Kasvihuoneen hankinta – 5+1 vinkkiä!

Piha
Onko sinulla kasvihuoneen hankinta edessä? Listasimme parhaat vinkit, mihin kaikkeen kannattaa kiinnittää huomiota ennen ostopäätöstä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

↑ Juliana Grand Oasis -kasvihuone

Kasvihuoneen hankinta avaa kotipuutarhurille täysin uuden maailman, sillä suojaisassa kasvihuoneessa voi kokeilla erikoisempienkin lajikkeiden kasvattamista. Myös perinteiset tomaatit ja kurkut maistuvat monin verroin paremmalle, kun ne on itse kasvatettu eikä ostettu kaupasta. Kasvihuoneessa voi kasvattaa myös kukkia tai vaikkapa yrttejä. 

Muista nämä 5+1 asiaa ennen kasvihuoneen hankkimista!

Kasvihuoneen käyttötarkoitus on syytä miettiä tarkkaan: tarvitaanko tilaa myös oleskelulle vai pyhitetäänkö paikka pelkästään kasveille? Kuvassa Juliana Oasis -kasvihuone.

1. Kasvihuoneeen koko

Yleisin virhe kasvihuoneen hankkimisessa on liian pienen huoneen valitseminen. Käyttötarkoitusta ja tilantarvetta kannattaa miettiä tarkasti etukäteen:

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  • Millaisia kasveja haluat kasvattaa?
  • Miten paljon haluat satoa?
  • Kuinka paljon tarvitset työskentelytilaa?
  • Entä minkä verran tarvitaan tilaa kasvualustoille?
  • Missä säilytät työkalut, vesiastiat ja kukkaruukut?

Aiotko kasvattaa korkeita kasveja? Tai haluatko tilan myös oleskelutilaksi? Tällöin kannattaa valita kasvihuone, jossa on korkea räystäskorkeus jotta huoneessa voi seistä suorassa. 

Jos epäröit kahden erikokoisen huoneen kanssa, valitse suurempi. Jo vuoden päästä kasvihuone voi jäädä pieneksi, kun innostutaan kokeilemaan uusia kasveja vanhojen rinnalla. 

Botanica-kasvihuoneessa on tilaa niin kasveille kuin työskentelyllekin.

2. Kasvihuoneen paikka

Kasvihuone kannattaa sijoittaa mahdollisimman suojaisaan ja lämpimään paikkaan. Huomioi auringonpaiste kesäpäivän aikana. Jääkö huone puutarhan pensaiden ja puiden varjoon? Jos kasvihuone tulee liian aurinkoiselle paikalle, varjoa voi aina lisätä mutta auringonpaistetta ei – kiinnitä siis huomiota siihen, jääkö kasvihuone rakennusten tai puutarhan pensaiden ja puiden varjoon.  

Valitse kasvihuoneelle mahdollisimman aurinkoinen paikka. Kuvassa Juliana Junior -kasvihuone.

Tarkista pihan pintavesien valuminen, jotta kasvihuone ei jää liian märkään paikkaan, ja salaojita tarvittaessa kasvihuoneen perustus. Huomioi ennen kaikkea tuulensuoja, sillä kasvihuoneen tulisi olla suojassa kovilta myrskytuulilta. Sijoita kasvihuone niin, etteivät talvella talon katolta putoavat lumet pääse tippumaan kasvihuoneen päälle. Muista paikkaa valitessa myös rakennussäännökset ja naapurisi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kasvihuoneelle kannattaa valita tuulensuojaisa paikka. Kuvassa Juliana Gardener -kasvihuone.

3. Käytännöllisyys ja lisävarusteet

Mieti etukäteen myös lisävarusteiden tarve: esimerkiksi automaattiset kattoluukun avaajat helpottavat  kasvihuoneen käyttämistä. Mieti, miten kastelu hoidetaan: tarvitaanko painevettä vai riittääkö sadevesi ja mistä vesi saadaan huoneeseen?

Kannattaa myös harkita sähköliitäntää tai liitäntävarausta. Sähkölämmitys tai muut sähkökäyttöiset lisätarvikkeet voivat tulla tarpeeseen, kun harrastus ja sen myötä varustetarpeet laajenevat.

Suunnittele kasvihuoneen sisätilojen käyttö jo aloitusvaiheessa: mieti mm. mihin halutaan hyllytilaa, kuinka paljon halutaan kasvualustalle tilaa, mihin kastelulaitteet sijoitetaan, missä taimia kasvatetaan ja tarvitseeko lattialla olla tilaa tarvikkeille.

Erityisesti isommissa huoneissa kannattaa olla automaattisesti avautuvat tuuletusluukut. Kuvassa Juliana Gardener -kasvihuone.

4. Vertaile hinta–laatu-suhdetta

Varustelutaso, kuten rungon paksuus, räystäskourut ja syöksytorvet, vaikuttavat kasvihuoneen hintaan.

Kasvihuonevalmistajien ja jopa saman valmistajan mallien välillä on suuria eroja. Kasvihuoneen pinta-ala tai korkeus ei määrää hintaa, vaan siihen vaikuttavat mm. rungon vahvuus ja katemateriaalit. Kasvihuoneeseen kannattaa panostaa, sillä se koristaa pihaasi kymmeniä vuosia! 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

5. Kasvihuoneen materiaalit

Kennolevy, lasi vai turvalasi? Kasvihuoneen materiaalivalintoihin vaikuttavat huoneen käyttötarkoitus ja omat mieltymykset. 

Kasvihuone voi olla osana muuta pihan oleskelutilaa. Kuvassa ACD Prestige -huone.