MAINOS | Premec Oy / Mondex-kiukaat

Kiuas on saunan sielu – näin valitset sen oikein

Kylpyhuone
Laadukas kiuas kestää pitkään ja takaa täydelliset löylyt! Kiuas valitaan muun muassa saunan koon ja saunojan mieltymysten mukaan. Kiukaat eroavat paitsi teholtaan myös ulkonäöltään ja muilta ominaisuuksiltaan. Miltä kuulostaa esimerkiksi älykiuas, joka oppii lämmittämään saunasi energiatehokkaasti oikeaan lämpötilaan?
3.1.2024

Kiukaan valintaan kannattaa satsata, sillä kyse ei ole mistään yhden kesän ihmeestä. Laadukas kiuas on pitkäikäinen hankinta. Suomessa kiukaansa valmistava Mondex tekee tuotteensa kestämään: ensiluokkaiset materiaalit, tuotteiden jatkuva testaaminen ja kehitystyö varmistavat kiukaiden laadun ja turvallisuuden.

Kiuas viimeistelee saunan sisustuksen, ja viime vuosina kiukaan ulkonäön merkitys onkin kasvanut kiuasta valitessa. Mondexin kiukaiden rouheat kivipinnat sopivat hienosti niin perinteiseen kuin moderniinkin saunaan.

Kalla E2 on ison kivimäärän kiuas, joka mahtuu pieneen tilaan. Seinään ei tarvitse lisävahvistuksia, koska kaikki on paino jaloilla. Kiuas voidaan asentaa suoraan paneeliseinään kiinni.

Saunan tilavuus ja kiukaan teho

Parhaat löylyt saa tarpeeksi tehokkaalla kiukaalla. Riittävän tehokkaan kiukaan valinnassa huomioidaan saunan koko ja huonosti eristävät seinä- ja lattiapinnat. Lasi-, kivi-, betoni-, hirsi- ja laattapinnat imevät lämpöä itseensä, joten ne lisäävät kiukaan tehontarvetta. Tehontarve lasketaan saunan tilavuuden mukaan, mutta yksi eristämätön neliömetri lisää reilun kuutiometrin verran saunan laskennallista tilavuutta.

Jos saunan tilavuus on kiukaan suorituskyvyn äärirajoilla, kannattaa aina valita isompitehoinen kiuas. Liian pienitehoinen kiuas lämmittää saunan hitaasti eikä siitä saa tarpeeksi hyviä löylyjä irti. Toisaalta liian tehokas kiuas lämmittää saunan liian kuumaksi, mutta kivet eivät kuitenkaan ehdi lämmetä tarpeeksi.

Kiukaan valinta kannattaa tehdä ammattilaisen kanssa. Myös kiuasvalitsin on erinomainen apu sopivan kiukaan löytämisessä. 

Millainen saunoja olet – kiuas valitaan saunan ja saunojan mukaan

Teno-seinäkiuas lämpenee nopeasti ja säästää energiaa. Värivaihtoehtoina harjattu RST ja musta.

Saunomistyyli vaikuttaa paljon kiukaan valintaan. Lämpiääkö saunasi kerran viikossa vai kenties joka ilta? Tarkoittaako saunominen pikaista lämmittelyä peseytymisen yhteydessä vai järjestätkö useamman hengen saunailtoja?

Jos sauna on vähällä käytöllä, voi edullinen pienen kivimäärän kiuas olla hyvä ratkaisu. Pieni koko ei tarkoita huonoja löylyjä. Esimerkiksi Mondexin Teno M -seinäkiukaan reilu 40 kilon kivimäärä antaa muhkean pehmeät ja kosteat löylyt. Kiukaan avoin rakenne jakaa hyvin lämpöä myös jaloille. Kalla E2 -kiukaassa on suuri kivimassa (80 kg), joka varaa tehokkaasti lämpöä. Kiuas voidaan asentaa suoraan paneeliseinään kiinni. Kaikki painorasitus on jaloilla eli kiuas ei tarvitse lisätukia seinään. Mondexin Teno- ja Kalla-kiukaat sopivat erityisen hyvin pieniin saunoihin.

Rakka sopii niin perinteiseen kuin moderniinkin saunaan.

Jos tila ei ole rajoite, kannattaa saunaan valita tyylikäs pilarikiuas. Suositut pilarikiukaat ovat hienosti muotoiltuja, mutta ne eivät ole haluttuja vain ulkoisen kauneuden takia: pilari- ja vuolukivikiukaissa on paljon kivipinta-alaa, joten niiden löylyt ovat pehmeät ja kosteat. Esimerkiksi massiivinen Rakka-lattiakiuas höyrystää veden niin, että löylyt ovat pitkät ja kosteat – kuten puukiukaassa. Rakka on kivistä koottu kiuas, jonka patentoitu rakenne korostaa kiven karheaa kauneutta.

