Lämpimät kelit herättävät äkämäpunkit – mullan valinnan merkitys

Piha
Lämpimien keväisten kelien myötä on syytä ryhtyä syynäämään mustaherukkapensaita äkämäpunkkien varalta. Mitä eroa eri multaseoksilla on, ja mitä merkitystä mullan valinnalla on? Lue myös puutarhurin sukkahousuniksi!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
30.3.2023

Kelit lämpenee – äkämäpunkkien keruuseen etelä- ja keski-Suomessa

Seuraavan viikon ennuste näyttää siltä, että lämpimät kelit jatkuvat, joten nyt kannattaakin alkaa käydä katsomassa nuo mahdolliset mustaherukkapensaiden äkämäpunkki esiintymät, ennen kuin silmut alkaa aueta. Sitten se alkaa olla myöhäistä.

Äkämäpunkki on siitä haitallinen, että se levittää suonenkatovirusta, joka aiheuttaa lehtien epämuodostuneisuutta ja alentaa satoa. Pahoin saastuneen pensaan voi pahimmillaan joutua leikkaamaan alas tai jopa hävittämään kokonaan.

On siis pieni vaiva tehdä nämä tarkistukset nyt keväällä, kuin joutua isompiin toimenpiteisiin. Hyvä ennakointi ja varautuminen ovat puutarhureiden parhaita taitoja ja tehtäviä.

Silmut, joissa äkämäpunkit talvipesäänsä pitävät, erottaa hyvin, sillä ne ovat normaaleihin silmuihin verrattuna enempi turvoksissa. Usein äkämäpunkit majailevat eritoten latvasilmuissa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Silmut, ne epäilyttävätkin, poimitaan pois ja hävitetään joko polttamalla tai sekajätteen mukana kaatopaikalle. Missään tapauksessa niitä ei heitellä siihen maahan! Punkit eivät kuole, vaan siirtyvät siitä takaisin pensaaseen ja koko puuhasta ei ollut mitään apua.  Kompostiinkaan niitä ei kannata laitaa – kaatopaikalle tai palamaan vain, se on parasta.

Tunnistusapua ja lisää tietoa äkämäpunkista saat Leenan ötökkäsivuilta.

Mullan valinnan tärkeys ja helppous

Nyt kun nämä kylvö-, koulinta- ja mullanvaihdot alkaa olla ajankohtaisia, niin tehdään pieni kurkistus tuohon usein mystisenäkin pidettyyn maailmaan. Todellisuudessa se ei sitä ole, mutta ilman muuta on tärkeää valita oikeanlainen multa. Vaikka oikea multa oikeassa kohteessa ei vielä yksin takaa onnistumista, mutta se mahdollistaa sen. Väärä kasvualusta ei.

Oikean mullan (=kasvualustan) valinta on erittäin tärkeää. Siihen vaikuttaa niin kasvupaikka, kasvatettava kasvi kuin kasvunvaihe. Yhtä multatyyppiä ei olekaan, joka toimisi kaikissa tilanteissa. Siksi on hyvä hiukan perehtyä erilisiin multiin ja niiden käyttötarkoituksiin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Eri mullilla on erilaisia ominaisuuksia, kuten ph, ilmavuus, ravinteet, vedensitomiskyky jne. Nämä on saatu aikaan käyttämällä mullan koostamisessa erilaisia seoksia, kuten turvetta, savea, sammalta, hiekkaa, lannoitteita ja/tai kompostia. Lisäksi seoksissa voi olla lisäksi esimerkiksi kastelukiteitä, mikrobeja, hidasliukoisia lannoitteita jne.

Kasvien hyvinvointia varten juuret tarvitsevat veden ja ravinteiden lisäksi myös happea. Siksi etenkin rajatuilla kasvualustoilla sekä kasvien ollessa pieniä on tärkeää , että multa ei jää liian märäksi. Tämä vaara on yleensä ilmeinen, jos käytetään liian multapitoisia multia, esim. mustiamultia. 

Siemen- ja taimikasvatuksessa kasvin ravinteiden tarve on vähäinen ja mullan ylikastumisvaara helpompi. Niissä käytetään ilmavia ja mietoja seoksia.

