MAINOS | Jäspi/Kaukora

Maalämpö lisää ennakoitavuutta energiakuluihin

Lämmitys
Maalämpö oli selvä valinta, kun naantalilainen pariskunta valitsi lämmitysmuotoa uuteen hirsirunkoiseen omakotitaloonsa. Nyt he kiittävät energiakulujen ennakoitavuutta ja lämpimän käyttöveden riittävyyttä.
15.3.2024

Maalämpö kuluttaa sähköenergiaa tasaisesti kaikkina vuodenaikoina, eikä sähkölaskuun tule yllätyksiä. Siksi Mirka Aittola ja Riku Saarela valitsivat uuteen hirsitaloonsa maalämpöpumpun lämmittämään taloa ja sen käyttövettä.

Käsitys maalämmön ylivoimaisuudesta vahvistui, kun pariskunta vertaili eri lämmitysmuotoja Motivan sivustolla. Saman he huomasivat käytännössä lähes välittömästi muutettuaan. Talon energiatehokkuutta vahvistettiin vielä kunnon eristyksellä.

Maalämpöpumpun käynnistyttyä ja puhallusvillojen puhalluksen jälkeen sähkön kulutus suorastaan romahti, Saarela kertoo tyytyväisenä.

Ylhäältä otettu kuvat hirsitalosta, jota maalämpö lämmittää.

Maalämpö lämmittää sekä taloa että käyttövettä Naantaliin rakennetussa uudessa hirsitalossa.

Inverter-kompressori säätää automaattisesti tehon tarvetta

Maalämpöpumpuksi valittiin Jämä Star RST Inverter -maalämpöpumppu

Jämä Star RST Inverter -maalämpöpumpussa on kierroslukuohjattu inverter-kompressori, joka säätyy automaattisesti vastaamaan talon ja käyttöveden tehon tarvetta. Sen ansiosta saavutetaan optimaalinen, huikea 5,4:n hyötysuhde ympäri vuoden.

Maalämpöä varten porattiin 180 metriä syvä energiakaivo. Kun omakotitalon rakentaminen oli riittävän pitkällä, viimeisteltiin sisäpinnat talon arkieteisessä sijaitsevaan tekniseen tilaan maalämpöpumppua varten. Sen jälkeen päästiin asentamaan järjestelmä ja viimeistelemään asetukset.

Lämminvesivaraajaksi riittää laitteeseen integroitu Jäspi Buffer -puskurivaraaja.

– Pärjäämme laitteen sisäisen 180-litraisen varaajan kanssa mainiosti, sillä se riittää viisihenkisen perheen tarpeisiin, Aittola sanoo.

Jämä Star RST Inverter -maalämpöpumppu mahtuu sisällä olevaan tekniseen tilaan.

Jämä Star RST Inverter -maalämpöpumppu mahtui arkieteisessä olevaan tekniseen tilaan.

Maalämpö oli onnistunut valinta

Aittolan ja Saarelan perhe on jo ehtinyt asua uudessa kodissaan puolisen vuotta ja ovat tyytyväisä valintaansa: lämpöä ja lämmintä vettä on riittänyt.

– Katsoin juuri sähköyhtiömme sivuilta, että meidän kokonaiskulutuksemme on ollut noin 1 000 kilowattituntia kuukaudessa. Leijonanosa siitä tulee täydellä teholla pidetyn porealtaan lämmityksestä, Saarela kertoo.

Maalämpö ohjautuu seinällä olevasta näytöstä.

Maalämpöpumppua ohjataan seinällä olevasta selkeästä värinäytöstä.

Jämä Star RST Inverter -maalämpöpumppu

Katso etävalvonnan käyttöönotto-opasvideo

Maalämpö tuo mielenrauhaa energiakulujen ennakoitavuudesta

Aittola kehuu maalämpöpumpun kuukausittaisten kulujen ennakoitavuuden mukanaan tuomaa mielenrauhaa.

Talvella Aittolan ja Saarelan perheessä otetaan säännölliseen käyttöön myös olohuoneessa sijaitseva varaava tulisija.

Yksi maalämpöpumpun hyvistä puolista on hiljaisuus. Laite sijaitsee arkieteisessä liukuovien takana, eikä tilaa ole mitenkään äänieristetty, mutta käyntiääntä ei kuule.

– Maalämpöpumppu on kyllä uskomattoman hiljainen, Anttola kiittää.

Nainen ja mies istuvat pöydän äärellä kahvikupit kädessä maalämmöstä kertovan jutun kuvassa.