Pilarikiukaiden laajan kivipinta-alan ansiosta löylyn laatua on helppo säädellä. Pehmeimmät löylyt saa kiukaan sivuilta ja alhaalta. Jos löylyvettä heitetään kiukaan yläosaan, löylyt ovat kovemmat. Pidempikestoiset löylyt saadaan, kun kiukaan päälle valutetaan reilusti vettä.

Louhi lämpenee nopeasti, pitää kiven pinnan koko ajan lämpimänä ja antaa löylyä tasaisesti.

Myös vuolukivikiukaissa on paljon kivipinta-alaa. Louhi-vuolukivikiuas, jossa yhdistyvät kehittynyt tekniikka ja luonnollinen design. Kiitelty kiuas lämpenee nopeasti, pitää kiven pinnan koko ajan lämpimänä ja antaa löylyä tasaisesti. Löylyvesi valuu vuolukivipintaa alas ja höyrystyy pehmeiksi löylyiksi.

Mondexin lattiakiukaat voi sijoittaa seisomaan vapaana tai ne voidaan upottaa lauteisiin. Esimerkiksi Kaira-kiukaan rakenne mahdollistaa kiukaan upottamisen lauteisiin ilman lisävarusteita lähelle lauderakennetta, jolloin edes lauteiden reikä ei jää näkyviin.

Kaira on tyylikäs, edullinen sekä monipuolinen kiuas.

Hukkaneliöiden hyödyntäjä

Aura-kiukaan selkeä ja moderni muotoilu tuo saunaan tyylikkään ilmeen.

Aura-kulmakiuas säästää tilaa! Kulmaan asennettava kiuas käyttää tehokkaasti hyödykseen neliöitä, jotka muuten jäisivät hukkatilaksi. Koska kiukaan paino on omilla jaloilla, voi kiukaan asentaa ilman seinässä olevia vahvikkeita sekä suoraan paneeliseinään. Aura-kiukaan voi myös upottaa lauderakenteisiin, jolloin laudetilaa jää entistä enemmän.

Kiukaan elektroninen erillisohjaus on helppokäyttöinen ja tarkka. Ohjaimen voi sijoittaa saunatilaan, pukuhuoneeseen tai vaikka valokytkinrasiaan.

Ainutlaatuinen älykiuas

Tahko E2 on edullinen älykiuas, jonka ohjain lämmittää saunan energiatehokkaasti.

Miltä kuulostaa kiuas, joka oppii ylläpitämään saunan lämpöä juuri oikealla tasolla? Mondexin älykiukaiden elektroniikka optimoi kiukaan parhaan toiminnan saunakohtaisesti. Saunassa on tasainen lämpötila ja löylynantokyky. Kaikissa Mondexin kiukaissa, joissa on ulkoinen elektroninen ohjain, on tällainen älykäs ominaisuus. Esimerkiksi Tahko E2 -pilarikiukaan älykäs ohjain tunnistaa saunasi ja oppii ylläpitämään lämpöä juuri oikealla tasolla. Kiuas lämmittää saunan energiatehokkaasti, joten sähkölaskutkin pysyvät kurissa.

Uuden Mondex E2-mallin erillisohjain tekee saunan lämmittämisestä helppoa. Ei enää saunan lauteille kapuamista ja mittarin tarkkailua, tai saunan nurkkaan kyykistymistä saunaa lämmittäessä – erillisohjattava kiuas tekee saunan lämmittämisestä vaivatonta! Erillisohjaimen voi asentaa oman maun mukaan saunaan, pesuhuoneeseen, pukuhuoneeseen tai halutessasi vaikka valokytkinrasiaan. Kun ohjain on muualla kuin saunassa, lämpötilaa voi kätevästi seurata menemättä saunaan. Erillisohjaimesta voit joko painaa kiukaan lämpenemään saman tien, tai vaihtoehtoisesti voit ajastaa kiukaan lämpenemään seuraavan 24 tunnin sisällä. Ohjaimessa olevalla näppäinlukolla varmistat lapsiturvallisen kiukaan käytön. Erillisohjattavan kiukaan etuihin lukeutuu lisäksi mahdollisuus valita asennuspaikaksi joko tyhjä tila tai integroida kiuas lauteeseen. Tämä antaa vapautta saunan suunnitteluun. Kaikkia E2-mallin kiukaita saa sekä mustalla että valkoisella ohjainpaneelilla – omaan sisustukseen sopivana.

Koko uudistettu E2-mallisto on nyt saatavilla myös WiFi-ohjauksella, joka tekee kiukaan ohjaamista sekä saunan lämmittämisestä entistä helpompaa. Ohjaimessa olevan WiFi-vastaanottimen lisäksi mukana tuleva ovitunnistin asennetaan saunaan ja kiuas on käytettävissä WiFin kautta esim. älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Voit käynnistää WiFi-kiukaan kotisohvaltasi, tai vaikkapa lenkkipolulta ja sauna on lämmin kun haluat. Voit myös lisätä lämmitykseen lisää aikaa, näet saunan lämpötilan sekä vastuksien käyttämän tehon ja vaihtaa haluttua lämpötilaa etänä.

Mondexin E2-WiFi -kiukaiden diagnostiikasta näet suoraan mm. montako kertaa kiuasta on lämmitetty, kokonaiskäyttöajan, paljonko sähköä kiuas on kuluttanut sekä milloin kiuaskivet olisi syytä vaihtaa.

Seinäkiukaaksi Teno E2:ssä on suuri 40kg kivimäärä, joka antaa monipuoliset löylyt aina varpaista kattoon.

Hyvän löylyn salaisuus

Hyvät löylyt lähtevät tietenkin hyvästä kiukaasta. Lado kiuas täyteen kiuaskiviä, vastuspilarin sisäosia myöten. Kiviä ladotaan keskelle väljästi ja ulkoreunalle tiiviimmin.

Saunan tavoitelämpötilaksi riittää 60–70°C-astetta. Saunaan voit mennä, kun lämpömittari näyttää noin 50°C-astetta. Tähän kuluu aikaa yleensä n. 35–50 minuuttia riippuen muun muassa saunan ilmanvaihdosta.

Kytke sähkökiuas pois päältä lopettaessasi saunomisen – näin säästät energiaa. Kiukaan kivimassaan varautunut lämpö riittää vielä kuivattamaan saunan.

Löylyvetenä kannattaa käyttää kädenlämpöistä vettä ja sitä on hyvä käyttää reilusti. Älä kuitenkaan heitä vettä kiukaalle kerralla suurta määrää. Vettä kannattaa mieluummin valuttaa kivien päälle hiljalleen, jotta kaikki vesi ehtii höyrystyä kunnolla. Löylyn laatua saat vaihdeltua heittämällä vettä eri puolille kiuasta. Kiukaan alaosasta saat pehmeät ja kosteat löylyt, päältä taas kovemmat.

Huolehdi löylyjen jälkeen, että poistoilmaventtiili on auki ja tila pääsee tuulettumaan. Mondexin kiukaiden kivimassaan varautunut jälkilämpö riittää kuivattamaan saunan.

mondex_kivipatterit

Kivipatteri on tyylikäs sisustuselementti ja turvallinen lämmönlähde.

Äänetön kivipatteri luovuttaa tasaista lämpöä

Kiukaiden lisäksi Mondexin valikoimassa on kotimaisia kivipattereita, jotka tuovat tyyliä kotiin. Kivipatterin massa varaa lämpöä tehokkaasti ja luovuttaa sitä tasaisesti, joten pattereiden tuottama lämpö on pehmeää.

Kiven pintalämpötila on alhaisempi kuin muissa pattereissa, mikä tekee siitä turvallisen. Peltipatteri voi helposti lämmetä esimerkiksi eteisessä tulikuumaksi, kun ovi avataan kylmällä ilmalla. Kivimassa puolestaan varaa lämpöä jonkin verran, joten kivipatteri ei välttämättä edes lähde päälle ovea avattaessa. Jos patteri lähtee lämpenemään, se ei kuumene niin paljoa, että siinä polttaisi itsensä tai vaikkapa sulattaisi muovisen kauppakassin. Rakenteensa ansiosta kivipatteri on myös lähes äänetön: elektroninen termostaatti ei naksu. Lisäksi peltipatterit ”paukkuvat” lämpötilanvaihtelun johdosta, mutta kivipattereiden kanssa tätä ongelmaa ei ole.

Luonnollinen kivipinta on myös hieno sisustuselementti. Pattereiden kivivaihtoehtoja on runsaasti: vuolukiven ja marmorin lisäksi graniitteja on kymmeniä vaihtoehtoja. Uusin trendi kivipattereissa on hieman epätasainen ja nahkamainen ”leather-pinta”.

Tärkeintä patterin valinnassa on oikea mitoitus. Tehoa hyvin eristetyn asunnon lämmittämiseen tarvitaan n. 25 W/m3. Jos seinämateriaalina on eristämätön hirsi, tehoa tarvitaan 40–50 W/m3. Pattereiden pituus vaihtelee tehon mukaan, mutta niiden korkeus on aina 30 cm, joten ne soveltuvat hyvin myös isojen ikkunoiden alle. Pattereissa on kiinteä seinäkiinnitysteline, ja ne kääntyvät yläosasta ulospäin, joten taustan pääsee imuroimaan tai pyyhkimään helposti.

Mondex kivipatterit on varustettu Bluetooth-ohjattavilla älytermostaateilla ja niitä voidaan ohjata helposti mobiililaitteella.

Mobiilisovelluksella voit mm. hallita patterin lämpötilaa, määritellä halutun lämpötilan tietylle ajanjaksolle (loma-aika), säästää energiaa ja seurata energiankulutusta.