Nimi kertoo käyttötarkoituksesta

Monet multatoimittajat nimeävät mullat hyvin pitkälle käyttötarkoituksen mukaan valmiiksi. Niihin ei kannata ihan sokeasti luottaa, vaan rohkeasti lukea tuoteselosteesta tai kysyä kauppiaalta, että mitä pussi oikeasti sisältää ja mihin se on tarkoitettu.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kauppanimikkeitä ja niiden pääasiallisia käyttökohteita on toki olemassa ja näistä saat aika hyvän osviitan:

  • Kylvömulta – siemenkylvöihin
  • Taimimulta – taimien esikasvattamiseen
  • Ruukutus-, kesäkukka- ja kukkamulta – ruukkuihin, amppeleihin, parvekelaatikoihin ym. rajattuihin kasvuastioihin
  • Yrttimulta – yrteille
  • Orkideamulta – orkideoille
  • Havu- ja rodomulta – rodot, mustikat, havut ym. happaman maan kasvit
  • Kaktusmulta – kaktuksille, käy yleensä myös siemenkylvöihin
  • Mustat mullat – ravinteikkaita multia, joissa on etenkin paljon typpeä. Suuri liettymisvaara astiaviljelyssä.
  • Kasvu- ja tomaattisäkit – soveltuvat yleensä hyvin tomaattien, kurkkujen ym. kasvatukseen, sillä niissä on peruslannoitus annettu
  • Luomumultaseokset – luomuviljelyyn
  • Perennamulta – monivuotisille, ruusuille, kärhöille, ym. monivuotisille kasveille
  • Puutarhaturpeet – valmiita seoksia esim. lavakaulusviljelyyn tai kasvihuoneisiin
  • Kookoskuidut – taimikasvatukseen ja viherkasveille

Ravinteet on tärkeitä

Mullassa on usein ravinteita kasvin alkutaipaleelle ja lisäravinteita tulee antaa, jotta kasvit jaksavat kasvaa kunnolla ja tuottaa kukkia ja satoa. Lisäravinteet voi olla kompostia, rakeita, kanankakkaa, luomulannoitetta, kastelulannoitetta jne. Tärkeää on antaa kasvi- ja kausikohtaisesti riittävä määrä oikeaa lannoitetta. Näitä koko kasvukaudelle turvaavia, hidasliukoisia lannoitekäpyjä suosin itse, ja suosittelen sinullekin.

Mullan joukkoon – parantaa tulosta ja helpottaa hoitoa

Erilaisilla ”lisätuotteilla” voi parantaa mullan ominaisuuksia niin kasvi- kuin kasvupaikka kohtaisesti. 

Yleisimmin käytettyjä tuotteita ovat mm. perliitti, vermikuliitti, kastelukiteet, mykoritsat jne. Nämä parantavat kasvin viihtymistä ja helpottavat hoitotoimia. Niihin kannattaa tutustua vaikka täällä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Huonekasvien parempaan viihtyvyyteen – sukkahousut ja lekasoraa

Huonekasvien mullanvaihdon yhteydessä olisi hyvä laittaa ruukun pohjalle lekasoraa (tai saviruukunpalasia) salaojaksi. Hyvä keino estää lekasoran häviämien ja muutenkin saada sille lisää käyttöikää, on laittaa nuo papanat sukkahousuista tehtyyn pieneen pussiin. Siellä ne säilyy, toimii ja ne voi pestä aina puhtaaksi seuraavien mullanvaihtojen yhteydessä.

Varmista tasalaatuinen kylvöseos

Siemenkylvömultaan liittyen sellainen vinkki, että jos haluat valmistaa hyvä ja tasalaatuisen kylvömullan niin kannattaa tehdä näin. Hanki kahden eri valmistajan kylvömultaa ja yksi pussi kaktusmultaa (sekin mielellään eri valmistajan) ja sekoita ne suhteessa 1/3 kutakin. Näin tulee varmasti tasalaatuinen ja hyvä seos, valmistajasta riippumatta.

Posti toi kevätkuvastot, lähetys ensi viikolla

Odotettu auto kaartoi juuri pihaan ja siellä nämä olivat, uudet kevätkuvastot, painotuoreina. Ensi viikolla ne lähtevät jakeluun. Jos posti ei tuo sitä, niin voit tilata sen täältä kotiisi.

Tuotteet laitettiin jo verkkokauppaan, joten sieltä löydät nyt kaikki kevään kasvit. Siellä on uusia pioneita, ruusuja, perennoja, marjakasveja,  koristeheiniä, kärhöjä, liljoja, patioherkkuja, yrttejä ja paljon muuta!

Näitä kaikkia pääset ihailemaan täältä

Mullantuoksuisin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy