MAINOS | Enervent

Ilmanvaihtolaite kierrättää kotiin tuoretta ilmaan ja lämmityslasku pienenee

Lämmitys
ilmanvaihtokone
Ilmanvaihtojärjestelmä vaikuttaa merkittävästi sekä asumismukavuuteen että energiankulutukseen. Siksi kannattaa vaihtaa vanhaksi käynyt ilmanvaihtolaite uuteen energiatehokkaaseen malliin, joka mahtuu vaikka pyykkitornin päälle.
13.5.2024

Kun ilmanvaihtolaite on moderni, kotiin virtaa niin kesällä kuin talvellakin tuoretta ja raikasta ilmaa ilman vedon tunnetta, eivätkä ulkoiset paineet vaikuta ilman virtaukseen. Tehokkaan suodatuksen ansiosta pölyä ei päädy hengitysilmaan.

Ilmanvaihtolaitteen vaihtoa uuteen kannattaa harkita 15 käyttövuoden jälkeen. Uuden laitteen voi myös asentaa taloon, jossa ei vielä ole koneellista ilmanvaihtoa.

Vaihtamalla vanha ilmanvaihtokone uuteen saavutetaan energian säästöä. Enerventin pyörivä lämmönsiirrin on huomattavasti energiatehokkaampi kuin vanhat levylämmönsiirtimet. Nykyinen pyörivä lämmönsiirrin on myös energiatehokkaampi kuin vanha vastaava. Lisäksi kaikki muu tekniikka on muuttunut vaihtovirtaversioista energiapiheihin tasavirtaversioihin.

Ilmanvaihtokoneen vaihto uuteen tuo ennen kaikkea huolettomuutta arkeen. Vanhaan koneeseen tulee todennäköisemmin käyttökatkoja, jotka vaativat asukkaan huomiota ja taloudellista panostusta.

Enerventillä on 15 runkomallia, joista IV-suunnittelija valitsee taloon parhaan ja sopivimman ilmanvaihtoratkaisun. Viimeisin tulokas on Enervent Salla, joka kompaktina mahtuu vaikka pesutornin päälle ja silti tehoa riittää tehoa kuin isommassa ilmanvaihtokoneessa.

Ilmanvaihtolaite asennuksessa

Ilmanvaihtolaitteen asentaminen vie ammattilaisilta yhdestä kahteen päivää.

Nopea vaihto

Ilmanvaihtolaitteen vaihtaminen uuteen on kevyt urakka, joka vie yhdestä kahteen työpäivää kahdelta asentajalta.

Ensimmäisenä puretaan vanha laite pois. Sen jälkeen uusi laite voidaan asentaa paikoilleen ja liittää kanavistoihin. Samaan urakkaan kannattaa yhdistää ilmanvaihtokanavien puhdistus.

Joskus tarvitaan muutostöitä, jos vanhan ja uuden ilmanvaihtolaitteen kanavat lähtevät eri paikoista. Muutokset toteutetaan mahdollisimman kevyesti käyttämällä käyriä ja mutkia ilmanvaihtolaitteen päällä.

Uusi ilmanvaihtolaite sopii pieneenkin tilaan, kuten eteisen tuulikaappiin.

Uusi ilmanvaihtolaite sopii pieneenkin tilaan, kuten eteisen tuulikaappiin.

Käyttö vaikka etäohjauksella

Käyttöönottovaiheessa urakoitsija säätää tarvittavat ilmavirrat eri käyttötiloille.

Laitetta käytetään yleensä kotona-tilassa. Kun ollaan matkoilla eli poissa kotoa pidempi aika, kytketään poissa-tila. Kun suihkun ja saunomisen aikana syntyy kosteutta, tehostusilmavirrat aktivoituvat laitteella automaattisesti.

Etäohjaus on ilmastointilaitteissa jo arkipäivää. Enervent-ilmanvaihtolaitteita voi halutessaan ohjata Modbus- tai KNX-väyläliitännän kautta, ja niillä ilmanvaihto voidaan liittää yhteen muun taloautomaation kanssa.

ilmanvaihtolaite

Asentaja säätää ilmamääriä kohdalleen ullakolle asennetussa LTR-3-laitteessa.

 

Painovoimaisesta ilmanvaihdosta koneelliseen

Painovoimaisessa ilmanvaihdossa korvausilma tulee korvausilmaventtiileistä tai ikkunan ja oven raoista.

Pakkasella korvausilman lämpötila voi olla esimerkiksi 15 pakkasastetta, joka tuntuu vedon tunteena. Koneellinen ilmanvaihto huolehtii tuloilman lämmityksestä, jolloin ilma virtaa ilmanvaihtokanavista miellyttävänä lämpöisenä ilman vedon tunnetta.

Perinteisen painovoimaisen ilmanvaihdon muuttaminen koneelliseksi edellyttää ilmanvaihtokanavien asentamista kohteeseen. Kyse on viikon tai kahden urakasta talon koon mukaan.
Ilmanvaihtokanaville ei ole painovoimaisessa ilmanvaihdossa valmiita reittejä talon rakenteissa. Jos ullakolla on tilaa, uudet kanavat saattaa olla järkevää esimerkiksi sijoittaa sinne. Koska kanavat joudutaan kuitenkin rakentamaan ja niiden reititykset miettimään alusta asti, LVI-suunnittelija kannattaakin pestata mukaan jo projektin alkuvaiheessa.

Myös ilmanvaihtolaitteen paikka täytyy suunnitella – löytyykö talosta valmis tekninen tila vai sijoitetaanko se esimerkiksi kodinhoitohuoneeseen.

Enervent valmistaa kompakteja laitteita, joita on helppo sijoittaa erilaisiin paikkoihin, kuten pesutornin tai varaajan päälle, kaapin sisään sijoitettavaksi tai vaikka keittiöön maustekaapin paikalle.