Sijoita lipputanko avoimelle ja näkyvälle paikalle, josta se näkyy hyvin myös talon sisältä ja lippu mahtuu liehumaan vapaana sotkeutumatta puunoksiin tai linjoihin. Huoltoa varten tangon on hyvä mahtua kaatumaan jalassa olevan kaatomekanismin avulla.

Omakotitaloihin myydyimmät lippusalot ovat 9- 12 metrisiä ja valmistetaan pääsääntöisesti lasikuidusta. Jos puolitoistakerroksisen rinnetalon lipputanko on alapihalla, pihalle pitää hyvinkin hankkia 11-metrinen tanko. Salon päässä oleva lipputangon nuppi ei ole pelkkä koriste, vaan sen sisällä kulkee narupyörä. Kiinnitä tanko jalustoineen maahan joko maahan valettuun betonijalkaan tai poraa tartuntaraudat suoraan kallioon. Kaiva maajalkaa varten tangon pituudesta riippuen jopa 80 senttiä syvä kuoppa.

Suomen lippu salossa.
Nosta ja laske lippu arvokkaasti.

Lipun suositeltu korkeus on 1:6 salon pituudesta. Kotikäyttöön tarkoitetut liput on numeroitu 1–16; esimerkiksi 11-metriseen tankoon hankitaan lippu numero 11.

Lippu pestään tarvittaessa 40 asteessa koneessa ja kuivataan sisätiloissa. Rikkoutunut lippu pitää korjata niin, ettei jälki näy liputuksessa.

Nosto ja lasku. Kiinnitä lippulukot ja nosta lippu salkoon rauhallisin, tasaisin vedoin. Älä anna lipun koskettaa maata. Kiristä lippunarut tiukalle ja kiinnitä knaapiin eli narunsakaraan. Oikein sininen puoli päälle laskostettu ja rullattu lippu aukeaa niin, että salkoon nosto on helppoa.

Nosta lippu salkoon aamulla kello 8 ja laske auringon laskettua viimeistään kello 21. Laske lippu arvokkaasti ja vie sisätiloihin sininen väri päälle taitettuna, narut ja liittimet vapaina. Kuivata lippu kostealla ilmalla ennen laskostusta.

Muina kuin liputuspäivinä salkoon voi nostaa viirin. Suruliputuksessa lippu nostetaan ensin aivan ylös, minkä jälkeen lippua lasketaan 1/3 salon mittaa alas niin, että lipun alareuna jää salon puoliväliin. Hautajaispäivän suruliputus aloitetaan klo 8.

Poikkeukset:

  • Suomen lipun päivä, jolloin liputus alkaa juhannusaattona kello 18 ja päättyy vasta juhannuspäivänä kello 21.
  • Itsenäisyyspäivänä liputus päättyy kello 20
  • Sellaisena pimeän vuodenajan vaalipäivänä, jolloin äänestys loppuu auringonlaskun jälkeen, liputus päättyy kello 20.

Tavallinen kansalainen voi jonkin verran joustaa liputusaikojen kanssa, kunhan lippua ei esimerkiksi unohda yöksi salkoon – paitsi juhannuksena, yöttömänä yönä. Pääasia on, että kansallislippua kohdellaan kunnioittavasti.

Teksti: Anne Korkala, lähde: Suomalaisuuden liitto. Kuva: Futureimagebank