Mökkikunnan maksut vaihtelevat melkoisesti – mökkiläiset tuovat kuntaan rahavirtaa

Mökki
mökkikunnan maksut
Kuntakohtaisissa mökkiläisten maksuissa on välillä yllättävän suuria eroja, sillä kalleimman ja halvimman mökkikunnan maksut eroavat toisistaan lähes 700 euroa vuodessa. 
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Mökkikunnan maksut ovat hyvin erilaisia eri paikkakunnilla. Kalleimmilla mökkipaikkakunnilla Kuopiossa, Savonlinnassa ja Mikkelissä kiinteistöveroon, sähkömaksuun ja jätemaksuun menee yli tai lähes 1 200 euroa vuodessa. Edullisimmalla paikkakunnalla, Oulussa, samoihin maksuihin menee vain 577 euroa.

Kalleimpien kuntien joukkoon kuuluvat myös Kangasala, Mäntyharju, Parainen ja Asikkala. Edullisimpia kuntia ovat Oulun lisäksi Pori, Kouvola, Rovaniemi ja Raasepori.

Nämä tiedot selviävät Omakotiliiton selvityksestä, jossa mökkikunnan perimät maksut laitettiin suuruusjärjestykseen. Keskimäärin mökkiläinen joutuu pulittamaan kuntakohtaisia maksuja 903 euron edestä vuodessa. On hyvä olla perillä, miten paljon oman mökkikunnan maksut kasvattavat mökkeilyn hintaa, tai käyttää tietoa hyväksi valitessa kahden kiinnostavan ostomökin välillä. 

mökkikunnan maksut

Vertailussa oli mukana 20 Suomen suurimpiin mökkikuntiin kuuluvaa kuntaa, joissa on yhteensä reilu 130 000 kesämökkiä, eli yli neljännes koko maan mökeistä. (Kuva: Omakotiliitto)

Sähkönsiirto maksaa mökkiläiselle eniten

Mökkeilyn kustannukset laskettiin 50 m²:n kokoisessa ja 35 vuotta vanhassa mökissä, joka sijaitsee omalla, 4 500 m²:n tontilla ja jota käyttää neljä henkeä kesällä. Tutkimuksen teki KTI Kiinteistötieto Oy.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Keskimäärin maksut ovat nousseet viime vuodesta 10,9 prosenttia, mikä on pääosin seurausta kallistuneista sähkömaksuista. Sähkön selvästi suurin kuluerä mökeillä on siirron perusmaksu, jonka osuus tässä selvityksessä on keskimäärin 41 prosenttia ilman arvonlisäveroa.

Mökkiläiset tuovat elinvoimaa

Vapaa-ajan Asukkaiden Liiton puheenjohtaja Tapio Tervo arvioi, että mökkiläisten arvostus kunnissa lisääntyy koko ajan; vapaa-ajan asukkaat tuovat mökkipaikkakunnille todellista tulovirtaa.

Etelä-Savossa selvitettiin tarkemmin, millaisia summia mökkiläisten ostovoima tuo alueelle ja huomattiin, että vapaa-ajan asukkaiden kulutuksen myötä alueelle siirtyy vuosittain jopa yli 150 miljoonaa euroa.

Koko Suomen laajuudelta ostoskorin arvo on noin 6–7 miljardia euroa vuodessa, arvioidaan maa- ja metsätalousministeriön saaristoasiain neuvottelukunnasta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
mökkikunnan maksut

Mökkiläiset tuovat mökkikuntiin rahaa ostoksilla käydessään, mikä kunnan kannattaa ottaa huomioon maksuissaan.

Mökkikunnan maksut kannattaa pitää edullisina

Omakotiliitto kannustaakin kuntia luomaan tapoja olla yhteistyössä vapaa-ajan asukkaiden kanssa. On tärkeää pitää mökkiläisten asioita esillä lisäämässä kuntien elinvoimaa ja huolehtia, että kuntakohtaiset maksut ovat kohtuullisia.

– Esimerkiksi meneillään olevan kiinteistöverouudistuksen jälkeen vapaa-ajan asuntojen kiinteistöveron pitäminen matalalla tasolla varmistaa, että mökkiläisellä jää rahaa paikallisten palveluiden käyttöön, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.

Lähde: Omakotiliitto

Kuvat: Pixabay.com

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lue myös: Kesämökin ostaminen kannattaa tehdä myös järjellä – Suomela – Jotta asuminen olisi mukavampaa

 

 

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU