tiedotteesta. 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Motiva toivottaa kaikille kestävää ja hyvää juhannusta. 

Motiva Oy, www.motiva.fi

Motivan valtakunnallinen energianeuvonta opastaa fiksuun energiankäyttöön. Asiantuntija vastaa Facebookissa Asiaa energiasta -sivulla kuluttajien kysymyksiin. 

MAINOS
MAINOS LOPPUU