Leikkaa pensaat ja puut nyt mutta harkiten – menetettyä et saa takaisin

Piha

Nyt on hyvä aika suorittaa pensaiden leikkaukset, ennen kuin uusi kasvukausi alkaa – jos siis on tarvetta leikata. Pensaiden kevätkäsittely jaotellaan karkeasti joko alasleikkaukseen tai harvennukseen.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Pensaiden ja puiden leikkaus ei ole mikään pakollinen ja joka kevät tehtävä toimi, vaan leikkaustarve kannattaa aina tutkia rauhassa ja suunnitella hyvin.

– Kerran leikattua kun ei takaisin saa. Isommat leikkauskohteet kannattaa suunnitella esimerkiksi kolmen vuoden periodilla, eikä leikata automaattisesti joka kevät, neuvoo puutarhuri Juha Toikka Kodin kukat Oy:stä.

Kasvi saattaa pahimmillaan jopa menehtyä liian rajun seurauksena tai villiintyä ihan hallitsemattomaan kasvuun. Esimerkiksi omenapuilla liian raju leikkaus saattaa aiheuttaa sadon menetyksen ja valtavan vesiversojen kasvun vuosiksi.

Pensaille tehdään joko alasleikkaus tai harvennusleikkaus.

– Leikkuutapaan vaikuttaa kasvin kasvutapa mutta myös tilan, tilanteen ja tarpeen mukaan, Toikka kertoo.

 

↑ Puidenkin leikkaus kannattaa tehdä harkiten, eikä liian rajusti tai usein.

Alasleikkaus 

Pensaiden alasleikkauksella tarkoitetaan sitä, että kaikki varret katkaistaan samalla kertaa läheltä maanpintaa. Versot katkaistaan parinkymmenen sentin korkeudelta, mutta kuitenkin pensaan koon mukaan. Yleensä alasleikkaus tehdään vasta, kun kasvi on ehtinyt elää ja voimistua vuosia.

Alasleikkauksen kestäviä kasveja on muun muassa aitaorapihlaja, happomarjat, pihlaja-angervot, pensasangervot, hansaruusut, hernepensaat, karoliinaruusut, keijunruusut, kiiltoruusut, kurtturuusut, nukkeruusut, sepelvarvut, taikinamarjat, tuoksuvatukka ja vuohenkuusamat.

↑Pensasangervo kestää alasleikkauksen ja siitä uutta voimaa. 

Harvennusleikkaus

Harvennusleikkauksessa taas huonoimmat ja vanhimmat tai väärään suuntaan kasvavat oksat ja osat leikataan pois, mutta kaikkia ei leikata.

Harvennettavia on muun muassa aroniat, atsaleat, jasmikkeet, kanukat, kultasateet, kuusamat, herukat, hortensiat, marjaomenapensaat, pensashanhikit, syreenit, tuhkapensaat, tuomipihlajat, tyrnit ja vihmat.

↑ Herukkapuskaa hoidetaan harventaen.

Lue lisää kevään puutarhavinkkejä Suomela-lehdestä!

 

Kuvat: Pixabay.com

 

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

aitaorapihlaja alasleikkaus aroniat atsaleat hansaruusut happomarjat harvennusleikkaus hernepensaat herukat hortensiat jasmikkeet kanukat karoliinaruusut keijunruusut kevätleikkaus kevättyöt kiiltoruusut kultasateet kurtturuusut kuusamat marjaomenapensaat nukkeruusut pensaan leikkaus pensaat pensaiden leikkaus pensas pensasangervot pensashanhikit pihlaja-angervot puu puut puutarha sepelvarvut syreenit taikinamarjat tuhkapensaat tuoksuvatukka tuomipihlajat tyrnit vihmat vuohenkuusamat


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: